3 időtálló játék-ajándék tipp, aminek minden szülő örül

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a mi otthonunkat, - így 7 hónappal a babánk születése után-, már javában elborítják a játékok. És tudjátok mi a vicces az egészben? Hogy az említett darabok közül egyetlen egyet sem mi vettünk a kicsinek. 

Becsszó! Szóval az összes otthon fellelhető játék, kütyü, ketyere, az valamilyen látogatás alkalmával került hozzánk, hiszen mégis ki bírná ki, hogy ne hozzon valamit a család, vagy a baráti társaság legújabb kis „kedvencének”, ennek a mosolygós kis csoda babának. Bevallom, nem számoltam össze, hogy hány csörgő-zörgő-sípoló cuccunk van itthon, de talán az kellően szemlélteti a mennyiséget, ha azt mondom, hogy jelenleg 3 nagy beledobálós zsák van tele velük.

Ez egyrészről nagyon jó is, hiszen mindig vannak új játékok, amiket előhúzva örömet tudunk szerezni a kicsinek, - hiszen az újdonság mindig nagy sikert arat-, mindamellett persze szuper, ha van pár fix kedvenc is, amihez tud a baba kötődni. Másrészről viszont én magam jobban örülök az olyan játékoknak, amik valamilyen „fejlesztő funkcióval” (is) bírnak, amúgy pedig bárki beláthatja, hogy legtöbbször az az izgalmas egy gyereknek, ami a felnőttek világából „szivárog át” az övébe. Vagyis a kulcstartó, a távirányító, vagy egy zörgős zacskó, dobozos papírzsebkendő, amit aztán lehet húzkodni, tépkedni, - már aki hagyja...vesztére. Ugyebár...

Egy szó, mint száz, most egy kis időre játék és ajándék stoppot hirdettem ki a családban: mindenkit megkértem, hogy ha nagyon akar hozni valamit, akkor inkább vegyen popsikrémet, textilpelust, vagy egyéb gyorsan forgó holmit.

Persze amíg nem volt gyerekem, én is mindig valami hangos, csörgő, zenélő cuccot vittem ajándékba a gyerekes ismerőseimnek, de mai fejjel már kicsit másképp gondolkozom. Íme 3 játék kategória, vagy ötlet aminek szerintem minden szülő és gyerek örül, ha kap ilyet és ami nem csak ideig-óráig használható, vagy érdekes a kicsik számára!

> Fa játékok, építő kockák, zenélők

Amikor a kisfiunk még csak 3 hónapos volt, a francia rokonaink egy fából készült kis zenedobozzal lepték meg. Ez egy kerek kis dobozka, ami zenél, ha felhúzod, a tetején pedig mágnessel odavonzott kis bohócok táncolnak, pörögnek.

Mi csak úgy hívjuk, hogy a hipnotizátor. De komolyan! 3 hónaposan bámulta és elaludt rá, 6 hónaposan röpköd és sikongat neki a kisfiunk.

Ugyanilyen jó szolgálatot tesznek a fából készült és szépen megmunkált színes építőkockák. Amikor már nyúl dolgokért a baba, jó, ha különféle formákat tapinthat és más-más színnel ismerkedik meg. Később pedig lehet belőle mindenféle építményeket készíteni, amit nagy erővel lerombolhat és a-ból b-be pakolászhat. Összegezve, a fa játékok szerintem mai napig nagyon igényesek és időtállók, arról nem beszélve, hogy mennyit segítenek a baba fejlődésében.

> Bábszínház, bábok

Nincs is jobb dolog, amikor apa és anya egy-egy plüss figurával, vagy bábbal játszik, bolondozik, énekel a kicsinek! Csecsemő korban lehet a bábozás, játszás közben mondókázni, dúdolni, különféle állathangokat megszólaltani, hogy a kicsi rácsodálkozzon. Amikor pedig eljön a mesélés időszaka, igazán megszínesíti a mesedélutánokat, vagy az alvás előtti meséket egy kis bábjáték. Én még nem láttam olyan gyereket, aki ne odaszögezve ült volna egy báb-paraván előtt, amikor a szülei játszanak neki. Később pedig már ő maga is meg fogja szólaltatni a szereplőket, kitalálhat saját történeteket, és a kis barátaival együtt is játszhatnak bábszínházasat. 

> Logikai játékok, kirakók, puzzle-ök

Megannyi logikai, ügyességi játék készül már egészen kicsiknek is, amiket igazán szeretnek a gyerekek. Kedvencem az „illeszd a helyére” típusú fakirakós, amiből szinte minden témában találni és aminek köszönhetően a gyerekek megismerkedhetnek az állatokkal, különféle használati tárgyakkal, járművekkel, stb. Fontosnak tartom, hogy legyen otthon olyan is, ami különféle geometriai formákat, alakzatokat ábrázol és hogy azokat idővel a kisgyerek a megfelelő lyukba, rekeszbe be tudja majd illeszteni. Ezzel nem csak a finommotorikus készségei fejlődnek, hanem a logikája, térérzéke is. A puzzle-ök, kirakók pedig segítenek a sorrend, a rendszer fogalmának megismerésében, miközben alapos fejtörést és sikerélményt is okoznak neki. Ezeket bátran vinném magam is ajándékba bárkinek és talán nincs olyan anyuka, apuka, aki ne fogadná szívesen.

Nektek mik a kedvenceitek, amik hosszútávon is beváltak?

B.F. , 2019. március 10.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2019 03 18. 18:59
Unokatesóméknál 3 gyerkőc van. Legnagyobb most lesz 6, legkisebb 1 éves. Most épp a mesekockák a favoritok a nagyobbaknál. A középső, 4,5 éves lányka a matricákat is nagyon szereti ragasztgatni, és meglepően ügyes is. A nagyfiúnál a Lego van topon. Az utóbbi pár évben nálunk nagyon jól bevált a kívánságlista. Így kapnak játékot (is), de nem duplázunk semmiből és felesleges sem lesz.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó