7 tipp, hogy a karácsonyt könnyebbé és vidámabbá tegyük, ha kisgyermekekkel és csecsemőkkel ünneplünk

Ez az év legcsodálatosabb időszaka, ami természetesen kisgyermekkel is az lehet, ha az alábbi fontos szempontokat figyelembe vesszük.

Minden ünnep csodálatos alkalom arra, hogy újra találkozhassunk családtagjainkkal és barátainkkal, hogy együtt örülhessünk Jézus születésének, egy újabb év kezdetének vagy egymásnak, hogy vagyunk, hogy egymásnak vagyunk.

Őrületes lehet ez a kicsik számára is. Ennyit mindent látni, tapasztalni, ami nem egyszerű, mégis csodálatos időszak, az egészen bizonyos.

Tartsuk a rutint

Amennyire lehetséges, az ünnepi szezonban is tartsuk a napi rutint. Lehet, hogy ez számodra nem jelent nagy problémát, de kisgyermekednek nem olyan egyszerű ez, és fontos, hogy minél kevésbé boruljon napirendje, nyugalma, lelki békéje. Akár otthon, akár távol vagytok, próbáljátok tartani az alvások és lefekvések idejét.

Tartsátok meg azokat a lényeges dolgokat, amik mindenkinek stabilitást nyújtanak: a lefekvési szertartást például ilyen, melyet akkor is igyekezzetek rutin-szerűen végezni, ha nem otthon, hanem vendégségben tartózkodtok.

Maradjatok otthon

Ez azt jelenti, hogy próbáld meg nem feszegetni a gyerekeid határait, mert jobban jártok mindannyian, ha a kicsik alapvetően nyugodt, csendes környezetben vannak. Tudj „nem”-t mondani, ha túl sok karácsonyi partira vagy más ünnepi eseményre vagytok hivatalosak.

Nyugodtan hívhatsz magatokhoz vendégeket, csak ne ess túlzásba, korlátozzátok számukat.

Szerezz egy asztali fácskát

Ezek nemcsak olcsóbbak, mint a nagyobb fák, de az asztalra helyezve távol tartja a kicsi kíváncsi kezecskéit is. Az asztali fával csökkentheted annak esélyét is, hogy a hatalmas, több méteres fa a földre dőljön.

Persze az igazi fa nagyon hangulatos, így, ha e mellett döntesz, egy kisebb, könnyebb is megfelel a régi karácsonyfaállítás hagyományainak.

Tápláld a fát jégkockával

Anyám akkor kezdte el ezt alkalmazni, amikor kicsi kislány voltam. Azt gondoltam, hogy körülöttünk mindenki ezt csinálja, de rá kellett jönnöm, hogy nem így van, mert bárki, akinek elmondtam, zavartan felvonta a szemöldökét.

Adj tehát gyermekednek egy vödör jégkockát, hogy a fát megitathassa. Ha kiömlik, az sem nagy baj, mert a jég könnyebben összetakarítható, és ezzel a módszerrel a kicsik segítenek is a fa frissen tartásában. A jég idővel elolvad majd és táplálja a fát.

Fessétek a sütiket kis ecsetekkel

Ismét köszönet édesanyámnak ezért a remek ötletért. Gyerekkoromban gyakran díszítettünk sütiket. Anya különféle színű cukormázat tett muffinsütő poharakba, nekünk meg ecseteket adott a sütemények díszítésére, festésére. Sokkal könnyebben ment ezekkel, mint kések vagy egyéb eszközök használatával.

Azt javaslom, hogy etetőszékbe ültessük a kisgyermekeket, amikor majd a mázzal dolgoznak. De fogadok, hogy ezt már mindannyian gkitaláltátok...

Kerülje a túlzott cukorbevitelt

Ne engedjük, hogy az ünnepi időszakban a kisgyerekeknél túl sok legyen a cukorbevitel. Ez azt eredményezheti, hogy túlpörögnek a kicsik.

Csökkentsd a hangerőt

A karácsony igen zajos lehet - ha engedjük. A hangos zene, a harsogó tévé és a síró gyerek nem teszik éppen békéssé az ünnepet. Törekedj a zajok minimalizálására, kerüld el azokat, amelyek feszültté tesznek téged és gyermekeidet.

Korlátozd az ajándékokat

Tudom, most örömgyilkosnak gondolsz, de valójában a legtöbb gyereknek nincs szüksége az ünnepek alkalmával kapott ajándékok felére. Mert ez nemcsak azt akadályozza, hogy a dolgokat megtanulja megbecsülni, hanem figyelmüket is elvonja. A túl sok játék megnehezíti számukra a választást, zavart kelt az elméjükben.

Nyilvánvaló, hogy nem minden ajándékot tudsz az ellenőrzésed alatt tartani. A nagyszülőkről köztudott, hogy túlzásba esnek. De miután gyermeked kinyitotta az ajándékokat és köszönetet mondott értük, tegyél el néhányat egy időre, és játszatok csak egy-kettővel közülük.

Ezek nem holtbiztos módszerek a boldog karácsonyi szünidőhöz, mégis, talán valamennyit segítenek neked és a kicsinek, hogy az ünnepek boldogan és minél kevesebb feszültséggel teljenek.

 -VIA

B.Zs. , 2020. december 20.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó