6 TANÁCS, HOGY NE DUMÁLJON BELE MINDENKI A GYEREKED NEVELÉSÉBE

Folyton mindenki beleszól a gyereknevelésbe? A családtagjaid mindig jobban tudják nálad, melyik helyzetben mit kéne csinálnod, és ennek hangot is adnak? Segítünk, miként vethetsz véget ennek az idegesítő szokásnak.

Szülőként gyakran szembesülünk azzal, hogy a szüleink, testvéreink vagy akár távolabbi rokonaink és ismerőseink folyamatosan szeretnék megmondani, miként is kell gyereket nevelni. Ha eleged van már a kéretlen jó tanácsokból, de nem tudod, hogyan kéne leállítani a családtagjaidat anélkül, hogy konfliktust okoznál, olvasd el a Medium szerzőjének, Ashley Abramsonnak a tanácsait, aki gyakorló édesanyaként szintén sokszor találkozik ezzel a helyzettel.

 

1. A legelején tisztázd a szabályokat

Érdemes már a gyerek születése előtt megbeszélni a családtagjaiddal, mi az, amibe beleszólhatnak, és mi az, amiben nem kéred a véleményüket. Ha előre meghúzód a határvonalakat, amikkel aztán mindenki tisztában van, sokkal kisebb az esélye, hogy bármelyik fél átlépi őket. Ha ez mégis megtörténik, akkor sem kell kíméletlennek lenned velük, hiszen a diplomatikus megközelítés sokszor jobb eredményre vezet. Ahelyett, hogy közölnéd a szüleiddel, hogy ne járjanak át hozzátok olyan sűrűn, beszélj meg velük heti egyszeri sétát a parkban, esetleg közös ebédet.

Szüleid olykor mindenbe beleszólnak
Szüleid olykor mindenbe beleszólnakFotó: JackF / Getty Images Hungary

2. Emlékeztesd őket a szülői jogaidra

Fontos, hogy mindenki tudja, mi az, amiben kizárólag neked van jogod dönteni mint szülőnek. Különösen érdemes tisztáznod a dolgot, ha rendszeresen a rokonaid vigyáznak a gyerekedre. Előfordulhat, hogy szigorúan megtiltod a kicsinek, hogy leckeírás előtt tévézzen, de amikor a nagyszülőknél van, ők korlátok nélkül hagyják mesét nézni. Ilyenkor érdemes megbeszélni velük a problémát, és megkérni őket, hogy tartsák tiszteletben az általad hozott szabályokat.

3. Ne bátorítsd őket

Szeretnéd elkerülni, hogy a rokonaid beleszóljanak a gyereknevelésbe, mégis folyamatosan bombázod őket a kicsiről készült legújabb fotókkal, vagy naponta meséled nekik, milyen új dolgokat tanult meg a csemetéd? Esetleg más dolgokban folyton kikéred a véleményüket? Ezzel bátorítod őket, hogy az életed részének érezzék magukat, így kéretlen tanácsokkal lássanak el. Figyelj arra, hogyan kommunikálsz, és hogy erre ők mit reagálnak.

 

A cikk folytatása, és a további tanácsok: divány.hu

2019. október 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó