Szörnyűség, amin egy szülő átmehet

Szívszorító, semmihez sem fogható érzés, amikor gyermekünket betegen látjuk és tehetetlennek érezzük magunkat. Szenvedni látni éltünk értelmét, a lehető legrosszabb érzés a világon. Ebben a helyzetben nem ismerünk lehetetlent, minden létező módon segíteni akarunk, hogy megkönnyítsük a helyzetét. Egy egyszerű megfázás is mennyi aggódással  jár, milyen nehezen vészeljük át a napokat, amikor láz, orrszívás, köhögés, és éjszakázások sora következik. De mi történne, ha komolyabb betegségről lenne szó?

Sokszor bele sem gondolunk, milyen szerencsések vagyunk, hogy abban a korban élünk, amikor a járványok és a különböző fertőző betegségek drasztikusan csökkentek, köszönhetően a rendelkezésünkre álló védőoltásoknak.

Léteznek a közismert védőoltások, melyeket gyerekkorban kapunk meg, és léteznek az ún. nem kötelező, de ajánlott védőoltások is. Ezekről már sajnos kevesebb szó esik, pedig legalább olyan fontosak, mint a kötelező oltások.

Ide tartoznak a rotavírus, járványos agyhártyagyulladás, kullancs okozta agyvelőgyulladás, bárányhimlő elleni védőoltás, méhnyakrák (HPV) elleni védőoltások. A nem kötelező, de ugyanakkor ajánlott oltások fontosságáról a gyerekorvosok és védőnők adhatnak tájékoztatást. Ezt követően viszont a szülő magára marad a döntéssel és a felelősséggel, hogy beadatja-e a gyerekének?

Most egy olyan történetet mutatunk be, amikor is a védőoltás elmaradt és majdnem megtörtént a lehető legrosszabb.

Krisztináék története nem mindennapi és egyben megrendítő eset. A család egy kis településen él, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. 3 évvel ezelőtt, egy novemberi napon, gyermeküknél (nevét szándékosan nem hozzuk nyilvánosságra), influenzához hasonló tünetek jelentkeztek. Ez volt az a pillanat, amikor életük egyik percről a másikra megváltozott.


Az egész egy fejfájással kezdődött

„2012. november 21-én este magas láza volt és fájt a hasa. Fejfájásra is panaszkodott. Ekkor 2 éves 9 hónapos volt a gyermekünk.”

Ezek a tünetek önmagukban még nem vészjóslóak. Fontos azonban felismerni az először influenzára emlékeztető tünetekkel jelentkező betegséget, mert lefolyása nagyon gyors lehet.

Kik vannak különösen veszélyben? Az agyburkok gennyes gyulladását okozó fertőzés csecsemőkben, kisdedekben és serdülő korúakban a leggyakoribb. A kicsiknél az immunrendszer éretlensége miatt veszélyes a fertőzés, míg serdülők, fiatal felnőttek esetében bentlakásos kollégiumokban, táborokban, laktanyákban, a szoros kontaktus miatt gyorsan, igen magasra emelkedhet a tünetmentes hordozók aránya.

“A gyermeknél vér és vizeletvizsgálatot végeztek, ami alapján másnap 10 órakor már lumbálták is. A lumbálás kimutatta a meningitis C tipusú agyhártyagyulladást. Azonnal megkezdték a kezelést.”


(a kép illusztráció)
 

A (meningitis) magyarul agyhártyagyulladást jelent. Egy baktérium (meningococcus vagy pneumococcus) okozta fertőzés. Magyarországon leggyakrabban a B és C csoport okoz agyhártyagyulladást. A baktérium az orrgaratból a nyálkahártyán keresztül bejuthat a véráramba, véráramfertőzést okozva. A véráramból a meningococcus minden szervbe bekerülhet, de leggyakrabban az agyhártyákon telepedik meg, ilyenkor beszélünk agyhártyagyulladásról.

Korai szakaszában megjelenő tünetek:

- láz, hányinger

- erős fejfájás

- ízületi fájdalom

- tarkókötöttség

Késői, előrehaladott állapotban megjelenő tünetek:

- fényérzékenység

- tájékozódási zavar

- később tudatzavar, aluszékonyság, kóma fejlődhet ki

A magas halálozási arányra a betegség lefolyása ad magyarázatot. A garatban hordozott baktérium a nyálkahártyát áttörve a véráramba hatol, véráram-fertőzést, majd agyhártyagyulladást okoz. A meningococcusból felszabaduló sejtmérgek a véralvadási rendszert károsítva apró vérrögök képződéséhez vezetnek, melyek a hajszálereket elzárva károsítják az életfontosságú szervek működését. A folyamat a tünetek kezdetétől számítva akár néhány óra alatt a beteg súlyos sokkos állapotához, a légzés-keringés teljes összeomlásához és végül halálhoz vezethet. Aki átvészeli a megbetegedést, maradandó testi károsodással, elvesztett testrészekkel, végtagokkal is számolhat. Az első ellátó orvos felelőssége óriási, az első észlelésnél beadott antibiotikum injekció a beteg életét mentheti meg.

Az életben maradás esélyei ilyenkor sok mindenen múlik Az, hogy mennyire reagál a gyógyszeres kezelésekre, sok mindenen múlik. Többek között olyan tényezők is kulcsfontosságú szerepet játszanak, hogy mennyi antibiotikumos kezelést kapott korábban a beteg.

“Kisfiam korábban nem kapott antibiotikumos kezelést, így nagyon jók voltak a gyógyulás esélyei. Az első 48 órát túléltük! Az életkilátásai egyre jobbak voltak. Összesen 14 napot töltöttünk a kórházban. Ebből 10 napon keresztül altatásban tartották, amikor is antibiotikumot és szteroid gyógyszereket kapott. Gyermekem nem tudta, hogy mi történik vele. Szerencsére végig mellette lehettem.”

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért nem kapta meg a kisfiú az oltást, de a történet szempontjából mindegy is. Az viszont tény, hogy még mindig sok ellenérzés van az emberekben a nem kötelező védőoltásokkal illetve azok mellékhatásaival kapcsolatban. Fontos tudni, hogy "a nem kötelező, csak ajánlott oltás nem azt jelenti, hogy nem fontos."

“A védőoltásról természetesen mi is hallottunk, de nem gondoltunk arra, hogy elkapjuk. Utólag azt javaslom, hogy aki teheti, adassa be a gyermekének,én már nagyon megbántam, hogy nem tettem. Mi beadattuk a védőoltást a betegsége után is.”

A gyógyszeres kezeléseket követően hamar gyógyultnak minősítették a kisfiút.

Ugyan az immunrendszere nagyon legyengült és rendkívül nehéz, fájdalmas időszakon ment  keresztül a család, de a legjobb forgatókönyv szerint alakult a történetük. A történet "szerencsére" nem mindennapi eset és pozitív kimenetű, de addig, amíg személyesen nem élünk át hasonlót, nem látjuk a kórházi ágyon feküdni gyermekünket, akinek az életéért küzdenek, addig meg sem fordul a fejünkben, hogy ez velünk is megtörténhet bármelyik pillanatban. Az eset tanulságos mindazok számára, akik éppen döntés előtt állnak és azon gondolkodnak akár egyetlen percet is, hogy gyermekük megkapja-e az ajánlott, de nem kötelező oltásokat vagy sem.

A védőoltásról

A meningococcus C elleni védőoltás, kb. 10 éve kapható hazánkban, többféle változatban. A hosszú távú védelmet nyújtó, konjugált változat már 2 hónapos kortól adható. Ezen kívül elérhető nálunk is a meningococcus B oltóanyag, szintén ennek a korosztálynak. Míg a 4 szerotípusra (A,C,W,Y) kiterjedő vakcinák a 11 éves kor felettieknek javasolt. 

2015. december 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?