5 fontos tanács, amit tarts be, ha jó szülő akarsz lenni

Szülőnek lenni örökös dilemmákkal jár; főleg, ha arra törekszünk, hogy se túl engedékenyek, se túl szigorúak ne legyünk. Mi, a Babanetnél azt gondoljuk, hogy nincs is erre egy általános séma, ami mindenkinek – és minden gyermeknél- beválik, azonban abban is egyet értünk, hogy léteznek olyan alap tanácsok, amiket fontos megfogadni és betartani.

 

Ma már tudományos tényekkel is alá tudják támasztani a megfigyeléseket, így nem csak a saját szubjektív véleményünk alapján írjuk a következő sorokat.

Mik számítanak hát a „jó szülői magatartásminta” legalapvetőbb pilléreinek, mit kell tenned, ha te is elégedetten szeretnél majd a gyerkőceidre tekinteni évek múlva, a sikeres nevelés következtében?

  1. A munkába fektetett energiát (is) értékeld, ne csak a sikereket. Legyen szó tanulmányi, sport eredményekről, vagy otthoni munkáról, esetleg emberi kapcsolatokról: sokkal lényegesebb az, hogy a képességeihez mérten, mit hoz ki magából a csemetéd, mint az, hogy mi az általánosan elvárt, vagy mi a maximum. De túl dicsérni sem szabad a gyereket, különben nem érez majd késztetést, hogy újabb és nagyobb sikereket érjen el, célokat tűzzön ki magának. Ha a gyerkőc csak azért tesz valamit, mert azonnali dicséretet vár érte, akkor nagy csalódások fogják érni később az életben.
  2. Biztosítsd számukra a koruknak megfelelő, kellő alvás- mennyiséget.Egy háromezer fős mintán végzett vizsgálat szerint, ha egy hatodikos gyerkőc rendszeresen egy órával kevesebbet alszik, mint amennyire a szervezetének szüksége lenne, akkor körülbelül egy negyedikes szintjét tudja csak elérni, a kognitív készségeit tekintve. Egyes szakemberek szerint hosszú távú súlyos következményei is lehetnek az alvásmegvonásnak, a fejlődő szervezet számára (még a hétvégén sem ajánlják, hogy rendszeresen, éjszakába nyúlóan fennmaradjanak a kicsik); a gyermeki agy felépítésében maradandó deformitást okoz, melynek következményeként levertség, depresszió és evési zavarok is kialakulhatnak, és az IQ hányados is csökkenhet.
  3. Neveld a lurkód őszinteségre. Huh, ez az egyik legnehezebb pont, hiszen hiába is ringatnánk magunkat abba az illúzióba, hogy mindig felismerjük, amikor a porontyunk hazudik; valójában a legritkább esetben tudjuk észre venni az apró (és olykor a nagyobb) füllentéseket. Hasznosnak bizonyul az a megoldás, ha elmagyarázzuk Neki, hogy azzal tehet minket boldoggá, ha mindig a valóságot állítja – nem csak a kérdéseinkre ad őszinte választ-, mert a kicsik minden vágya, hogy örömöt okozzanak a szüleiknek. Biztosítsd a felől, hogy bármi legyen is az igazság, nem esik bántódása, és szeretni fogod. Mondd ezt a kicsinek: „Most felteszek egy kérdést, de mielőtt megtenném, meg kell ígérned, hogy őszintén válaszolsz rá.”
  4. A gyermekeknek szükségük van szabályokra. Határokat szabni és szabályokat kialakítani nem egyszerű dolog, idő és türelem kell hozzá, hiszen minden lurkó és minden környezet más és más, azonban, ezek hiányában a kicsik úgy érzik, hogy a szüleik nem figyelnek rájuk, nem foglalkoznak Velük eleget, ezért mindenféle rosszaságokkal akarják felhívni magukra a figyelmet, kizsarolni a kellő mennyiségű törődést. A legjobb megoldásnak az bizonyul, ha leültök átbeszélni, sőt, akár megvitatni is az aktuális itinereket a lurkókkal, és nem csak rájuk parancsoltok, hogy tartsák be azokat. Viszont a túl sok szabály sem kifizetődő, mert azok a gyerkőcök, akiknek minden meg van tiltva, unatkoznak és lázadni kezdenek.
  5. A gyerkőcökkel való konfliktus teljesen normális, sőt, szükségszerű is olykor. A szakértők szerint néhány vita sokkal hasznosabb, mintha soha nincs semmilyen összetűzés, hiszen az érdekek és az érzelmek kifejezéseelengedhetetlen a legtöbb emberi kapcsolatban a „finomhangoláshoz”.

            Ti milyen módszereket, eszközöket sorolnátok még ide, mi az, ami Nektek bevált – akár több lurkó esetében is?

Fotó: Aditya Romansa az Unsplash- on

Plézer Panna , 2018. augusztus 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?