A féltékenység haszontalan érzelem

61 évesen elmondhatom magamról, hogy 38 éve vagyok házas, és ezt a kérdést sokszor teszik fel nekem fiatal, házas nők: "Könnyebb lesz, minél tovább vagy házas?" 
 


Gettyimages.com

Ehhez nincs használati útmutató

Vicces, hogy vannak tanfolyamok és workshopok, amelyek felkészítenek minket a karrierünkre, de soha semmilyen hivatalos képzés nem készül arra, hogy felkészítsenek minket a házaséletre. Ez a munka közbeni képzés a maximum, amit az élet nyújt nekünk - azaz a folyamat közben elsajátítjuk a "jó háziasszony" szerepét. Mindezek után a férjemmel töltött évek alatt (beleértve azt az öt évet is, amikor külön éltünk), elég sok mindent megtanultam, ami remélhetőleg választ ad erre a kérdésre.

1. Nem szűnsz meg szeretni a házastársadat, még akkor sem, ha időnként nem kedveled őt

A veszekedések és viták minden házasságban a valóság részét képezik, és ez egyszerűen azt jelenti, hogy az a bizonyos közös nevező nem mindig közös. Főleg akkor, ha különböző háttérrel rendelkezünk, ebben az esetben erre (is) számítani kell. Csak azért, mert nem értünk egyet egy kardinális vagy épp semmitmondó dologban, még nem jelenti azt, hogy már nem szeretjük egymást, vagy nem egymásnak lettünk teremtve vagy hogy a házassági papír mehet a papíraprítóba. Szóval, még ha dühöngök is, reggelente akkor is megfőzöm a kávéját... és visszafogom magam, hogy cukor helyett ne sót tegyek bele. Haha.

2. Tedd az otthonodat olyan hellyé, ahová tényleg alig várja, hogy hazajöjjön

Ha egy rendetlen házba és egy zsémbes feleséghez tér haza, azt fogja gondolni, hogy "tovább kellett volna kimaradnom". Ha egy pihentető menedékbe érkezik haza egy olyan feleséggel, aki kedvesen megkérdezi, hogy kér-e kávét a másnapossága ellen, akkor lehet, hogy azt fogja gondolni: "Korábban kellett volna hazajönnöm! Ez várt rám egész idő alatt!" Hidd el, ez működik.

3. A féltékenység haszontalan érzelem

A féltékenység egyszerűen azt jelenti, hogy csak annyira tartod magad, hogy azt hiszed, a házastársad félrelép. Én azt tanítottam a gyerekeimnek, hogy ha a párod másra néz, akkor nem éri meg az idődet. Sokszor viccelődtem Emmel: "Ha hűtlen leszel, az a te veszteséged, nem az enyém!". Legyetek magabiztosak!

4. Mindig csókold meg és mondd azt, hogy "szeretlek", amikor elhagyod a házat - még akkor is, ha éppen veszekedés közepén vagytok

Mivel nem tudjuk, mikor visz haza minket Isten a mennybe, a férjemmel naponta többször is csókolózunk, ölelkezünk és mondjuk azt, hogy szeretlek, biztos, ami biztos. Lehet, hogy morbidnak hangzik, de jobb, mint megbánással élni vagy haragban lefeküdni.

5. A házasság nem jogosít fel arra, hogy bunkó legyél

Azokra az apróságokra, amiket anyu tanított neked, mint a "Köszönöm", "Kérem", "Elnézést" és "Szívesen", még mindig szükség van a kapcsolatotokban. Ha már olyan kedvesek vagyunk másokkal, miért ne lehetnénk a legkedvesebbek azokkal, akiket a legjobban szeretünk?

6. Engedelmeskedj a férjednek, és ő is engedelmeskedni fog neked

Ezt volt a legnehezebb megtanulnom! Az Efézus 5:22-ben ez áll: "Feleségek, engedelmeskedjetek férjeteknek, mint az Úrnak".
Megtanultam, hogy az alávetettség és az engedelmesség  nem egy és ugyanaz.
Ez egy bibliai elv, ami működik. Én szeretetből és tiszteletből alávetem magam a férjemnek, még akkor is, ha nem értek vele egyet, és az évek során egyre inkább az én véleményemnek van súlya, amikor ő döntést hoz.

7. A romantika csodálatos, de nem minden

A szeretet mindennapi kifejezése az, ami a házasságot építi.
Nem kell minden különleges alkalomból produkciót csinálni, és nem is kell rengeteg pénzt költened ahhoz, hogy a partnered érezhesse, hogy szereted. A férjem gyengéden betakargat egy takaróval, vagy én főzöm reggel a kávét és sorolhatnám. Ezek olyan apró gesztusok, amelyek sokkal ékesszólóbban mondják el, hogy "szeretlek", ha nem nagy felhajtás nélkül történnek.

8. Szánj időt arra, hogy egyedül legyél; engedjétek meg egymásnak, hogy egyéniségek legyetek

Amikor megfogadtuk, hogy "egyek leszünk", az nem azt jelentette, hogy mindent együtt kell csinálnunk. Egy kis tér és külön töltött idő mindig izgalmasabbá teszi az újbóli összejöveteleket.

9. Ne feledd: ő férfi, és máshogy van bekötve

Bár a férjem nem reagál a nagyon élénk elbeszéléseimre (néha csak morogva válaszol), tudom, hogy valójában hall engem. Megtanultam, hogy ne várjam el ugyanazt a reakciót, amit általában akkor kapnék, ha ugyanazt a történetet a barátnőimnek mesélném el. Valójában, amikor megjegyzést tesz vagy kérdést tesz fel, el vagyok ragadtatva!

10. Ha valaki dühös - történetesen a párod, ne önts olajat a tűzre

Még veszekedéskor is felváltva kell dühöngenünk. Egyikünknek csak hátra kell lépnie és távolodnia, amíg mindketten lehiggadunk.

11. Játsszunk szépen és harcoljunk tisztességesen

Ismerek valakit, aki összeveszett a férjével, és dühösen Hongkongba repült. Bárcsak én is megengedhetném magamnak ezt a drámát. De mivel nem tehetem meg, hogy hirtelen felindulásból yachtra vagy repülőre szálljak, egyszerűen bezárkózom a fürdőszobába, hogy lehűtsem magam. Emellett soha nem használunk olyan lealacsonyító szavakat, mint a "hülye" vagy az "idióta" egy vita hevében. Miért? Hát, a sértés csak visszaszáll arra, aki kimondta. Ha szerinted a házastársad hülye, akkor miért őt választottad?

12. Szülőként mutassatok egységes frontot

A férjemnek és nekem meg kellett egyeznünk abban, hogy a fegyelmezés hogyan valósuljon meg. A következetesség a kulcs a fegyelem fenntartásához a gyerekekkel szemben - ez elengedhetetlen, ha 9 gyereked van! Akárcsak egy vállalatnál, a mi családunknak is megvan a saját "alapszabálya", hogy úgy mondjam, kiegészítve a jövőképpel/küldetéssel, filozófiával stb. A mi családunkban a férjem és én úgy döntöttünk, hogy aki kevésbé dühös, az beszél a hibázó gyerekkel.

13. Nevessetek egymás viccein, még akkor is, ha már számtalanszor hallottátok

A nevetés a legrosszabb időkben is összetartott minket. Egy elcsépelt viccen nevetni jobb, mint egy problémán sírni. Emeli a hangulatot, és pozitívan tart minket. Még ha már annyiszor hallottam is a viccét, nem árt, ha még egyszer elnevetem magam rajta, ha ettől szórakoztató lesz a pillanat.

14. Törekedj tudatosan arra, hogy családi hagyományokat indíts el és tarts fenn

A mi családunk minden újévkor leül, és levelet ír Istennek, hogy megköszönjük neki az elmúlt év áldásait, és konkrét áldásokat kérünk tőle az új évre. Ezeket jegyzetpapírra írom, amelyet a családom legfrissebb képeivel együtt kinyomtatok. De mielőtt elkezdenénk írni, mindannyian kinyitjuk a tavaly írt levelünket, és megnézzük, milyen csodálatos módon mozgatta meg Isten az életünket. Aztán együtt imádkozunk. A családi hagyományok kifejezik azokat az értékeket, amelyeket a család fontosnak tart, és ezek teszik egyedivé.

15. Találjatok ki különleges jeleket vagy kódokat, amelyeket csak ti ketten ismertek

Csak egymásra kell néznünk, és máris egy felhúzott szemöldökkel vagy egy kitágult orrlyukkal (igen, jól olvastad) "beszéltünk" egymással az én férjecskémmel (szándékosan hívtam most így, ne szörnyűlködj).

16. Magánviccek

A titkos üzenetek mellett a privát viccek is megkülönböztetnek minket, mint párt. Sokszor előfordul, hogy ő és én egymásra nézünk, és azonnal tudjuk, hogy a másik mit talált viccesnek. Ettől jobban érezzük, hogy kötődünk egymáshoz.

17. Soha ne engedd, hogy a férjed meglásson a vécén!

Egy kis titokzatosság jót tesz!  Lehet, hogy csak én vagyok ilyen, de a világért sem engedhetem, hogy a férjem meglásson a vécén, hacsak nem kapok agyvérzést, és neki kell megmentenie. Még ennyi együtt töltött év után is úgy érzem, hogy egy kis titokzatosság jót tesz.

18. Ne feledd: előbb vagy feleség, mint anya

Mivel annyi gyerek verseng a figyelmemért, néha nehéz eldönteni, melyik gyerekre kellene koncentrálnom. Hacsak egy gyerek nem beteg, a férjem és az ő igényei az elsők.

19. Adj a férjednek méltóságot

Ez nagyon fontos: Ne áruld el minden problémádat, vagy ne disztingváld a férjedet a barátaidnak. Persze, hogy nyílt és őszinte akarsz lenni - elvégre a barátaid -, de ha mindent kifecsegsz, az csökkentheti a tiszteletüket iránta. Szeretem, hogy az emberek ennyi tisztelettel néznek fel a férjemre, és ez még büszkébbé tesz engem.

20. Légy kedves a rokonaihoz és a barátaihoz

Ezek az emberek már előtted is ismerték a férjedet. Tedd őket a barátaiddá, és ők lesznek a szurkolótáborod. Anyósproblémák? Mindig próbálok arra gondolni, hogy ha ő nem lett volna, nem találkoztam volna ezzel a csodálatosan furcsa, de szerető férfival, mint a férjem. 

21. Ne engedd el magad!

Őszintén szólva van, amikor az egész napot a pizsamámban töltöm, de amikor tudom, hogy férjem hazafelé tart, azonnal rohanok a zuhany alá és felöltözöm! Az utóbbi néhány évben próbálok méltóságteljesen megöregedni... néhány (hah!) kilóval többel, ráncokkal és mindennel... de szeretném azt hinni, hogy a férjem még mindig szereti, ha velem látják.

22. Légy mindig hajlandó megbocsátani, még akkor is, ha nem mondja, hogy "sajnálom"

Régebben csendben pörköltem, mert vártam, hogy kimondja a szavakat. Aztán rájöttem, hogy amikor kinyitja nekem az ajtót, vagy felajánlja, hogy elvisz valahova, akkor valójában már bocsánatot kért. A mozi és a vacsora randik most olcsóbbak a nyugdíjas kedvezmény miatt. 

23. Ne várd el, csak fogadd el!

A nehezebb úton jöttem rá - a férjem nem gondolatolvasó! Ha akarok valamit, akár le is betűzhetem neki. De áldott vagyok, hogy amikor nem várok tőle semmit, amikor nem tervezek semmit, akkor meglep. Ennyi év után még mindig izgatott vagyok, amikor randira hív.

24. A közös öregedés olyan dolog, amit várhatsz

Már a gondolatától is elszáll az agyam! Több mint 38 éve vagyok kapcsolatban ezzel az egy férfival, és még egyszer sem gondoltunk arra, hogy megöljük egymást! LOL. De most komolyan, a mozi és a vacsora randik olcsóbbak most a nyugdíjas kedvezménnyel.

25. A "jóban-rosszban, betegségben és egészségben, gazdagságban és szegénységben, míg a halál el nem választ" nem csak szavak. 

Ez egy elkötelezettség. Házassági utunk során voltak hullámvölgyeink, de az, hogy minden nehézség ellenére a család összetartására összpontosítottunk, megerősítette kötelékünket és megerősítette hitünket. Azok a fogadalmak, amelyeket régen tettünk, valóságosak és megvalósíthatóak. Harmincnyolc év után könnyebb lesz? Nem igazán. Csak kényelmesebbé válik.
 

D. Dominika , 2022. május 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?