7 szuper dolog, amire egy nagytesó képes a picivel

Sokszor úgy érzitek, egy gyerekkel is nehezen boldogultok, és mi lenne veletek, ha még a tesó is jönne? Nem kérdés, kettővel nehezebb, mint egy gyerekkel, viszont mégis szuper dolog egy tesó – még akkor is, ha vannak kőkemény pillanatai a „testvérei szeretetnek”. Íme 7 fontos dolog, amiben egy nagytesó biztos, hogy hatással lesz a kisebb gyerekre. 

Fantasztikus dolog egy nagy tesó, ráadásul hasznos is: kutatások szerint rengeteg előnnyel járhat a kicsi számára, ha van körülötte valaki, aki már tud beszélni, játszik, van képzelő ereje. De miben is hat a nagyobb testvér a kicsire? A következő 7 dologban biztosan!

7 szuper dolog, amire egy nagytesó képes a picivel

Lehet, hogy hamarabb indul meg a baba

Sarah Berger pszichológus, a New York-i Staten Island College professzora egy korábbi tanulmányában megállapította, hogy a kisebb testvérek 60 százaléka korábban tudott járni, mint a nagyobb testvérük. Az ok az, hogy a babák megfigyeléssel tanulnak meg dolgokat, ráadásul az idősebb testvéreket különösen szeretik utánozni.

Több figyelmet kap

A születési sorrend sok mindent meghatároz: a legtöbb figyelmet általában az elsőszülött kapja, hiszen elsőként rá összpontosul minden figyelem. A következő gyermeknél, gyerekeknél viszont a szülők sokszor éreznek bűntudatot amiatt, hogy a második gyerekre már nem jut annyi energia, mint anno az elsőre. Azt viszont nem szabad elfelejtenie a szülőknek, hogy a kicsi már nem csak a felnőttektől kap figyelmet, hanem a nagyobb testvértől is!

A baba megtanulja megnyugtatni magát

Míg az első gyereknél sok szülő minden kérésre azonnal ugrik, ha már ketten vannak, ezt bajosabb megoldani. Többnyire a kicsi az, akinek várnia kell, amíg a nagy megkapja az ebédjét… Ez viszont egyáltalán nem rossz dolog, mert így a kicsi sokkal türelmesebb lehet, és megtanulja magát megnyugtatni is.

Van egy szuper tolmács otthon

Ha a picinek pelust kell cserélni, sokszor a nagy tesó az, aki ezt legelőször tudatja a szülőkkel. A nagyok ugyanis nagyon hamar képesek ráhangolódni a picikre: simán észreveszik, ha már álmos, és szüksége van az alvókájára. Persze a nagyokban önös érdekek is munkálkodnak ilyenkor, hiszen ők is szeretnék, hogy a pici befejezze a sírást, viszont addig garantáltan segítenek, amíg a kicsi nem elég nagy ahhoz, hogy elmondja, mi a baja.

Sokkal hamarabb tanul meg dolgokat

Már az egyszerű labdázás is komoly agymunkát igényel a picik részéről, ha pedig a nagy tesó a környéken van és épp játszik, neki is van lehetőség a tanulásra. Még akkor is, ha azt hinnénk, túl pici valamihez, a testvér miatt simán megtanul egészen hihetetlen dolgokat. A szakértők szerint az is sokat számít, hogy a csecsemők, a babák mindig arra figyelnek, aki, és ami érdekli őket, és mivel az idősebb tesók aktívabbak, hangosabbak, kiszámíthatatlanabbak, mint a szülők, így ők a legérdekesebbek.

Fejlettebb lesz a képzelő erejük

A csecsemők abból tanulnak, hogy az embereket utánozzák, de különösen szeretik az idősebb gyerekeket lemásolni. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az idősebb testvérekkel rendelkező egyéves gyerekek viselkedésük 50% -át utánozzák. Különösen igaz ez az elképzelt játékoknál. Rachel Barr, a Georgetown University pszichológus professzora szerint a kis testvérek kifinomultabbá válhatnak a gondolkodásban, mert idősebb testvéreik sok gyakorlást biztosítanak számukra.

Remekül szórakoznak

A babák imádnak játszani a szülőkkel, de egy testvérrel mókázni egészen más dolog. Ha a nagy tesó énekel, az ezerszer viccesebb, mintha anyuka teszi, de egymás etetése is remek játék – és nem csak a pici élvezi, de a szülők is szusszanhatnak egyet!

 

Barbara , 2020. március 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó