Szoptatás a babáért és a mamáért

Az anyatej védi a gyermek szervezetét a különböző fertőzésektől, óvja a bélflóra, a légzőszervek egészségét. A szoptatott gyermekeknél ritkábban alakul ki fülfertőzés, csökken a hasmenés kockázata.

Az anyatejes táplálás a legjobb választás mind a baba, mind pedig a mama egészsége szempontjából. Lássuk, pontosan miért.

Szerencsés esetben az édesanya már a kórházban eltöltött napok alatt megismerkedhet a szoptatás semmihez nem hasonlítható érzésével, s otthonában is lehetősége nyílik nyugodt körülmények mellett biztosan elsajátítania az anyatejes táplálás minden apró részletét.

Hazánkban adott a lehetőség, hogy az anyuka éveket töltsön otthon gyermekével, s így saját elképzelései szerint válassza meg gyermeke táplálásának módját. A szülés után rövid időn belül munkába álló szülő esetében a szoptatás kivitelezése jóval bonyolultabb, több szervezést igénylő folyamat ugyan, de az eszközök – s szerencsés esetben a családi segítség- adottak a kivitelezéséhez.

A szoptatás előnyeit nem lehet elégszer kiemelnünk. Az anyatej védi a gyermek szervezetét a különböző fertőzésektől, óvja a bélflóra, a légzőszervek egészségét. A szoptatott gyermekeknél ritkábban alakul ki fülfertőzés, csökken a hasmenés kockázata. Az olyan súlyos kórképek valószínűsége, mint a bölcsőhalál (SIDS) szintén csökken. Az anyatej védelmet nyújt az allergiás megbetegedések, a diabétesz, sőt még az idősebb korban kialakuló elhízás ellen is.

Az anyatejes táplálás azonban épp úgy jótékony hatású az édesanya szervezetére is. A szoptatás növeli az oxytocin hormon szintjét, mely segíti a méh szülés utáni visszahúzódását, illetve biztosítja a nyugalmat, ellazulást. A szoptató édesanyáknál lerövidülhet a gyermekágyi vérzés időtartama, illetve egyes kutatások alapján csökken a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázata is. A szoptatás ezen kívül véd a mell, a méh és a petefészek daganatos megbetegedései ellen.

szoptatás a babáért és a mamáért

Az American Academy of Pediatrics szervezet ajánlása szerint a gyermek 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálás ajánlott. Ezt követően a hozzátáplálás mellett a szoptatás a gyermek 1 éves koráig javasolt, ezután pedig ameddig az édesanya és a gyermek számára is egyaránt örömöt okoz.

A szoptatás hosszát minden édesanya egyéni igényei, vágyai szerint választja meg. A gyermekorvosok, védőnök tanácsokkal látnak el bennünket, melyeket azután saját szempontjaink, életvitelünk, s személyiségünk szerint fogadunk meg, vagy épp utasítunk el.

Érdemes azonban tudnunk, hogy akár már két hónapos szoptatással is rengeteget adhatunk mind gyermekünk, mind magunk számára. Kutatási eredmények igazolják, hogy a szoptatott gyermekek nyugodtabbak, intelligencia szintjük magasabb, csontjaik erősebbek. Az anyatej magas koleszterin tartalma jótékony hatású, s így véd a későbbi években jelentkező elhízás és koleszterinproblémák ellen. A szoptatás egyaránt csökkenti az asztma és allergia kialakulásának kockázatát, az arra hajlamos gyermekeknél.

A hír alapjául a “Making The Breastfeeding Decision” cikk szolgált.

Forrás: Gondola.hu

2007. május 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó