Helló, meló! - Egy önéletrajz fogantatása és születése

Az év elején szólt a szomszédunk, hogy macavállalatuk - nőcis dolgokkal foglalkozó multi - munkatársat keres. Amit mesélt a pozícióról, láttam én rögtön, hogy nem leszek tagja a macaZrt-nek, de azért mit lehet tudni, elküldeni egy jelentkezést nem olyan nagy dolog, és valahol el kell kezdeni.

A legnagyobb hozománya a dolognak, hogy végre, 10 év után újra megírtam az önéletrajzomat. És még ki is sminkeltem magam egy jó fotó kedvéért. Sajnos a sejtésem beigazolódott, macaZrt. köszönte és méltányolta szíves jelentkezésemet, de…

No, nem baj, az önéletrajz elkészült, fényképpel együtt. Elégedetten dőltem hátra, majd elkezdett kattogni az agyam: biztos, hogy mindent beírtam? Hiszen csináltam még ezt is, meg azt is – és törtek elő a munkahelyi emlékek. Rá kellett jönnöm, hogy az esetemben egy önéletrajz nem egy óra alatt készül el.

Néhány napig hagytam magam rágódni, emlékezni, felidézni, kitörölni, copypaste-ezni, néztem a munkaköri leírásomat, a hirdetéseket, hátha újabb tapasztalat-gyöngyszem üti fel a fejét az emlékeimben. Így is lett. Újra beírtam, rendeztem, töröltem, kihúztam, átírtam, szóval vacakoltam vele rengeteget, és most már azt gondolom, hogy egész jó. Legalábbis egy általános önéletrajznak. A fényképen szerencsére nem látszik, hogy nem vagyok gyakori vendég a fodrásznál, a rajtam lévő pólón sem, hogy deréktájon kimoshatatlan zsírpecsétek próbálják – sikerrel - megtörni az egyhangúságot, a többiről ne is beszéljünk. Még jó, hogy elég az igazolványkép fazon.

Optimista vagyok, és büszke is a gyerekeimre, így az önéletrajzomban egyelőre nem titkolom, hogy GYES-en vagyok, sőt apró betűkkel az is szerepel benne, hogy már másik két esetben is követtem el hasonló galádságot. Lehet, hogy később alakítanom kell majd rajta, és minden ilyen jellegű munkából való vétkes távolmaradásomat a hobbi rovatba írom majd csak be, de most még úgy gondoltam, megadom a lehetőséget, hogy a társadalom nyitott lehessen a sokgyermekes anyukák munkaerejére is.

Tippek önéletrajzíráshoz anyukáknak

Alapvetően nincs különbség - legalábbis nem kéne, hogy legyen - a pályázáskor abban, hogy anyukaként jelentkezel, vagy sem. De mégis, adunk pár tanácsot!

 1. Szánj rá időt, egy-két napot: amit elsőre papírra vetsz, azzal kapcsolatban még eszedbe juthatnak dolgok.
   
 2. Szinte minden álláskereső oldalon vannak minták, kitöltési útmutatók, nézz körbe! És bár némelyik remek, azért kezeld őket fenntartásokkal: ha valami égbekiáltó hülyeséget látsz valamelyikben, azt nyugodtan hagyd ki, vagy alakítsd át a saját szájad íze szerint.
   
 3. Az önéletrajz legyen kellően tömör, felsorolásszerű. Nem regényt írunk, hanem önéletrajzot! Számíts rá, hogy egy-egy önéletrajzra, kb. fél perce van az azokat válogató személynek, vagyis, ha nem tudod megragadni a figyelmét, nem látja át az infókat, nem lesz esélyed sem.
   
 4. Jó, ha van egy általános önéletrajzod, viszont amikor egy konkrét pozícióra pályázol, szabd egy kicsit a hirdetési kiírásra. Ez nem azt jelenti, hogy nem a valóságot írjuk le, de lehet benne olyan, amit fölösleges benne hagyni, ezzel szemben más feladatot, ami esetleg egyébként nem volt olyan hangsúlyos a pályád során, most érdemes lehet beírni, vagy jobban részletezni.
   
 5. Gyerekek: talán nem kell az önéletrajzba beleírni - ne adj esélyt arra, hogy már rögtön az elején diszkrimináljanak! -, de egyébként meg miért is titkolnánk, ha személyes találkozóra kerül sor! Mindkét félnek jó, ha tudja, mit és hogyan lehet megoldani, ha kisgyereke van. Ha GYEDről-GYESről térsz vissza a munka világába egy új munkahelyre, a jelenlegi státuszt eltitkolni elég merész húzás, hiszen rögtön az elején ki fog derülni, és akkor még a hitelességed is megkérdőjeleződhet!
   
 6. Sok helyen kérnek motivációs levelet, ebben pár sorban érdemes kifejteni, miért gondoljuk, hogy mi lennénk a legjobbak erre az állásra.

Nehéz volt meghozni a döntést, de most a nyár elején úgy döntöttem, hogy tényleg nem várok tovább eredeti és szeretett marhanagyvállalatomra, elkezdtem nézegetni az állásajánlatokat. És lélekben készülni, hogy mi lesz, ha interjúra hívnak be, mi lesz, ha nemet mondanak, mi lesz, ha be se hívnak és nem is mondanak semmit se…

Flóra

Flóra , 2014. július 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó