A kisgyerekesek hajlamosabbak a depresszióra

Nemcsak az anyákat, de az apákat is fokozottan veszélyezteti a depresszió egy gyerek születése után, és a későbbiekben is magasabb a kockázata a kisgyermekes szülőknél. A háttérben pedig a hormonális változások mellett egyéb tényezők is állnak.

A kutatás során, amely csaknem 87 000 családot követett nyomon az Egyesült Királyságban 1993 és 2007 között, úgy találták, hogy a depressziónak a gyermek születését követő egy évben van a legnagyobb kockázata. Az anyák 39 százalékánál és az apák 21 százalékánál diagnosztizáltak legalább egyszer depressziós epizódot, vagy írtak fel nekik valamilyen antidepresszáns gyógyszert a gyerek 12. születésnapjáig.

A gyerek születését követő első év után a depresszió kockázata az anyák esetében a felére esett vissza, míg az apáknál azt figyelték meg, hogy az újdonsült apákkal szemben már csak negyedakkora eséllyel estek depresszióba. S bár a gyerek második életévében a kockázat továbbra is jelentősen csökkent, azért stabilan kimutatható maradt a gyerek 12. életévéig. Ennél idősebb gyerekekkel rendelkező családokról viszont nem is gyűjtöttek adatokat.

Azoknál a szülőknél, akiknek korábban is volt már depressziójuk, vagy akik nagyon fiatalon vállaltak gyereket, és akiknek alacsony volt a jövedelmük, magasabb arányban fordult elő a depresszió szülőként is – írja a The Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine nyomán a New York Times.

Bár a tanulmánynak nem volt célja megállapítani, vajon mi okból magasabb a depresszió kockázata a szülők körében, a kutatók azt feltételezik, több lehetséges kiváltó ok is szóba jöhet, melyek mindegyike a szülők mindennapos igényeivel áll kapcsolatban. Bár a szülés utáni depresszió ma már széles körben elismert jelenség, az vitatott volt, hogy a nők - bármelyik más életszakaszukhoz képest - hajlamosabbak-e a depresszióra röviddel a szülés után.

A kutatás eredményei egyértelműen bizonyítják, hogy a gyerekek születése utáni első év a legkritikusabb életszakasz a szülők számára a depresszió kialakulása szempontjából. Korábban a szakértők az anyák hormonális változásával magyarázták a szülés utáni depresszió jelenségét.

Az újabb kutatások szerint viszont sokkal inkább pszichoszociális tényezők - a stressz, a támogatás hiányának érzete, stb. - miatt jelentkezhetnek nagyobb eséllyel a szülés után a lehangoltság tünetei. Ugyanezekkel a tényezőkkel az apáknál fellépő depresszió is magyarázható.

„Mint az tudjuk, egy újszülött érkezése feltételezhetően mindkét szülő számára stresszt jelent, hiszen fellép az alváshiány, megváltozik a felelősségkör és a házaspár kapcsolata is.” – mondta Irvin Nazareth, a londoni Medical Research Council munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Az eddigi, szülés utáni depresszióval foglalkozó tanulmányok középpontjában mindig az anyák álltak. Most viszont kiderült, hogy a depresszió az újdonsült apukákat is érinti, s így a születés előtti megelőzés, valamint az orvosi gondozás során mindkét szülőre figyelmet kell fordítani.

Szilágyi Diána , 2010. szeptember 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?