A kötődés mítoszai - 1. rész

A kötődésről szóló mesék és fél-igazságok sok fiatal szülőt megzavarnak. A legjobb ellenszer erre: az igazság.

 

1. mítosz: A biztonságosan kötődő gyermekek felismerhetők arról, hogy nincs szükségük cumira, plüssállatra vagy alvós-takaróra.

 Az igazság: A biztonságosan kötődő gyermekeknek sokkal ritkábban van szükségük úgynevezett átmeneti tárgyakra, mint a nem biztonságosan kötődő gyermekeknek. Ennek oka az, hogy a nem biztonságosan kötődő gyermekek olyan biztonságot kapnak a macitól, a cumitól, a takarótól, amelyet nem kapnak a szüleiktől. Ugyanakkor nem mond semmit a kötődés minőségéről, amikor egy gyermek anyukával és apukával való kedvtelés mellett szereti ölelgetni állatkáit is.

2. mítosz: A császármetszéses gyermekek szinte mindegyikének kötődési problémái vannak.

Az igazság: Valójában úgy tűnik, hogy az élet első napjaiban bekövetkező születés befolyásolja a korai kötődés kialakulását. A kutatók szerint a hormonkibocsátás a természetes szülés során különösen érzékenyé teszi az anyákat, míg a császármetszés után a stressz, a fájdalom és a bűntudat gyakran megnehezíti a kötődést. Hosszú távon azonban a kötődési minőség születési módja elhanyagolható.

3. mítosz: Az „alvás-edzés” megszakítja a köteléket

Az igazság: Az alvás, mint program minden résztvevő számára szorongó ügy lehet: A kicsi pánikba rohangál, a szülők az ajtónál szenvednek, és végül mindenki kikészül. Tehát határozottan jó indokaink vannak az „alvás-edzés” ellen. De az az állítás, miszerint káros ez a kötelékre, téves. Több tanulmány sem talált különbséget az „alvás-edzés”-ben részesített és az „alvás-edzés”-ben nem részesített gyermekek kötődésének minőségében.

4. mítosz: A szoptatás nagyon fontos a kötődéshez.

Az igazság: Nem kérdés, az oxitocin kötőhormon, amely a szoptatás során szabadul fel, segíthet az anyukáknak és a csecsemőknek is komoly kötelék felépítésében. Ennek ellenére helytelen lenne a szoptatást, mint a kötődés garanciavállalóját ábrázolni - elvégre a súlyos szoptatási problémák, és a gyakran kísérő súlyos fájdalom megnehezítheti a biztonságos kötelék kiépítését. Üveggel táplálod a babát? Ne aggódj, nem veszélyezteti a babához való kötődést. Csak tartsd szeretettel a karodban, nézz a szemébe, és adj neki sok bőrrel való érintkezést.

5. mítosz: A legfontosabb kötelék az anyához kapcsolódik.

Az igazság: Minden gyermeknek van egy úgynevezett elsődleges kötődésű személye, aki számukra a legfontosabb személy. Ez általában az anya. Ennek ellenére nem biológiailag előre meghatározott, hogy az anya kedvelt emberré váljon - hanem az a személy, aki a legjobban törődik a babával mindennapi életben.

A cikk folytatása hamarosan >>

SZHK , 2019. szeptember 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó