Keresik 2008 legjobb női munkahelyét

Ismét kiírta a Legjobb Női Munkahely pályázatot a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség. Azok a cégek, melyek női dolgozóikért sokat tesznek, és bevezetett megoldásaik példaértékűek lehetnek, két kategóriában pályázhatnak.

A Legjobb Női Munkahely 2008 díjra két kategóriában nevezhetnek a cégek: az egyikben az 50-250 főt foglalkoztató, a másikban pedig az ennél nagyobb vállalkozások indulhatnak. A szakmai bírálóbizottság a női karrierlehetőségek, az egészség és jó környezet megőrzése, a készségek fejlesztésének lehetősége, a munka és a magánélet összeegyeztethetősége alapján választja ki a győzteseket. A bírálóbizottság vezetője Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke. A pályázat benyújtási határideje január 31-e, a díjátadó márciusban lesz a Parlamentben.

„A nőknek különböző életkorban más-más kihívásokkal kell szembenézniük a munkaerőpiacon, és a tapasztalatok szerint egyre több, elsősorban multinacionális cég dolgoz ki külön stratégiákat, hogy segítse őket. Köztudott, hogy a kismamák a szülés után nehezen tudnak újra elhelyezkedni, mert amíg otthon vannak, kiesnek a gyakorlatból és a mindennapi ritmusból. Szerencsére már léteznek olyan programok, amelyek segítségével az otthon lévő édesanyák is nyomon tudják követni a céges munkafolyamatot, és be tudnak kapcsolódni a feladatokba. Így zökkenőmentesen tudnak visszailleszkedni, amikor a gyermekük bölcsődébe vagy óvodába megy” - mondta a Független Hírügynökségnek Ferenczi Andrea, a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség elnöke.

A 40-50 év körüli vagy annál idősebb nők helyzetbe sokkal rosszabb vannak, mert kevésbé akarják őket alkalmazni, évtizedes tapasztalatuk és komoly teherbírásuk ellenére. A magyarországi munkaerőpiacon erre a rétegre úgy tekintenek, mint akik már kívül esnek a munkaképes koron. Ferenczi Andrea szerint a munkaadónak és munkavállalónak is egyaránt tudomásul kellene vennie, hogy ez nem igaz. Emlékeztett arra is, hogy ha Magyarországon nem foglalkoztatják a lehető legtöbb aktív korú, munkaképes embert, akkor a világszerte fenyegető elöregedés miatt belátható időn belül nem lesz elegendő forrás a nyugdíjak finanszírozására. A Legjobb Női Munkahely pályázatra eddig még nem érkeztek olyan támogatási gyakorlatok, amelyek valóban megoldást jelentenének, de a szervezők folyamatosan keresik ezeket a példákat.

A nagyvállalatok közül a tavalyi pályázaton a DM Magyarország Kft. nyerte el az első díjat. Náluk volt a legtöbb a gyesen és gyeden lévő kismama, akiknek a munkába való visszatérését biztosítják a cégnél. A második helyezett a Paksi Atomerőmű lett, amely külön gondot fordít a munka és a magánélet egyensúlyára, a nők egészségmegőrzésére és a 40 év feletti munkavállalókra. A harmadik díjat a GE Hungary Zrt. Healthcare Division kapta. A 2007-es pályázat középvállalati kategóriájában csupán egy cég, a WEST Hungary Consulting Kft. indult, amely különdíjat kapott. A Budapest Bankot és a Pannon GSM Távközlési Zrt.-t ugyancsak különdíjjal jutalmazták jó gyakorlataiért.

A pályázat részletei a www.legjobbnoimunkahely.hu internetes oldalon elérhetők.

2009. január 15.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?