5 hiba, amelyet gyakran elkövetnek a szülők! Létezik tökéletes gyereknevelés?

A mai gyerekek nehezen kezelhetőek, önfejűek, és valljuk be sokszor a szülők fejére nőnek. Hányszor láttunk már üzletben makacsul üvöltő gyereket, vagy felnőttnek üvöltöző fiatalt? Miért lesz gyerekközpontú az egész napunk, miért a gyerek mondja meg, hogy hová megyünk, mit veszünk, vagy éppen mit csinálunk? Szakemberek szerint a szülők nagyon sok esetben hibásak azért, mert a gyerek “rabszolgáivá” vállnak. - írja a Filantropikum.com

 

Nézzük azokat a hibákat, melyeket oly gyakran elkövetnek a szülők. Emma Jenner, a Huffington Post szakértője szerint 5 súlyos hiba van, melynek a következményeit csak sokkal később fogjuk megérezni.

1. Félünk a saját gyerekünktől

Ha a gyerek egy másik csészéből kéri a tejet, mint amibe éppen kitöltöttük, gyorsan igyekszünk teljesíteni a kívánságát, hogy elkerüljük a hisztit. Attól félünk, hogy nem fogja meginni a tejet, és sírni kezd. Emma szerint ez egy nagyon nagy hiba. Ne hagyjuk, hogy a gyerek parancsoljon. Ha nem tetszik neki a csésze, és ezért nem akarja meginni a tejet, nyugodtan sírjon, akár vonuljon be a szobájába, és ott rendezze magában a dolgokat. Nem kell mindig azt tenni, amit a gyerek mond, hagyjunk időt neki, hogy átgondolja a történteket.

2. Csökkennek az elvárások

Az egyik legnagyobb hiba az, ha nyilvánosság előtt csak azért bocsátunk meg egy gyereknek, és adjuk be a derekunkat a hisztijének, mert, hogy “ő még csak egy gyerek, majd kinövi”. Ezzel arra buzdítjuk a gyereket, hogy továbbra is folytassa ezt a viselkedést, hiszen úgyis teljesülni fog minden kívánsága. Ne felejtsük, egy gyerek mindenre képes azért, hogy elérje, amit akar. Emma azt mondja, hogy elvárásokat kell támasztani a gyerekkel szemben, hogy ismeri csak meg igazán a határait.

3. Kiborulunk, ha mások szidják a gyereket

Régen a tanárok szigorú szavakkal illették a gyereket, ha az nem úgy viselkedett, ahogy elvárták volna. Napjainkban, ha egy tanár szidja a gyereket, a szülő kiáll mellette, védelmezi, esetleg még a tanárt is bepereli. Mielőtt felelőtlenül cselekednénk, gondoljuk át, hogy volt-e oka a tanárnak a gyereket szidni, megfenyíteni.

4. A gyerek áll mindig az első helyen

Sajnos sok szülő eltúlozza a dolgokat, és a nap 24 órájában a gyerek kiszolgálására fekteti a hangsúlyt. Ne tegyük ezt, mert egy bizonyos szinten túl már egyáltalán nem fogjuk tudni irányítani a gyereket. Sok szülő már teljesen félredobja a saját életét, csak a gyereknek él. Tanulja meg, hogy mindenkinek megvannak a saját feladatai, kötelezettségei, tanuljon meg egyedül játszani, és akkor is tudja lefoglalni magát, ha éppen nem vagyunk mellette. Higgyük el, nem történik semmi, ha a gyerek egy kis időre egyedül marad.

5. Nem mindig a könnyebb út a jobb!

A szülők gyakran a könnyebb utat választják, hogy jobb legyen a gyereknek . Például inkább kezébe adják a telefont, hogy azon nézze a mesét, minthogy olvasnának neki. Vagy inkább megveszik neki a csokit, csak, hogy ne üvöltsön az üzletben. Meg kell tanítani a gyereket arra, hogy hogyan legyen türelmes.

2019. július 23.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó