K, mint katasztrófa

Szinte minden szoptatós anyuka legalább egyszer találkozik azzal a vélekedéssel, hogy neki aztán K betűvel kezdődő ételt nem szabad ennie, ha jót akar magának és a babának. Mert a K betűs ételek – a hiedelem szerint – hasgörcsöket, kólikát okozhatnak a kicsinél. Ezért aztán sok anyuka úgy kerüli a karfiolt, káposztát és társaikat, hogy a végén étrendje két dologra korlátozódik: a teára és a pirítósra. Ezzel viszont csak az a baj, hogy bár az éhünket elverhetjük velük, bizony a szülés utáni felépülést, regenerálódást nem igazán segítik.

Minket puffaszt, nem a gyereket

A szoptatással kapcsolatos téveszmékTény, hogy sok K betűvel kezdődő étel puffaszt: karalábé, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, káposzta, de azért azt már az elején leszögezhetjük, hogy a paprika, hagyma, bab, borsó, lencse, sárgaborsó is okozhat gázosodást, mégsem K betűvel kezdődnek. De nézzük, mit is jelent a puffadás. Általában azt, hogy az elfogyasztott étel emésztése során a bélben gázok keletkeznek, ezek pedig feszítik a belek falait, így fájdalmat okoznak.

És ez a lényeg. A belek falain ugyanis csak a tápanyagok jutnak át, a gázbuborékok nem. Azok tehát nem kerülnek be a vérkeringésbe, így a tejmirigyekbe sem. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogyha gázbuborékok lennének a tejben, kb. úgy gyöngyözne, mint egy jó pohár kóla frissen fejve a palackból, de azt bizton állítom, hogy ilyennel még ember nem találkozott. Vagyis attól tartani, hogy a gyerek a tejjel kiszívja a gázt, felesleges.

Anya eszik, gyerek üvölt

És mégis, kétségtelen, hogy vannak olyan gyerekek, akik érzékenyek az anya táplálkozására. De ha nem a K betűsök, akkor mi okozhatja a problémát? Nos, általában a magas illóolaj tartalmú élelmiszerek – mint a fokhagyma, hagyma, paprika, fűszerek – hatnak ki a babára. Ezek az anyagok ugyanis, ellentétben a gázokkal, át tudnak jutni az anya bélfalán, bekerülnek a vérkeringésbe és kiválasztódnak a tejjel is. Olyannyira, hogy egy-egy fűszeresebbre sikeredett ebéd után az étel uralkodó ízvilága visszaköszön a tejben is.

Hasonlóképpen átjutnak a tejbe az anya által fogyasztott tej és tejtermékek fehérjéi is, ezekre pedig nagyon sok kisbaba érzékeny – sőt, az arra hajlamos babáknál akár már az anyatejben található parányi mennyiségű tehéntejfehérje is allergiát okozhat.

Ezért, ha hasfájós a baba, érdemes a mamának pár napig egy füzetben vezetnie, mit mikor evett – különös tekintettel a fűszerekre, illóolajokra -, illetve jegyezni, hogy a gyerek mikor jelzett hasfájást a nap folyamán. Általában minden anyag úgy a fogyasztás után 2 óra elteltével jelentkezik a tejben, így ha összevetjük az időpontokat, hamarosan kiderül, mi okozhatja a mama étrendjében a problémát. Következő lépésként érdemes ezt az összetevőt elhagyni, és figyelni, javul-e a gyerek állapota.

Merj enni változatosan!

Talán nincs is olyan fontos szakasza még az életünknek – a terhességet kivéve -, mikor annyira fontos lenne a változatos étkezés, mint a gyermekágy idején. Szervezetünk annál gyorsabban regenerálódik, minél jobb minőségű alapanyagokat biztosítunk ehhez. Emellett egy kisbaba ellátása – napi 24 órában, ugyebár – is rengeteg energiát emészt fel, nem véletlen, hogy az újszülöttek szülei általában mindig fáradtak, kimerültek.

Nagyon fontos hát, hogy a K betűs és puffasztó ételek is bekerüljenek az étrendünkbe. Rengeteg értékes rostot, vitamint és ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaznak, ezek pedig elengedhetetlenek ahhoz, hogy mielőbb újra erejünk teljében legyünk, és képesek legyünk a kicsi minden igényének megfelelni.

Szilágyi Diána , 2010. január 05.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó