Újabb bizonyíték az anyatej jótékony hatására

Az emberi anyatej és a közeli rokonságban lévő főemlősök anyatejének high-tech összehasonlítása megmutatta, milyen tápláló az emberi változat.

A Kalifornia Egyetem kutatói Danielle Lemay biológus vezetésével egy új technika alkalmazásával azonosította az anyatejben lévő fehérjéket. Kiderült, hogy az emberi anyatej sokkal többféle fehérjét tartalmaz, mint az ember legközelebbi főemlős rokona, a rhesusmajom (makákó) teje.

„Az emberi anyatej magasabb fehérjetartalma egybevág azzal a közismert felfogással, mely szerint az embercsecsemők a többi főemlős csecsemőhöz képest a fejlődés valamivel korábbi szakaszában születnek, ezért fejlődésükhöz a specifikus proteinek magasabb szintjére van szükségük tápláláskor” – magyarázta Lemay.

Journal of Proteome Research szakfolyóiratban közzétett kutatás során Lemay és munkatársai egy újfajta molekuláris elemzés segítségével több mint 1600 különböző fehérjét mutattak ki az emberi anyatejben, amelyek közül 500-at most először sikerült azonosítani. A rhesusmajom anyatejében ezzel szemben csupán 500 fehérjét mutattak ki.

Az emberi és a rhesusmajom anyatejében 88 egyforma fehérje található, de a közös proteinek 93 százaléka nagyobb mennyiségben van jelen az emberi anyatejben.

Az anyatejben előforduló fehérjék egy része a zsírok emésztésében segít, a többi pedig a vas, illetve a B-12- és a D-vitaminok felszívódását segíti a csecsemőkben.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia jelenlegi ajánlásai szerint a nőknek a szülés után hat hónapig kizárólag anyatejjel kell táplálniuk gyermeküket, majd 12 hónapos korig az anyatejet más élelmiszerekkel kombinálva kell adni a csecsemőknek.

Babanet/Medipress , 2015. április 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?