"A jó szoptatási tanácsadó nem osztja az észt, hanem sokat kérdez" Interjú Rózsa Ibolyával

Nem is tudom, van-e olyan édesanya, aki ne hallott volna a szoptatós anyákat segítő La Leche Ligáról. És ha már hallott a LLL-ról, biztosan ismerős Rózsa Ibolya neve is, aki La Leche Liga szoptatási tanácsadó és IBCLC laktációs szaktanácsadó.

Iboly nagyon sokunknak segített már a Babaneten is, hiszen sokáig aktív tagja volt a Társalgónak. Személy szerint én is sokat köszönhetek neki, annak idején, amikor problémám támadt a fiam szoptatásával, elhangzott tőle egy olyan mondat, amit kincsként őrizgetek azóta is: ,,Szeretném, ha tudnád, hogy minden csepp tejjel nagyon sokat tettél a kisfiadért, ne hibáztasd magad, jó anya vagy!” Szoptatási kérdések már jó ideje nem foglalkoztatnak közvetlenül, de a barátságunk megmaradt, és már több mint 10 éves múltra tekint vissza.

 • Mióta segíted az édesanyákat?
   
 • Hivatalosan 2002 óta vagyok akkreditált La Leche Liga szoptatási tanácsadó és IBCLC laktációs szaktanácsadó, de már előtte két éven keresztül segítettem mamáknak, önkéntesként. Részben a szoptatást támogató baba-mama csoportomban, részben pedig a Babanet Társalgójában.
   
 • Miért döntöttél emellett az életcél mellett?
   
 • Már az első gyermekem születésekor úgy éreztem, hogy valahol a születés körül szeretnék segíteni, mamákkal és babákkal szeretnék foglalkozni. Dúla szerettem volna lenni, és szülésfelkészítő, Lamaze oktató, de egy idő után inkább a szoptatásban való segítségnyújtás kezdett előtérbe kerülni. Eleinte csak ismerősöknek meséltem a szoptatásról annyit, amennyit anyaként magam is megtapasztaltam, aztán az LLL-nél kezdtem igazán helyes ismereteket magamba szívni.
   
 • Neked ki segített a szoptatásban?
   
 • Anyukám, anyósom, a védőnőm. Valamint az amerikai La Leche Liga. Mégpedig egy magazin lapjain keresztül, ahol leírtak néhány olyan alapvetést, ami rádöbbentett arra, miért csak rövid ideig tudtam szoptatni az első kisfiamat. Ez a néhány gondolat segített abban, hogy a második és harmadik kisfiamat hosszabb ideig tudjam anyatejjel táplálni és meg tudjam valósítani a szoptatás által nyújtható anyai gondoskodást.
   
 • Hogy látod, mennyit halad előre Magyarországon a szoptatás ügye az első gyermeked születése óta?
   
 • Szerencsére rengeteg minden megváltozott. Ma már nagyon elavult ismeretekkel rendelkezik az, aki nem tudja, hogy mekkora jelentősége van a szülés utáni azonnali és megszakítatlan bőrkontaktusnak legalább egy órán keresztül, az akkor megtörténő szoptatásnak, annak, hogy a kisbaba lehetőség szerint kizárólagosan és igény szerint szophasson az első 6 hónapban, és még vizet vagy teát se kapjon. Egyre kevesebben tagadják a cumizásnak a szoptatásra gyakorolt káros hatását, egyre több kórház nyeri el a Bababarát címet és egyre több a képzett LLL szoptatási tanácsadó és a nemzetközi oklevéllel rendelkező IBCLC laktációs szaktanácsadó. A Szoptatásért Magyar Egyesület és a Semmelweis Egyetem közös szakirányú képzése talán a legnagyobb előrelépés, hiszen ez hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt egyedülálló kezdeményezés.
Szoptatásról a babaneten

A szoptatásról, anyatejes táplálásról a Babaneten is sokat olvashattok. Érdemes minél több hiteles információra szert tenni már a terhesség hónapjai alatt, így ha probléma adódna a szoptatás során, kisebb az esélye, hogy komolyan megijedj. Persze, érdemes előre tájékozódni arról is, kihez fordulhatsz, ha kérdésed-kétséged van - a La Leche Liga vagy a Szoptatásért Magyar Egyesület tanácsaiban nyugodt szívvel megbízhatsz.

 • Mi a legnagyobb sikersztorid?
   
 • Ha szabad őszintén és szerénytelenül válaszolni, akkor azt mondom, hogy nagyon sok van. Nem is tudok választani. Minden aprónak tűnő siker is hatalmas előrelépés annak az édesanyának, aki valahonnan messzebbről, mélyebbről indult a szoptatás rögös útján. Egy-egy mosoly, felszabadult sóhaj, hangos kortyolás mind-mind nagy siker.

  Van olyan mama, akinél azt kellett megállapítanom, hogy tejmirigy elégtelenségben szenved, ezért nem tudott az előző gyermekének sem elég tejet termelni. Amikor találkoztunk, nagyon küzdött, nagyon szeretett volna szoptatni és rosszul érezte magát azért, mert nem sikerült neki. Nem tudta, mit csinál rosszul, hol hibázik. Katartikus volt számára a hír, hogy ő bizony mindent helyesen csinált, nem az akaratán múlott. Jött egy felszabadító erejű, nagy sírás, majd a megnyugvás. Azt követően, hogy nem kellett bizonytalanságban élnie tovább, helyre tudta tenni magában ezt a kérdést és boldog, kiegyensúlyozott anyuka vált belőle.

  Olyan is volt, aki nem akart szoptatni. Igazából szülni se, csak úgy alakult, hogy mégis lett egy kisbabája. Ő nem nagyon foglalkozott a babával, inkább csak a férje gondozta az első hetekben. Aztán elindult az anyában valami, ami arra ösztökélte, hogy próbálja meg szoptatni a kisbabáját. Nem voltam biztos abban, hogy tényleg jó lesz, ha szoptat, de miután alaposan átbeszélgettük a korábbi félelmeit és az akkori érzéseit, segíteni próbáltam őt a döntésében. Hetek múlva jelentkezett, akkor már szoptatta a kisbabáját és szépen gondozta is. Annyira ki tudott teljesedni az anyaságban, hogy később már vágyott még egy gyermekre. Meg is született, nem is egy, de mindjárt kettő.
   
 • Kiből lehet jó tanácsadó?
   
 • Abból, aki nem a saját sikerélményéért dolgozik. Aki empátiával, megértéssel és elfogadással tud azok felé fordulni, akik tőle segítséget kérnek. Aki nem a saját nézeteit akarja ráerőltetni az édesanyára, hanem rávezeti őt arra, hogy találja meg a saját útját. Mindezt korrekt információátadással, aminek megfelelő tudáson kell alapulnia. Személyre szabott tanácsadást kell nyújtanunk, sémákat nem lehet ráhúzni emberekre.

  A jó szoptatási tanácsadó észreveszi, ha baj van és be kell avatkozni - pl. kiszáradás esetén kórházba küldi a kisbabát -, de azt is, amikor minden rendben van és fölösleges beavatkozni.
   
 • Kinek nem való ez a pálya?
   
 • Annak, aki nem elkötelezett a segítő hivatásban. Vagy akinek csak a "papír" számít. Akit csak az motivál, hogy a meglévő végzettségei mellé trófeaként tűzhessen ki még egy oklevelet, az inkább ne ezt a szakmát válassza! Megmondó-embereknek sem való. A jó szoptatási tanácsadó nem osztja az észt, hanem sokat kérdez, alaposan odafigyel és megérti, amit az anya mond. És azt is, amit nem mond ki.
   
 • Laikusként hogyan tudunk legjobban segíteni szoptatási gondokkal küzdő rokonunknak vagy barátnőnknek?
   
 • Megértéssel. Nem szabad erőltetni a segítséget, de érdemes felajánlani. A saját tapasztalat megosztása rendkívül fontos, hasznos, de egyes esetekben csínján kell bánni vele. Sokat jelent, ha a kismama mellett van egy tapasztalt rokon, barátnő, aki segít átlendülni a nehézségeken. Ajándékba érdemes LLL-füzeteket vinni és jó, ha kéznél van a szoptatási tanácsadók elérhetősége. Fontos lenne arra biztatni a kismamát, hogy már várandósan menjen el egy LLL baba-mama csoportba és vegyen részt szoptatásra felkészítő tanfolyamon.
   
 • A fiaid gond nélkül fognak tudni majd a feleségüknek segíteni a szoptatásban?
   
 • Bízom benne! Sokszor hallgatták végig, ahogy telefonon segítek édesanyáknak és szerintem jobban tudják, mit kell csinálni, mint sok egészségügyi dolgozó.

Kedves Anyukák, ha bármi gondotok adódna a szoptatással, vagy ha még csak most várjátok a babát és információra van szükségetek, forduljatok bátran a fent említett segítő szervezetekhez.

Nágel Zsuzsi , 2012. november 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?