10 dolog, amiről tudnod kell, mielőtt apa leszel

Kedves fiatalember, gratulálunk a párod kétcsíkos terhességi tesztjéhez. Lehet, hogy most még nem érzed át, de hónapokon belül nagyon nagy változások következnek be az életedben!

Ezért összeszedtünk 10 fontos dolgot, amire talán még az anyukád sem figyelmeztetett, de mi úgy érezzük, tudnod kell róla.

 • A párod nem egyedül várandós. Bár a szó szoros értelmében véve a terhet ő viseli, ám neked kutya kötelességed ezen osztozni. Nemcsak a filmekben kívánósak a nők, de nem ám! És ha lekváros-jégkrémes kolbászt kíván egy háromnapos állami ünnep egyik késő estéjén, neked tudnod kell, hol találod a legközelebbi éjjel-nappalit.
   
 • Bár sokak szerint a szimpátiaterhesség édes bohóság a férfiak részéről, a babát várók nők valójában sosem tartják cukinak, ha a pasik rájuk licitálnak: az én hányingerem világnagy a tiédhez képest, és a derekam is annyira fáj, mintha egy csapat maffiózó lőtt volna bele egy sorozat sörétet, szóval engem sajnáljatok! Nem, nem vicces és nem is kedves.
   
 • Ahogy kiderül a gólyahír, a párod hogyléte fogja izgatni a rokonokat és az ismerősöket, még a saját haverjaid is előbb az ő kedves egészsége felől érdeklődnek, mielőtt emelnék a poharukat a szokásos péntek esti összeröffenéseteken. Lehet, hogy úgy érzed majd, veled nem törődik senki, ilyenkor nyugodtan fordulj vigaszért anyukádhoz. És ha édesnek találod a kárörvendés nyújtotta örömöket, megnyugtathatunk: ahogy a baba megszületik, többé már a párod állapota sem érdekel senkit.

 • A kétüléses cabrio nem családi autó. Akkor sem, ha ügyesen hajtogatva a babaülés pont elfér az első ülésen ülő lábánál. Továbbá nem famíliáknak találták ki a motorkerékpárt, jet ski-t, quadot, vagy a hegyi kerékpárt sem. Jobb, ha máris beszámíttatod ezen járműveidet egy hétüléses egyterűbe. Ezentúl ne azt nézd egy kocsiban, hogy mennyi idő alatt gyorsul százra, hanem hogy milyen eredményeket ért el a törésteszteken.
   
 • Szülés közben mindenért te vagy a felelős, neked kell helyet találni vajúdás közben a kórházi pakknak, előkeríteni a szülészt, vizet önteni a vajúdó kismamának -esetleg a szülőszobán lévő más anyáknak is -, tudnod kell, hol a fényképező madzagja, a várandós kiskönyv és a szőlőcukor. Szülés közben előfordulhat, hogy kedvesed kékre-zöldre szorítja a kezedet, de mivel csak ennyit tehetsz a folyamat előrehaladásáért, hát ne hányd a szemére később sem. És ahogy a jó horgász-történetek végén, a szülés végeztével is a győztesek dicsőségével kürtölheted világgá: ekkora gyereket szültünk! Ha lehet, ne akard beadni a haveroknak, hogy egyenesen te vezetted le a szülést, ezt azért még a legjobb cimborák sem fogják bevenni.
   
 • A tejfakasztó bulival senkit sem tudtok átverni. Még soha, sehol nem fordult elő egyetlen nővel sem, hogy a pasik piálásának esetleges elmaradása miatt apadt volna el a teje. Ha már mindenképp ragaszkodtok a tejfakasztó bulihoz, már csak a hagyományok miatt is, legalább addig zavarjátok le, amíg a kismama a kórházban van, utána maradj inkább a frissen kibővült családod mellett esténként (is).
   
 • A babák sírnak, esznek, pisilnek, kakilnak, büfiznek, aztán újra sírnak, ürítenek, esznek - majd elölről, vég nélkül. Amikor alszanak, azt nagyon-nagyon ügyesen el kell tudni csípni, és kihasználni egy felületes kis szundikálásra. Igaz, hogy szoptatni nem tudsz, de a Teremtő adott neked is két kezet, minden másban te is aktívan részt tudsz venni. Hát élj a lehetőséggel!
   
 • A babakocsi típusairól pont olyan élvezettel lehet társalogni, mint a legújabb autó-trendekről. Bár ha lehet, ezzel ne a gyerektelen barátaid előtt, vagy a nagyfőnöki meetingen hozakodj elő, ott nem biztos, hogy értékelni fogják, még ha némi magyarázattal is szolgál a téma felütése a táskás, karikás szemeidre és a nem túl összeszedett beszédedre.
   
 • A babával nem nagyon tudsz focizni, horgászni, sziklát mászni még úgy 4-5 évig. Lesz talán kb. ugyanennyi év, amíg hallgat rád, és hajlandó részt venni a te szórakozásaidban. Azután már csak remélheted a legjobbakat, hogy te és a kedvteléseid elég érdekesek maradnak a számára kiskamaszként, kamaszként is.
   
 • Az interneten vannak apás fórumok is. Mi több: vannak apás-babás blogok, és apukák által írt babás könyvek is. Ha úgy érzed, szívesen olvasnál más apukák kalandjairól a nagybetűs apalétben, tudd, hogy vannak sorstársaid.

Kedves Apukák, mi az, amiről nem tudtatok egészen addig, míg gyereketek nem született?

Nágel Zsuzsi , 2013. június 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó