25 tipp lányos apáknak

Talán könnyebb lenne egy fiúval, mert lehetne vele focizni, meccset nézni, és villanyvasutazni. Sárkányt eregetni, megtanítani a férfilét minden csínyjára-bínjára. De mégis: itt ez a picilány, aki talán most még nem, de pár év múlva múlhatatlan szerelemmel csügg majd rajtad. És nem mindegy, hogy milyen közös élményeitek lesznek, mit tapasztal veled kapcsolatban, mert ez sok mindenben alapvetően befolyásolja majd az életét. A nőiességét.

Ismét egy blogbejegyzést találtam, amiben egy lányos apuka szedte listába, szerinte mik azok a fontos mozzanatok, élmények, tapasztalások, amit egy apának biztosítania kell(ene) a lánya számára ahhoz, hogy  magabiztos, tudatos nővé cseperedjen, aki képes irányítani az életét, és képes begyógyítani azokat a sebeket magában, amiket esetleg odavés az élet. A lista itt nem lesz teljes, ahogy nyilván az eredeti sem az (de azért érdemes ám megnézni).

 • Szeresd az anyját! Kezeld az anyját tisztelettel, becsülettel, mutasd ki vonzalmadat iránta. Ha a lányod felnő, jó eséllyel fog olyan férfit választani maga mellé, aki úgy kezeli őt, mint Te az anyját. Jól vagy rosszul, az mindegy. De akkor már inkább jól, nem?
   
 • Légy jelen! Töltsetek kettesben úgy is időt, hogy annak igazából nincs konkrét célja, csak az, hogy együtt legyetek. Érdeklődj azok iránt a dolgok iránt, amelyek őt érdeklik. Szüksége van arra, hogy életének minden területén részt vegyél.

 • Mentsd meg a napot! Szüksége lesz egy hősre, és ez akár Te is lehetsz! Szüksége lesz rá, hogy újra és újra megmentsd és átsuhanj az életén.
   
 • Élvezd az együtt töltött időt! Ma pelenkában mászik a házban, holnap meg odaadod neki a kocsi kulcsait. Nemsokára már nem lesz számára olyan vonzó a vén apjával tölteni az időt. Az idő gyorsan megy, jobb, ha addig élvezed ki, amíg lehet.
   
 • Harcolni fog az anyjával! Jól gondold meg, mikor kinek az oldalára állsz!
   
 • Táncolj vele! Kezd akkor, amikor még kicsi, akár kisbaba korában. Ne várj a lagzijáig!
   
 • Vidd el horgászni! De számíts rá, hogy többet fog izegni-mozogni, mint a kukac a horgon.
   
 • Tanítsd meg nemet mondani! Lehet, hogy neked is mondani fogja, de egy nap örülni fogsz, hogy tudja használni!
   
 • Tanítsd meg kereket cserélni! Ne egy lapos autógumi legyen életének legnagyobb riadalmat keltő eseménye. Persze, ettől még úgyis sírva fog felhívni első alkalommal.
   
 • Vidd el kempingezni, kirándulni! Figyeld, hogyan szívja magába a hatalmas tér minden csodáját.
   
 • Hagyd, hogy fogja a kormányt. Mindig emlékezni fog rá, hogy az apukája hagyta vezetni.
   
 • Ugyanolyan okos, mint bármelyik fiú, ha nem okosabb. Győződj meg róla, hogy ezt tudja is!

 • Vedd a nyakadba! Ott lovagolni egészen különleges dolog, és most még nem is fáj a hátad, és el is bírod a súlyát.
   
 • Mindig izgatottan fogja várni, hogy hazaérj a munkából. Ne késs!
   
 • Sose felejtsd el a születésnapját! Tíz év múlva arra nem fog emlékezni, mit kapott, de arra igen, ha nem voltál ott.
   
 • Tanítsd meg biciklizni, görkorizni, rollerezni, gördeszkázni. Figyeld, hogy szárnyal tőle az önbizalma!
   
 • Valamikor a harmadik és a hatodik születésnapja között jó eséllyel megkér majd, hogy vedd el feleségül. Óvatosan és finoman, de szereld le.
   
 • Ha rémálom gyötri, melléd akar majd bújni az ágyba. Hagyd, ez jó dolog neki és neked is!
   
 • Kevés dolog van az életben, ami egy síró kislány számára olyan megnyugtató lenne, mint az apja simogatása, ölelése.
   
 • Jót tesz a bicepszeidnek, ha fejjel lefelé tartod a lábainál fogva, míg ő kuncog és eszement módon visít. Figyelem: a lányodnak fogalma sincs arról, mit jelent az, hogy elfárad egy izom!
   
 • Mondd el neki, mennyire gyönyörű! Újra és újra. Ellenkező esetben talán egy magazin vagy egy mozifilm fogja megmondani neki, mi a szépség.

 • Ne aggódj a születésnapi és a karácsonyi ajándékokon sokat. Nagy meglepetések helyett ad meg neki a közös élmények, tapasztalatok ajándékát.
   
 • Tudasd vele, hogy bármikor van hová hazajönnie. Bármilyen helyzetben.
   
 • Írj neki egy levelet minden születésnapjára (kézzel). Add oda neki a leveleket, mikor kollégiumba költözik, vagy anyává válik, vagy amikor csak úgy látod, szüksége lenne rájuk.
   
 • Tanulj meg bízni benne. Fokozatosan adj neki egyre nagyobb szabadságot, ahogy növekszik. Fel fog nőni a vele szemben támasztott elvárásaidhoz.

Apukák és anyukák, akik egyszer kislányok voltatok: Ti mit tennétek még hozzá ehhez a listához?

Szilágyi Diána , 2011. november 03.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(8 hozzászólás) 

2011 11 05. 00:34
Szerintem is nagyon jó a lista. Nem tudok mit hozzá tenni.
Az öcsém engem akart levenni feleségül :) Van köztünk 11,5 év, gyakorlatilag az anyja voltam.
Egyébként személyes meggyőződésem, hogy a férfiak legtöbbje fiút akar ugyan, de valójában lány kell nekik. Mert ugye a fiára büszke az apa, na de a lányába meg szerelmes és bár mindkét érzés nagyszerű, azért nem kétséges melyik a jobb. :)
Na és még a fiú-lány témáról annyit, hogy egy néni kérdezte az utcában, hogy milyen nemű a baba, amikor még pici volt és babakocsiban toltuk. A kijelentésre, hogy lány, az volt a válasz, hogy: "Nem baj!" :D Azt hittem, hogy ilyen nincs, csak legenda és erre tessék.
→ válasz erre
2011 11 05. 07:01
Szerintem az ember akaratlanul is másképp bánik a fiával, mint a lányával. Nem ugyanarra van szükségük lelkileg (sem).
→ válasz erre
2011 11 05. 19:08
Jó kis lista ez és sok pontját ugyanúgy fiúkra is lehet alkalmazni. Pl. az első hogy kell bánni egy nővel sok mai férfi szerintem ezzel nincs tisztában, és ezt csak az apától látja (ha van egyáltalán férfi a közelben annyi már manapság a válás) nekem fiam van de szeretném ha majd olyan lenne mint az apja, nekem nagyon sokat segít, stb. a horgászás és a többi szabadidősport említése vagy csak az együttlét szintén alkalmazható egy fiúra is, és jó példát állít hogy ha egyszer apa lesz mindegy fia vagy lánya lesz tudni fogja mit kell tenni. Ezért azt mondom nem is tudom már ki írta igenis nem kell különbséget tenni fiú és lány között. Kérdezte még valaki hogy mitől jobb vagy több egy fiú? Hát nekem fiam de szerintem semmitől. Szerintem ez oda vezethető vissza az őskortól a női emancipációig, hiszen annak idején a fiú örökölt, neki volt szavazati joga és hasonlók, akkor még a lányokat nem sokba nézték vették, arról nem is beszélve hogy nem is nagyon tanulhattak, szerencsére ennek mára már rég vége és örülök hogy nem ebben nőttem fel. Ha mégsem ezért talán még a név tovább vitele lehet, de a mai világban már ez sem muszáj annyi féle nevet lehet már adni a gyereknek ami a vezetéknévre is vonatkozik. De a lista maga jó nagyon. Aranyos kis cikk volt.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (8) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?