Dolgozhat egy anya?

Még mindig uralkodó az a nézet, hogy az anyának három évig a gyerek mellett a helye. Ugyanakkor sok olyan anyuka van, akit szó szerint szorongat a bezártság – hiába szereti teljes szívvel a gyerekét -, és persze mostanság rengeteg olyan gyerekes nő is akad, aki a család anyagi helyzete miatt kényszerül előbb munkába állni.

Az évtized eleje óta csökkent azok aránya, akik szerint a nő munkavállalása káros a kisgyerek és a család számára, ugyanakkor azok aránya is visszaesett, akik szerint az anya-gyerek kapcsolat akkor is felhőtlen marad, ha a nő dolgozik - derült ki a TÁRKI egyik áprilisi kutatásából.

A gyerekes nők munkavállalása, különösen a kisgyerekeseké, viták és lelkiismeret-furdalások forrása a nők tömeges munkába állása óta. Az ezzel kapcsolatos társadalmi normák változását jelezheti, hogy a magyarok álláspontja ellentmondásosnak tűnik: az utóbbi nyolc évben ugyan csökkent azok aránya, akik szerint a dolgozó anya ugyanolyan szoros kapcsolatban lehet gyerekeivel, mint a nem dolgozók, ám zsugorodott azok aránya is, akik szerint hatéves kor előtt mindenképp megsínyli a gyerek, ha az anyja dolgozni kezd - közölte Bernát Anikó, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet kutatója az MTI-vel.

Összességében minden nyolcadik felnőtt magyar véli úgy, hogy a nők munkavállalása bajok forrása, és lényegében ugyanilyen arányban vannak azok is, akik szerint a női munka nem okoz gondot sem a családnak, sem a gyerekeknek.

A női munkában a család és a gyerekek számára veszélyt érzők hányada sem nemek, sem korcsoportok között nem tér el jelentősen, bár egy kicsit magasabb a férfiak körében. Arányuk magasabb az átlagnál a nyugat-dunántúli régióban és a községekben élők, illetve az általános iskolai végzettséggel rendelkezők, a betanított vagy segédmunkások körében. Igen magas az így gondolkodók aránya azok között, akik úgy érzik, hogy mostanában munkájuk miatt nem tudtak eleget törődni családjukkal vagy másokkal.

A női munka és a család között semmi konfliktust nem érzékelők aránya sem tér el az átlagtól nemek és korcsoportok szerint, bár a nők körében halványan magasabb, mint a férfiak között. Többen gondolkodnak így az észak-magyarországi régióban és a megyeszékhelyen élők, valamint a legalább főiskolai végzettséggel rendelkezők körében.

2010. június 17.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2011 08 03. 17:32
Szerintem a gyereknek 3 éves koráig az anyja mellett a helye, még akkor is, ha ez némi lemondással (anyagi téren) jár...
→ válasz erre
2011 08 04. 05:57
Azért, ha a kedves kommentelő, akinél nevet látok, tisztában volna azzal, hogy egyeseknek mit jelent az, hogy "némi lemondás (anyagi téren)", nem hiszem, hogy írna ilyet. Én, aki se sokat, se keveset nem keresek, nem tudtam itthon maradni 3 évig. Havi 28 ezer Ft GYES-sel az ember csak akkor tud kezdeni valamit, ha a jól kereső férje mellett maximum zsebpénz számba megy...Egyébként egyetértek azzal, hogy lehetőség szerint legyen otthon az anyuka, amennyiben az neki is jó. Szívesen otthon maradtam volna velük, ameddig csak lehet, de megértem azokat az anyukákat is, akiket megvisel a dolog, hiszen a puding próbája az evés...Míg nem tudjuk, milyen éveket otthon lenni, sok ingertől elzártan, a megszokott kihívások nélkül, addig könnyen törünk pálcát a másik felett...
→ válasz erre
2011 08 04. 05:59
szBsz voltam, csak a nevem nem írta ki a rendszer...
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?