Helló, meló! – Interjús-kalandok

Huhuhú!!! Hívnak a cégek! Tulajdonképpen minden hétre akad egy-két-három telefonáló! Sőt: az állástáblázat 19. és 23. sorából interjúra hívtak! Az egyik egy jó nevű fejvadász cég, a másik meg egy tévégyár. Indulhattam az interjúra! Ezek szerint jó az önéletrajzom, és nem akadály a három csemete sem! A kutyát azért jó, hogy nem írtam bele.

És akkor a kirobbanó kedvemből egyből a padlóra potty. Olyan régen voltam már interjú helyzetben, azt se tudom, mit vegyek fel. Miben illik megjelenni ilyenkor? Nyáron, melegben? Izzadva? Egyébként meg tökmindegy, mert úgysincs másom, mint egy egészruhám 5-6 évvel ezelőttről, nem a szuperdivatos, és nem is a szuperbusiness, de nyári kosztümöm csak olyan van, amiben még a gyerekek előtt dolgoztam.

Egyrészt – hát mit mondjak, bármennyire is sikerült a kilóimat a kiinduló állapotba visszaszorítani, az alakom azért nem a régi, tehát nem valami komfortos, különösen nem interjúra. Másrészt az akkor trendi indás virágminták a lenvásznon már nem biztos, hogy megállják a helyüket. Szóval marad az ötéves egyberuha. Van hozzá egy szintén ötéves táskám és hozzá illő cipőm is, amiből nem látszódik ki a pedikűrözetlen lábam, az jó lesz.

El is mentem a fejvadászhoz, és beszélgettünk egy jót. A hölgy kedves volt és bíztatott, hogy igen, lehet családdal is munkát találni, de... Ez most nem az én állásom lesz, mert amire ők hívtak, ott 10-12 órát kell dolgozni. Mármint a 8 órás álláson belül.

A jó megjelenés a siker alapja!

Az első benyomás egy állásinterjún is fontos, ezért érdemes gondot fordítanod a jó megjelenésre. Ne indulj el úgy egy beszélgetésre, hogy előtte nem fürödtél le, és nem mostad meg a fogad-hajad! (Igen, ez alapnak tűnhet, de sok HR-es panaszkodik az ellenkező gyakorlatot magáénak tudó jelentkezőkről.)

A ruházatod legyen tiszta, vasalt, az alkalomhoz illő - utóbbiban egyébként sokat segít a Pinterest, rengeteg állásinterjúra alkalmas öltözék-ötletet találtok rajta, érdemes böngészni!

Professzionálisabb lehet a megjelenésed, ha egy egyszerű, de szépen elkészített kontyba rendezed a hajad. Az ékszerválasztásnál a kifinomult darabokat részesítsd előnyben és gyakorold: a kevesebb néha több! Ugyanez igaz a sminkre: a natúr kifestéssel üdévé-frissé varázsolhatod magad anélkül, hogy túlzásba esnél. A körmeid esetében se most próbáld ki a katalógusban olyan jól mutató neonsárga színt.

Nem tűnik talán fontosnak, de figyelj az illatodra is: a nehéz, fűszeres, túl édes parfümöket kerüld, és a többiből is csak egy pöttyet tegyél magadra, ne jelezze az illatod 10 perccel a belépésed előtt a jelenléted. Ha dohányzol, az interjú előtt ne gyújts rá! Nem fog eltűnni a szaga. Rágóval sem, amit egyébként illik még a kapun való belépés előtt eltávolítani a szánkból.

Igen, ez valóban nem az én pozícióm, de szerintem erre gyerekek nélkül se lettem volna hajlandó. Nem a túlórával van bajom, hanem az elvvel. 8 órára kapja az ember lánya a bérét. Nem korrekt visszaélni a szegény kelet-európai munkabírásával. Azért kellemes beszélgetés volt, és pozitív élményekkel távoztam. És végre: voltam interjún, jöttem, láttam, ugyan nem győztem, de tapasztalatokkal lettem gazdagabb, és szaladtam a pedikűröshöz.

Fel kell készülni, ha szandálba megyek legközelebb interjúra, valahogy nézzek ki deréktól lefelé is. Egyébként a szandál gyanús nekem. Nem vagyok biztos benne, hogy az olyan nagyon üzleties megjelenés lenne. De abban se vagyok biztos, hogy ez a szabály még érvényes. 15 éve az volt. Az egyik munkahelyemen nem is lehetett kánikulában sem kilógó lábujj, még szépen manikűrözve sem. No, nem baj, pedikűrös kipipálva. Manikűr még nem, de azt talán itthon is meg tudom barkácsolni, és igyekszem nem meggyet magozni a következő interjú előtti napokban.

Flóra

Flóra , 2014. július 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó