A második gyermek születése jót tesz a házasságnak

Az első gyermek születését gyakran követő alváshiány és a megszokott napirend általános felborulása sokakban azt a gondolatot kelti, hogy egy kistestvér érkezése csak tovább rontana a helyzeten. Pedig egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a második gyermek jövetele valójában segít abban, hogy a dolgok ismét a régi kerékvágásba kerüljenek.

A Couple and Family Psychology: Research and Practice című folyóiratban közzétett vizsgálatot készítő amerikai pszichológusok azt állítják, hogy a második gyermek érkezésekor már sokkal könnyebb a szülők helyzete, mint az első után, és a házasság minősége is jóval könnyebben visszaáll a kívánt állapotba.

A kutatást vezető Brenda Volling, a Michigan Egyetem pszichológia professzora munkatársaival több, mint 200 házaspárt kísért figyelemmel a feleség második terhességének utolsó trimeszterétől kezdve egészen a megszületett gyermek egy éves koráig. A párok értékelték, milyen a házasságukban a kommunikáció, mekkora a stressz mértéke, mennyi segítséget kapnak a családtagoktól és barátoktól, illetve azt, hogy mennyire elégedettek a házasságukkal. A párok 44 százalékában a feleség csak enyhe visszaesésről számolt be a párjával való kapcsolatában, míg a konfliktusok számában nem tapasztalt növekedést, a férjek ugyanakkor arról számoltak be, hogy szinte a mézeshetükön érezték magukat. Természetesen negatív tapasztalatokról is beszámoltak az alanyok, és összességében a férjek között volt több az elégedett hang.

A szakértők azt találták, hogy az első gyerek születése után a párok többsége a hagyományos szereposztás szerint él, vagyis zömmel az anyára hárulnak a gyerek körüli teendők, ami sokszor elégedetlenséget szül. Az már a párok kommunikációs stratégiáján múlik, hogy ezt mennyire tudják egymás között intelligens módon megbeszélni és elrendezni, de ahol jobban működik a kommunikáció, és a család, illetve a barátok részéről is több segítség érkezik, ott a második gyerek már nem hoz további problémákat, vagy ha igen, akkor is jóval rövidebb ideig tart csak a konfliktusos időszak, mint az első gyermek esetében.

Babanet/Medipress , 2015. szeptember 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó