Helló, meló! - Csak egyetlen igen kell!

Valahol olvastam, hogy az ember lánya vezessen róla feljegyzést, hogy mikor hova jelentkezett, hogy ne küldje be mindenhová háromszor a pályázatát. Ezt a tanácsot megfogadva elkezdtem egy szép Excel táblázatot vezetni, ahova mindent feljegyzek, leírok, beírok, kiírok, kiszínezek és aláhúzok. A táblázat érdemi része az eredmény oszlop, ahol eddig ugye csak „nem” szerepel, de ez nem baj, nekem csak egyetlen „igen” kell.

Eddig 44 sor van betöltve. Van rovat a táblázatomban arra is, hogy hova és milyen csatornán keresztül pályázok. Ezek többsége a LinkedIn vagy valamelyik magyar állásportál, illetve néhány fejvadász cég. Majd az idő eldönti, hogy melyik mellett lesz az egyetlen „igen”, de eddig úgy érzékeltem, hogy a LinkedInen vannak számomra a legmegfelelőbbek.

Első körben pályáztam is ott vagy három helyre. Volt köztük Jockey Ewing Zrt, egy informatikai bálnavállalat és egy számomra ismeretlen cég. Pályáztam én ide is, bár nem álmaim állása volt, de azért valahogy kell ismereteket szerezni a munkaerőpiacról.

Ismeretlen Kft. kollégája láthatta az én linkedines profilomat, ami – húú, de cseles vagyok – nem sok mindent tartalmaz. Mondjuk azt egyáltalán nem, hogy a Magyar Államkincstártól segély formájában kapom a jövedelmem 100%-át. Persze csatolva volt a CV, na de Ismeretlenék kiválasztási szakembere nem volt túl alapos, éééééés: felhívott.

Persze én épp a legkisebbel jöttem hazafelé, aki futóbiciklizett, én meg loholtam utána és kiabáltam, hogy állj meg, ne arra, ne erre… Közben a hölgy már ott tartott, hogy kérdezte, hogy és miért szeretnék váltani. Én mondtam, hogy szeretne a fene - na nem így, tudok én rendesen is viselkedni -, de hát GYES-en vagyok, és … Mire a hölgy kicsit lefagyott a vonal túloldalán, -- nyilván most engedte fel a tudatalattijából az előbb is beszüremlő angyali gyerekhangokat – és aztán így folytatta: „Aha, most már hallom is. Na, nem. Most gonosz leszek. Ez NEM gyerekes anyáknak való, itt hatig tart a munka, és dolgozni kell”.

Mit vezess a munkakeresési naplódban?

Ha Flórához hasonlóan úgy döntesz, naplóznád, mikor mit csináltál annak érdekében, hogy el tudj helyezkedni, a következő dolgokat érdemes feljegyezdned egy neked megfelelő Excel táblában:

 • Cég neve, címe, telefonszáma és email címe
   
 • Milyen pozícióra jelentkeztél? (Ha online jelentkeztél, esetleg érdemes a hirdetés linkjét is mentened.)
   
 • Vezető vagy illetékes neve, akit megkerestél
   
 • Önéletrajz küldésének időpontja
   
 • Telefonbeszélgetés időpontja, és hogy kivel beszéltél
   
 • Személyes találkozó kivel és mikor
   
 • Visszajelzés telefonon vagy emailen
   
 • Egyéb megjegyzés

Nem tudom, milyen tapasztalatai lehettek ennek az egyébként eléggé fáradt hangú hölgynek, de szerencsére akkor még élt bennem egy beszélgetés emléke egy magas beosztású kolléganőmmel, akinek az a tapasztalata, hogy a kisgyerekes anyukák sokkal jobban beosztják az idejüket és sokkal hatékonyabbak, mint a többiek.

Jó volt ezt hallani akkor, és tényleg nem keseredtem el Ismeretlen Kft. profitorientált és családellenes hozzáállásán.

Flóra

Flóra , 2014. július 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kölöknet Könyvfesztivál és vásár