Ciciket elő! 14 módszer az anyatej mennyiségének növelésére

Az anyukák egyik legnagyobb aggodalma szoptatás alatt az anyatej hiánya. Cikkünkben olyan módszerekről olvashatsz, amelynek segítségével jó eséllyel növelheted a tejtermelődést.

 

Tudd, hogy a nők többsége képes szoptatni a gyermekét. Így a félelmeid, hogy a gyermek nem kap elég anyatejet, akár alaptalanok is lehetnek.

Minden rendben van, amennyiben:

  • A gyermek súlya helyesen gyarapodik,
  • Etetés alatt hallod, ahogyan nyel,
  • A baba 6-8 pelust nedvesít be naponta.

Ha úgy érzed, hogy nem jut elegendő táplálékhoz a babád, íme néhány tipp, „módszer“, amellyel segítheted az anyatej termelődését, mennyiségének növelését.

1. Higgy magadban

Gyakran mondják, hogy a “tej az édesanya fejében termelődik”. A hited és a motivációd a legfontosabb tényezők a sikeres szoptatáshoz. A többi akadályt általában legyőzik az anyukák, amikor meg vannak győződve a „zökkenőmentes“ szoptatásról és készen állnak szembenézni a nehézségekkel is.

2. Ne kapd fel a vizet

A stressz a szoptatás egyik legnagyobb ellensége. Próbáld meg eliminálni a stressz forrását, és ha lehetséges – keress rá ellenszert. A nap folyamán találj időt a kedvenc időtöltésedre, esetleg végezz légzőgyakorlatokat, olvass, vagy sétálj egyet. Amennyire csak tudod, tartsd távol magadtól a stresszes gondolatokat. A szoptatás idejére próbálj meg nyugodtan „megérkezni“.

3. Aludj egyet

Az ilyen javaslat leginkább egy rossz viccnek hat az újdonsült anyukák körében. Azonban ha tudsz, tényleg használj ki minden alkalmat, hogy pihenj vagy szundíts egy kicsit (például, ha a baba is alszik).

4. Kérj segítséget

A kimerültség nem segít a magas tejmennyiség fenntartásában. Amikor csak lehet, kérj segítséget. Kérd meg az anyukád, párod vagy egy barátod, hogy vigye el egy sétára a babát, vagy segítsen picit kitakarítani. Ha tudod, ezt az időt használd pihenésre, vagy kikapcsolódásra.

5. Javíts az etetési technikán

Fordíts figyelmet arra, hogy a baba szája helyesen tapadjon a mellre és megfelelően szívjon, hogy ezáltal a mellek helyesen legyenek stimulálva. Keress olyan pozíciót, amelyben a gyermek a leghatékonyabban szopizza és egyben ki is üríti a mellet.

6. Etess igény szerint

Minden alkalommal, amikor a babád jelzi, helyezd mellre, hiszen biztosan szüksége van rá. Erre hamar rá fogsz érezni, ki fog alakulni az igény szerinti szoptatás rendszere.

7. Ne hagyd ki az éjjeli etetést

Az éjjeli etetés, még ha rendkívül fárasztó is, nagy mértékben felel a tej termelődésének megfelelő szintjéért. A prolaktin koncentrációja a vérben éjjel a legmagasabb és minél magasabb ennek a hormonnak a szintje, annál magasabb a laktáció szint is.

8. Etess mindkét mellből

Minden etetés során próbálj mindkét melledből etetni. Ennek köszönhetően a tested olyan információt kap, hogy növelnie kell a tej termelődését.

9. Ürítsd ki a melleid

Ne engedd, hogy gyermeked elaludjon az etetés során. Próbáld meg gyengéden megcsiklandozni az arcocskáját, ha például belealudna, de úgy érzed, hogy még ennie kéne. Ha a baba nem üríti ki teljesen a melleidet, használj mellszívót. Ezzel jól stimulálhatod a tej termelődését.

10. Ha lehet, ne egészítsd ki az anyatejet tápszerrel

Ha lehetséges, ne egészítsd ki az anyatejet tápszerrel. Minden egyes tápszer adagja egy elmulasztott lehetőség a tejtermelődés stimulálásához. Ha a tápszeren gondolkozol, először kérd ki egy tapasztalt orvos, vagy szoptatási tanácsadó véleményét, és ne hozz elhamarkodott döntést – csak ha az igazán szükséges.

11. Kerüld a kiegészítő folyadékokat

A természetes úton szoptatott babának nincs szüksége egyéb folyadékra. Az anyatej számára folyadék és étel is egyben. Ha nagyon meleg van, helyezd gyermeked gyakrabban a mellre. Az etetés elején a tej mindig vizesebb állagú, amely oltja a gyermek szomját.

12. Fogyassz sok folyadékot

Az etetés során rendkívül fontos a saját étrended, a bevitt tápanyagok, a megfelelő hidratálás azonban még fontosabb. A szoptatáshoz több folyadékra van szükséged, mint általában, ezt a folyadékot pedig pótolhatod különféle gyógyteákkal, amelyek fokozzák a tejtermelődést. Fontos, hogy mindig ellenőrizd a gyártó által feltüntetett ajánlott mennyiséget az adott gyógytea csomagolásán.

13. Fejd le a tejet

Ha a kisbabád nem üríti ki teljesen a mellet, vagy úgy érzed kiegészítő stimulálásra lenne szükséged, akkor használj mellszívót. Ha például a gyermeked elalszik etetés közben és nehéz felkelteni, vagy csak nyűgös és nem akar enni, szívd le a maradék tejet, amellyel egyben stimulálod a tejtermelődést is. Gondolkozol egy elektromos mellszívó beszerzésén? Nézd meg melyik mellszívó lesz megfelelő számodra, valamint válogass a gondosan megtervezett, a babák és az anyukák igényei szerint kifejlesztett LOVI termékek között!

14. Kérj professzionális segítséget

Ha ezek a módszerek nem segítenek a tej mennyiségének növelésében, keress fel egy laktációs tanácsadót, aki segít meghatározni a nem elegendő tejmennyiség okát és igyekszik veled együtt orvosolni a problémát. (Meglehet ugyanis, hogy szükséged lesz például gyógyszertári készítményekre a tejtermelődés stimulálásához.)

 

((Konzultáció: Dr Agata Serwatowska-Bargieł, Nemzetközileg hitelesített laktációs szaktanácsadó (IBCLC), Neonatológus))

A cikk fizetett promóció (x)

Babanet, 2023. július 31.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?