Az anyatejes táplálás ünnepén

A csecsemők anyatejes táplálásának jelentőségét több szempontból is hangsúlyozó előadásokkal ünnepelték csütörtökön az Anyatejes világnapot a miskolci Gyermekegészségügyi Központban (GYEK).

A GYEK már hagyományos ünnepén az intézet munkatársai foglalták össze az anyatejes táplálással kapcsolatos gondolataikat, ismereteiket az anyaszálláson tartózkodó édesanyák számára.

Dr. Sólyom Enikő, a GYEK vezető főorvosa az úgynevezett funkcionális táplálásról szólt az érdeklődőknek. A táplálkozásnak a későbbi fejlődés során sosincs olyan nagy jelentősége, mint a kezdeti időkben - e meggyőződést több szempontból is alátámasztotta a főorvos. E "kezdeti idő" már a magzati korra is értendő, hiszen számos adat bizonyítja, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében évek óta egyre gyakoribb gyermekkori fejlődési rendellenességek az édesanyák nem megfelelő táplálására vezethetők vissza.

Az immunológiailag és biológiailag egyaránt aktív anyagokat tartalmazó, tökéletes tápanyagnak tekinthető anyatej ugyanakkor egyes betegségcsoportok kialakulása ellen is hat. Ezek között sorolta dr. Sólyom Enikő a vashiányos vérszegénységet, bizonyos fertőzéseket, az allergiás és gyulladásos betegségeket, a lisztérzékenységet, a gyermekkori cukorbetegséget, miként a kövérséget is. Mindezek kapcsán kitért többek között olyan vizsgálatokra is, melyekből kiderül: az anyatej nélkül táplált 7,5-8 éves gyermekek IQ-ja átlagosan 92,8, míg az elegendő anyatejjel táplált, ugyanilyen korú gyermekeké 103,7.

Vizsgálati eredmények támasztják alá azt is, hogy a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának esélye 40 százalékkal csökkenthető a három hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők esetében.
A főorvos ugyanakkor olyan további érveket is sorolt az anyatejes táplálás mellett, mint például a szoptatás során az anya és gyermeke közötti egyedülálló pszichés kapcsolat kialakulása vagy a tény, miszerint az anyatej összetétele a csecsemő fejlődésének, korának megfelelő igényekhez igazodik.

E gondolati szálat folytatva Nagy Krisztina intézeti védőnő azt hangsúlyozta előadásában, hogy a természet a táplálás legjobb példáját mutatja a szoptatással, az anyatejjel. Ennek előnyeit sorolva említette többek között az egyenletes, arányos gyermekfejlődés vagy az optimális idegrendszeri fejlődés, a védettség biztosítását. Ezt igazolják az anyatejjel táplált gyermekek egyenletesebb, kiegyensúlyozottabb értelmi, érzelmi és testi fejlődését mutató vizsgálatok is. Az anyatej összetétele egyébként a szüléstől eltelt időtől, a szoptatások gyakoriságától vagy az édesanya táplálkozásától is függ, így érdemes a szakemberek által javasolt ételek fogyasztása már a szülés előtti időszakban is. Az anyatej mennyiségére ugyanakkor már a várandós nők szoptatáshoz való viszonya is hatást gyakorol.

anyatej

Lakatos Szilvia pszichológus előadásából arról kaptak tájékoztatást az érdeklődők, hogy a későbbi érzelmi életet megalapozó szoptatás, az ölben tartás vagy az anya és gyermeke bőrének érintkezése miként és milyen hatást gyakorol a gyermek pszichés fejlődésére.

Lupkovicsné Eperjesi Edit védőnő a GYEK területén működő Anyatejgyűjtő Állomás tevékenységéről számolt be. Mint elmondta, elsősorban a miskolci, az egészséget garantáló, megfelelő orvosi papírokkal rendelkező anyák többlettejét gyűjtik itt be. A tej feldolgozása, azaz pasztörizálása után főként az intézetben lévő, lehetőség szerint pedig a háziorvosi ajánlással rendelkező anyákat, illetve gyermeküket látják el. Tevékenységüket rendszeresen ellenőrzik az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szakemberei.
 
Forrás: www.weborvos.hu

2003. augusztus 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?