Ma kezdődik a Szoptatás Világhete

Augusztus elsején ünnepeljük minden évben az Anyatej Világnapja, és ezzel a nappal veszi kezdetét a Szoptatás Világhete is! Az idén a jelmondat: "Szoptatás támogatás – Közel az anyákhoz”.

Az anyatejes táplálás és a szoptatás egyre nagyobb teret hódít a 90-es évek óta, hála a szoptatást népszerűsítő programoknak, a bababarát szülészeteknek és a szoptatás támogató civil kezdeményezéseknek . A háromhónapos korukig kizárólag anyatejjel táplált babák aránya 1997-ben már 49. 6 % volt - a 70-es években még csak a babák 30%-a élvezhette 3 hónapos koráig a csak anyatejes táplálás előnyeit -, 2003-ra pedig az arány 65,3 %-ra emelkedett.

Szülés után, a kórházakban jelenleg az anyukák 90%-a kezdi el szoptatni gyermekét, ami jóval magasabb, mint az EU 60%-os átlaga! Eközben a kizárólag mesterségesen táplált csecsemők aránya évek óta csupán 7% körül van. Ám a helyzet a WHO és az UNICEF ajánlásával összevetve közel sem ennyire rózsás.

A két szervezet ajánlása szerint ugyanis a babáknak kizárólag anyatejet kellene kapniuk 6 hónapos korukig. Magyarországon pedig az ennek megfelelően táplált kisbabák aránya ugyan emelkedett az elmúlt évek során - 1997-ben például még csak 23,1 %,  2003-ban viszont már 40,5 % -, hiszen 2004-ben is még mindig csak 36%-os volt.

A La Leche Liga és A "Szoptatásért" Magyar Egyesület azért dolgozik, hogy ez az arány minél magasabb legyen, a Szoptatás Világhete alkalmából is ők szervezik a "Séta a szoptatásért" rendezvényt, valamint a Világhét programsorozatát.

A La Leche Liga hivatalos meghívója

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját hagyományos „Séta a szoptatásért” című rendezvényünkre, amelyet a La Leche Liga Magyarország Egyesület és A „Szoptatásért” Magyar Egyesület közösen rendez 2013. augusztus 3-án a Margit-szigeten.

Találkozó: 10 órakor a szökőkútnál, ahonnan közösen elsétálunk a Széchy Tamás Uszoda északi végénél lévő játszótérre, ahol minden adott egy kellemes, családi délelőtt eltöltésére.

Rendezvényünk programjai idén is a Szoptatás Világhetének aktuális témájához kapcsolódnak, így beszélünk majd a szoptató édesanyák környezetében élő támogató személyeknek, illetve az anyacsoportok-nak a fontosságáról, és készítünk egy „köszönetfalat”, ahová mindenki felírhatja annak a nevét, akinek szeretné megköszönni, hogy a szoptatásban segítette őt.

Ismét lesznek kiscsoportos beszélgetések, ahol szó esik – többek között – arról, hogy mit csinál az önkéntes szoptatási segítő, miért jó csoportvezetőnek lenni, hogyan válhat valaki LLL szoptatási tanácsadóvá; mi a családtagok szerepe a szoptató anyák támogatásában; kizárja-e egymást az igény szerinti szoptatás és a napirend; a várandós édesanyák pedig útravalót kapnak.

Rendezvényünkön kerül sor a Szoptatás Világhetéhez kapcsolódó pályázatunk eredményhirdetésére és a díjak átadására is.

Ezen felül Maminbaba bemutatóval is készülünk; berendezünk egy játszósarkot, ahol szoptatásbarát játékokkal és játszási lehetőségekkel ismerkedhetnek az érdeklődők; és arra is lesz lehetőség, hogy kérdéseiket feltegyék a jelenlévő szoptatási és babahordozási tanácsadóknak.
A nagyobbacska gyermekek számára szakképzett óvónő vezetésével gyermekfoglalkozást biztosítunk.

Szeretettel várunk minden várandós édesanyát, apró és nagy gyermeket, kis- és nagycsaládot, édesapát, nagymamát és nagypapát, rokont a 10 órától kb. 13 óráig tartó összejövetelünkre.

A szervezők

A Séta a szoptatásért rendezvény FB oldalát itt találjátok!

A Szoptatás Világhetének (2013. Augusztus 1-7.) céljai:

1. Hogy felhívja a figyelmet az anyatársak (önkéntes szoptatási segítők) támogatásának fontosságára a szoptatás megkezdésében és fenntartásában.

2. Hogy tájékoztassa az embereket az önkéntes szoptatási segítők és szoptatási tanácsadók munkájának rendkívül hatékony és jótékony voltára, és arra ösztönözze őket, hogy egyesült erővel tegyenek erőfeszítéseket az önkéntes szoptatási segítői és szoptatási tanácsadói programok kiterjesztésére.

3. Hogy bátorítsa mindazokat, akik a szoptatást támogatják, hogy függetlenül az iskolai végzettségüktől tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy képzettséget szerezzenek az anyák és csecsemők támogatásának területén.

4. Hogy rámutasson azokra a helyi támogató személyekre, akikhez a szoptató anyák segítségért és támogatásért fordulhatnak.

5. Hogy az egész világon felszólítsa a kormányokat és a szülészeti intézményeket, hogy aktívan vezessék be a Tíz Lépést – különösen a tizediket, annak érdekében, hogy ezáltal javítsák a kizárólagos szoptatás arányát és a teljes szoptatás időtartamát.

Szilágyi Diána , 2013. augusztus 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó