Gomba a mellen

A szájpenész gyakori fertőzés a kisbabáknál, és mivel a mama melle is gyakran kerül kapcsolatba a kicsi szájával, bizony a mellbimbókat is megfertőzheti a gomba. Ha pedig azt megfertőzi, hiába kezeljük a kicsit, ha magunkat nem, a fertőzés makacs vendég lesz a házban.

Hogyan vehetjük észre?

A fertőzés első és legbiztosabb jele a kicsi szájában lévő foltok. Amint észrevesszük ezeket és főleg, amint bebizonyosodik a gomba jelenléte, azonnal kezdjük el a kezelést magunkon is.

Ha nem vettük észre időben a fertőzést, előfordulhat, hogy a mellbimbón szürkés fátylat észlelünk, később pedig ki is sebesedhet a fertőzött terület, egyúttal a szoptatás egyre fájdalmasabbá válik. A sebek akár ki is repedhetnek, esetenként vérezhetnek is. Fontos, hogy ilyenkor – bármennyire is a hátunk közepére kívánjuk a fájdalmas szoptatást – ne hagyjunk fel a mellből való táplálással!

Kezelni csak pontosan és szépen

És nem utolsósorban türelmesen. Mert a gomba nemcsak a gyerekhez fog roppantmód ragaszkodni, de bizony hozzánk is. A legegyszerűbb talán az, ha a kicsi bóraxos-glicerines ecsetelőjével kezeli a mellét a mama is. Szoptatás előtt és után az ujjunkra csavart tiszta gézlapot mártsuk az ecsetelő folyadékba, majd alaposan dörzsöljük át vele a mellbimbót és környékét – a bőr többi részén is könnyedén megkapaszkodhat ez a hívatlan vendég.

Ha meg tudunk lenni nélküle, érdemes minél több időt melltartó nélkül tölteni, így jobban szellőzhet a beteg terület. Sőt, kevésbé szégyenlős vagy eldugott helyen lakók félmeztelenül álljanak az ablakba, és napoztassák a fertőzött kebleket – a napfény remekül csírátlanít, a gombák legnagyobb ellensége.

Szoptatás után ügyeljünk rá, hogy semmiképp se maradjon nedves a mellbimbó. Mielőtt az ecsetelővel nekiesünk, érdemes tiszta vízzel-szappannal lemosni, szárazra törölni. A melltartóbetéteket felejtsük el, tökéletes melegágya a fertőzésnek, hiszen nedves-sötét környezetet biztosít a gombáknak, akik pont ilyen helyeken kezdenek intenzív szerelmi életet élni.

Ugyancsak fontos, hogy bár az anyatej szinte mindenre jó, az ilyen sebek esetében most többet árthat, mint használhat. Ha csak simán kireped egy mellbimbó, érdemes egy csepp tejjel bekenni, és hagyni, hogy rászáradjon ez az aranyat érő folyadék, de most eszünkbe se jusson így tenni. A tejben sok a cukor, ami a gombák legfőbb tápláléka, ezzel az eljárással körülbelül egy terülj-terülj asztalkámhoz invitáljuk a mikroszkopikus lényeket.

Ne felejtsük el, hogy akárcsak a baba holmijait, bizony, a mellünkkel érintkező dolgokat is fertőtleníteni kell. Ruháinkat mossuk magasabb hőfokon, a legjobb, ha főzőmosáson szabadulunk meg a gombától. A mellszívógépet minden fejés után szedjük szét, és fertőtlenítsük ki. Ha használunk ilyesmit, a bimbóvédőt se felejtsük ki!

És még valami: akárcsak a baba esetében, a mellünket is legalább egy-két héttel kezeljük tovább, mint ahogy a látható tünetek elmúlnak. Máskülönben könnyen előfordulhat, hogy oda-vissza passzoljuk majd egymásnak a kicsivel a fertőzést.

Szilágyi Diána , 2010. január 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó