A babákért és a mamákért

Számos új programmal várja a várandós nőket és az anyákat a közelmúltban megnyílt Központi Védőnői Tanácsadó Miskolcon.

Egyre több várandós nő és anya érdeklődik a miskolci önkormányzat fenntartásában s az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megyei intézetének tanácsadó szolgáltatásai iránt. Tóth Gáborné védőnőtől megtudta a Weborvos, hogy jelenlegi és tervezett programjaik révén tulajdonképpen bármilyen, a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdésre választ kaphatnak itt az érdeklődők.

A reggel 8 órától déli 12-ig tartó védőnői fogadóórákon bármilyen egészségügyi, szociális vagy épp táplálkozási problémával kereshetők a szakemberek. Elsősorban az itt dolgozó 16 védőnő körzetében élőket várják– a Győri kaputól egészen Bulgárföldig –, de szívesen látják a Miskolc más részén élőket is. Mindazokat fogadják, akik legfeljebb 16 éves, azaz kamaszkorú gyermeket nevelnek, a leendő anyáknak pedig többek között megmérik súlyukat, vérnyomásukat, meghallgatják magzatuk szívhangját.

Az egyelőre kéthetente tartott baba-mama klubba gyermekükkel együtt is érkezhetnek az anyák: itt az igények előzetes felmérése alapján szerveződik a program. Többek között gyerekfogász, a gyermekbalesetek megelőzése kapcsán mentőtiszt, a szociális kedvezmények ismertetéséhez társadalombiztosítási szakember vagy a gyermekkori védőoltások kapcsán az ÁNTSZ munkatársa várja őket.

A csecsemőmasszázs-tanfolyamot péntek délelőttönként tartják, ide – a nagy érdeklődésre való tekintettel – érdemes előre bejelentkezni ük a legalább egyhónapos gyermeket nevelő édesanyáknak, édesapáknak.

A lap Tóth Gábornétól azt is megtudta: a közeljövőben indítja a tanácsadó a várandós anyákat felkészítő tanfolyamát,ahová minden olyan, hamarosan gyermekáldás elé néző miskolci nő jelentkezhet, aki tájékozódni szeretne a táplálkozástól az öltözködésig, a babakelengyétől a gyermek hazavárásáig, a vajúdástól a szülésig s az otthon töltött első napoktól az első hónapokig, és esetleges kérdéseire választ kapni a gyermekvárásról és -nevelésről.

A közeljövőben három csecsemő-tanácsadást is indítanak a Központi Védőnői Tanácsadóban, a védőnők mellett nyolc gyermekorvos áll majd az anyák rendelkezésére, akik többek között a kötelező védőoltásokra vagy státuszvizsgálatra is vihetik gyermeküket.

A tervek megvalósítását befolyásolják a pályázati források és más lehetőségek: a védőnők többek között a korszerűen kialakított, csaknem háromszáz négyzetméter alapterületű tanácsadó gyermekeszközökkel felszerelésére, valamint újabb programok megvalósítására pályáznak jelenleg is.

Az Első utca 8-10. szám alatt található tanácsadó térítésmentes szolgáltatásaival kapcsolatban a 46/428-036-os telefonszámon lehet érdeklődni.

Forrás: Weborvos

2005. március 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó