Javaslatokat várnak a nők foglalkoztatásának javításáért

Köztudott tény, hogy az a nő, aki gyereket szül és nevel, hátrányba kerül a munkaerőpiacon – még akkor is, ha törvényekkel, szabályozással próbálják esetleg védeni. Nem ritka, hogy már a terhesség alatt megszabadulnak a munkáltatók a kismamáktól, vagy a GYED-ről, GYES-ről visszatérve találja magát kellemetlen helyzetben az anya.

Ahogy az sem, hogy ha az önéletrajzában feltünteti a gyereket, be sem hívják meghallgatásra. És még hogy nem szabad megkérdezni egy nőtől, hogy tervez-e gyereket?

Részmunkaidő, távmunka, rugalmas beosztás? A magyar anyukák számára leginkább csak nagy szavak ezek és elérhetetlen álomképek. De még ha elérhető lenne, akkor sincs elég bölcsődei-óvodai hely, hogy szükség esetén legyen hová tenni az apróságot – a családi napközi pedig nem mindenki számára megfizethető. Pedig talán a gyermekvállalási kedv is nagyobb lenne, ha a munka világában nagyobb biztonságban érezhetné magát a gyermeket nevelő nő.

Most talán változhat valami. Talán.

Az MTI-n olvastam a hír ugyanis, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a nőket érintő foglalkoztatási ügyekben a társadalom, a civil szféra és a szakemberek véleményét-javaslatait várja a péntektől működő noifoglalkoztatas@ngm.gov.hu elektronikus levélcímen, ahova június 1-jéig lehet a témához tett hozzászólásokat küldeni.

Április 1-jétől ugyanis a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos tevékenykedik a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Szalai Piroska miniszteri biztos feladata egyebek mellett a nők munkaerő-piaci részvételének növekedését "akadályozó tényezők azonosítása", a női foglalkoztatás növelését, a "családbarát" munkahelyek megteremtését célzó rugalmas munkavégzési és önfoglalkoztatási formák, a jó gyakorlati formák összegyűjtése. Javaslatokat kell kidolgoznia a gyermekfelügyeleti intézmények fejlesztésére, az érintettek képzettségi szintjének és munkakörülményeinek javítására. A miniszteri biztost fél évre nevezték ki, a hat hónap leteltével a miniszter dönt a biztos megbízatásának esetleges meghosszabbításáról.

Szóval, tegyünk most félre kétséget, szarkazmust és cinizmust, és próbáljunk meg tenni magunkért valamit. Egy próbát megér. És hogy még ütősebb lehessen a véleményünk, felajánljuk a Babanet segítségét: mondjátok el, szerintetek miben és hogyan kellene változtatni a női foglalkoztatás kérdését illetően – akár kommentben, akár a szerkeszto@babanet.hu címre elküldve -, ahogy azt is, hogyan bizonyíthatjuk be a munkáltatóknak, hogy érdemes anyát foglalkoztatnia – mi pedig összegyűjtjük a véleményeket és eljuttatjuk a miniszteri biztosnak!

Szilágyi Diána , 2012. május 07.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(10 hozzászólás) 

2012 05 08. 13:22
pöttyös_labda: revideálom a véleményem, ügyfélforgalomtól távol végül is miért ne? ;)
→ válasz erre
2012 05 10. 23:25
Olyasmit, ami pénzbe fáj, ne nagyon reméljünk, véleményem szerint. Például nem lesz adókedvezmény vagy más támogatás. Annyit tudok elképzelni, hogy elrendelik pl., hogy az alkalmazottak hány százalékának kell fiatal nőnek vagy kisgyermekes anyának lennie. Persze ez diszkrimináció a férfiakkal szemben, de egy másik diszkrimináció felszámolására szolgálna. Ugyanolyan lenne, mint a csökkent munkaképességűekre vonatkozó kvóták.
→ válasz erre
2012 05 11. 06:56
mondjuk azt is lehetne, ha már 4-6 órás munkakörben is lehet foglalkoztatni az anyákat (bár szerintem kevés anyukának éri meg, hiszen jóval kevesebb pénzzel jár), hogy 1 db 8 órás állásra 2 gyermekes személyt is fel lehet venni, és a kettő után kellene ugyanannyi járulékot fizetni, mint egy gyermektelen után. Ha már nincs gyes a munkavállalás megkezdésével...Úgyis leginkább attól félnek a munkáltatók,hogy az anyukák a gyerekek betegsége miatt sokat hiányoznak, illetve nem annyira kisajtolhatók szellemileg-fizikailag, mint gyermektelen kollégáik. De lehet a legtöbbet az számítana, ha tv reklámokat csinálnának és agyba-főbe vetítenék, milyen jó családosnak lenni, milyen sokrétűek az anyák stb., hogy az előítéletek csökkenjenek. Mert szerintem jobban megbecsülik a munkahelyüket, biztosan felelősségteljesebbek, már kisebb a valószínűsége, hogy elmenjenek újra szülni (ez gyerekek számával biztosan egyre valószínűtlenebb), és még az is lehet, hogy kevésbé váltanak munkahelyet, ha a munkahelyük biztos és jó.
Családi napközit szinte bármelyik cég csinálhatna, akár összefogva is, pl. egy kerületben 4-5 cégnek közös napközit nyitva.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (10) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?