Édes anyatejet más édesanyától

Ma már a gyermeket váró anyukák nagy része tisztában van a szoptatás és az anyatej előnyeivel. Mégis gyakran előfordul, hogy egy kisgyermek nem az édesanyja tején nő fel.

Ha a megfelelő információk vagy segítség hiánya miatt, betegség vagy más egyéb okokból nem sikerül a mamának szoptatni a gyermekét, általában tápszerrel táplálják tovább a kicsit. Pedig esetleg van más lehetőség is: más anyák lefejt tejét adni.

Magyarországon az Anyatejgyűjtő Állomásokon szívesen fogadják minden olyan anyukának a tejét, aki úgy gondolja, így szeretne segíteni a nem szoptatott babákon.

Ahhoz, hogy valaki tejleadó lehessen, szükség van néhány orvosi vizsgálatra, hiszen nagyon fontos, hogy semmilyen fertőzés, betegség kórokozója ne kerüljön bele a tejbe. Ezek a következők:

  • Wassermann teszt: ezt még a terhesség folyamán egy egyszerű  vérvizsgálattal elvégzik, a teszt eredménye 1 évig érvényes.
  • Tüdőszűrés: 1 éven belüli lelet
  • Székletvizsgálat: 1 hónapnál nem régebbi
  • Bőrgyógyászati vizsgálat

A budapesti, vállalkozó kedvű édesanyáknak az Anyatejgyűjtő Állomás emberei biztosítanak elegendő steril üveget, amelyet azonosítóval látnak el, fertőtlenítőszert és egy tájékoztató füzetet is. Az anyukának meg kell tanulnia úgy lefejni a tejét, hogy abba lehetőleg semmilyen kórokozó ne kerüljön bele. Az első időkben ezt minden alkalommal ellenőrzik az Anyatejgyűjtő Állomáson, és ha baktériumot találnak a tejben, az bizony a lefolyóban végzi. A későbbiekben is, ha már megbizonyosodtak róla, hogy a tej kórokozómentes, rendszeres ellenőrzésre kerül sor.

A leadó anyák a lefejt tejet a steril üvegekben, saját hűtőszekrényükben tárolják, amíg az állomás munkatársai azt autóval el nem szállítják. Ez általában heti 3-4 alkalommal történik meg.
Ezután az állomáson hőkezelésen esik át a tej, csak így kerülhet a rászoruló apróságok pocakjába. Persze a hőkezelés miatt kevesebb immunanyagot, vitamint fog tartalmazni, mintha a gyermek saját anyja tejét kapná, de még mindig többet, mint az előre elkészített tápszerek. Ráadásul, míg a tápszer fajidegen fehérjéket tartalmaz, addig az anyatej nem, így az esetleges allergiás reakciók esélye is jóval kisebb.

anyatej

Jó hír a leadó anyáknak, hogy egy tavalyi módosításnak köszönhetően ma már nem 900 forintot kapnak az anyatej literéért, hanem annak dupláját, 1800 forintot. Mindezt adómentesen. A rendelet módosításától azt remélik a szakemberek, hogy nőni fog az anyatej leadás, mivel a múlt évben, köszönhetően annak is, hogy 1997 óta változatlan volt a leadó anyák díjazása, már csak feleannyi tej érkezett a gyűjtőállomásokra, mint amennyire lehetőség lett volna. Igény pedig mindig lenne az anyukák tejére.

Mostantól a kisbabák is jobban járnak. A fent említett rendelet ugyanis nemcsak a díjazást, hanem az igénylés feltételeit is módosította. Bár lefejt tejet térítésmentesen továbbra is csak az kaphat, akit a 47/1997 Népjóléti Rendelet alapján az orvos arra javasol, ám most már nemcsak a baba 3 hónapos, hanem 8 hónapos koráig lehet igénybe venni ezt a szolgáltatást. Eltörölték a korábbi 5 kg-os súlyhatárt is.

Ha valaki úgy gondolja, szívesen segítene más kisbabákon, védőnőjénél vagy a Központi Anyatejgyűjtő Állomáson (telefonszám: 349-8574) jelentkezhet tejleadó anyának.

Szilágyi Diána , 2003. január 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó