20 dolog, amit szülőként megtehetsz azért, hogy örömmel sportoljon a gyerek

Szeretnél olyan gyermeket nevelni, aki egész életében örömmel mozdul ki a 4 fal közül, a sport, a mozgás mindig az élete része lesz? Persze vannak, akik csak felnőttként kezdenek aktív életet élni, ám szülőként nagyon sokat tehetünk azért, hogy a mozgás mindig a gyermek életének része legyen – és mellette szeresse is, amit csinál. 

A sportolást érdemes már egészen kis korban megszerettetni a gyerekekkel, hiszen a mozgás csodákra képes. Boldogsághormonokat szabadít fel, segít levezetni a stresszt, erősíti bennük a kitartást, a koordinációt, a koncentrációs képességeket, ráadásul jót tesz a testnek; az izmoknak, az ízületeknek. A ráerőltetés azonban hosszútávon nem célravezető, ahogy az sem, ha az általunk választott mozgásformát akarjuk ráerőltetni a gyerekre. A példa a legfontosabb: ha a gyerek sportos családban nő fel, az elejétől természetes lesz nála a mozgás szeretete.

20 dolog, amit szülőként megtehetsz azért, hogy örömmel sportoljon a gyerek

A következő 20 dolgot érdemes betartani, ha azt szeretnéd, hogy ne kelljen harcot vívni a gyerekkel azért, hogy edzésre menjen, és sikeres legyen az általa választott mozgásformában.

1. Feltétel nélkül szeresd őt, és ne köss mindent az elért teljesítményhez.

2. Ha már kiválasztottátok a megfelelő edzőt, vagy akinél sportolni fog, támogasd őt is maximálisan!

3. Fogadd el, hogy nem győzhet mindig, ha versenye van.

4. Ne csak a sport létezzen számára: engedd, hogy gyerek legyen, hogy játszhasson, hogy kikapcsolódjon – lelkifurdalás nélkül.

5. Segíts neki abban, hogy értékelni tudja a dolgokat, hogy jó legyen az értékítélete, és felszínre tudja hozni a saját személyiségét.

6. Ne csak a sport létezzen számotokra. Kapj észbe, ha a kocsiban vagy a vacsora alatt is csak erről beszéltek – találjatok más témát is, hiszen nem szólhat csak erről az élet.

7. Ne úgy mutasd be a fiadat, hogy Ő Krisztián, aki rengeteget focizik… Ez csak a sport, nem kell, hogy ez határozza meg a személyiségét.

8. Nem szabad, hogy mindent elvégezz helyette: tanulja meg az önérvényesítést és a felelősségvállalást.

9. Bátran jutalmazd meg a sikert és az erőfeszítést apró dolgokkal. De felesleges pénzt vagy óriási ajándékokat adni neki csak azért, mert sportol.

10. Jutalmaz a gyereket a legjobb dologgal: adj neki az idődből!

11. Próbálj nyugodt maradni akkor is, ha a gyerek versenyzik, és kerüld a kiborulásokat!

12. Fogadd el, hogy ha sikert szeretnétek elérni, az időbe telik: a legtöbb sportnál 7-10 év után érik be a befektetett idő és energia gyümölcse.

13. Bízz a gyerekben: hidd el, képesek megtanulni kitisztítani a cipőiket, megtölteni a vizespalackot, összerakni az edzésfelszerelést – nem kell helyettük mindent elvégezni!

14. Ne jutalmazd a versenyeken való szereplést gyorskajával, hiszen a mozgás mellett a helyes étkezés kiemelten fontos egy fiatal életében. Persze nem dől össze a világ, ha időnként betol egy hamburgert vagy gumicukrot eszik – emiatt semmiképp se ess kétségbe!

15. A készségek, a gyakorlás, a hozzáállás az igazán fontosak, nem az, hogy mindig a lehető legdrágább felszereléseket kapja meg a gyerek.

16. Vegyétek komolyan a tanulást is – figyelj arra, hogy sose menjen a sport az iskola rovására.

17. Engedd, hogy próbálkozzon! Ne akard, hogy már az elején letegye a voksát egy mozgásforma mellett, főképp amellett, amit te akarsz jobban. Ne félj kipróbáltatni vele új sportokat!

18. Eszedbe ne jusson bűntudatot kelteni benne, és úton-útfélen arra hívni fel a figyelmét, hogy neked miről kellett lemondani azért, hogy ő sportolhasson.

19. Törekedjetek az egyensúlyra! Ne csak az edzés és az ottani emberek körül forogjon az élet: legyenek barátai az iskolából is, töltsetek el olyan időt, aminek semmi köze a sporthoz, és fejlesszétek általánosságban a nagymozgásos képességeket: az elkapást, a ritmusérzéket, a futást, a dobást, a koordinációt – ezek minden sportban fontosak!

20. Soha, de soha ne büntess edzéssel, vagy az edzés tiltásával!

Barbara , 2020. február 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?