A neves pszichológus szerint: ez a jól működő párkapcsolat 5 nagyon fontos szabálya!

Dr. John M. Gottmann a világon az egyik legismertebb pszichológiai szaktekintély és párkapcsolati szakember. Szerinte az alábbi igen fontos szabályokat kell betartani annak érdekében, hogy egy jól működő párkapcsolatban élhessünk.

A neves pszichológus szerint: ez a jól működő párkapcsolat 5 nagyon fontos szabálya!

Dr. Gottman több évtizede végez kutatást párkapcsolati témában, mára már 15 perces megfigyelés is elegendő számára ahhoz, hogy 91%-os pontossággal meg tudja állapítani, hogy a szóban forgó kapcsolat tartós lesz-e, vagy rövid időn belül a felek szét fognak válni.

Az alábbiakban 5 olyan fontos jellemvonást, szabályt sorolunk fel, amely dr. John M. Gottmann szerint elengedhetetlen egy jól működő párkapcsolathoz.

1. Empátia kifejezése

Az empátia az emberi érzelmek egyik legősibb formája. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk saját magunk és párunk érzéseivel is, ne ítélkezzünk felette, hanem próbáljuk meg valamennyire átérezni a helyzetét. Egy egyszerű bólintás, vagy egy mosoly is arra utal, hogy átérezzük a problémát, nem muszáj szavakkal kifejezni együttérzésünket. Ha mégis így akarjuk, mondjuk ezt: “Megértem, hogy így érzed magad”, “Érthető, hogy miért gondolod így”. Az empátia által a gyógyulási folyamatot is be tudjuk indítani, de egy rosszul működő kapcsolat esetében is csodákra képes.

Ezt már olvastad? 10 ötlet, mire használd az idődet a házi karanténban

2. Vidámság

A játékos, vidám hozzáállás még a legnagyobb feszültségek esetén is nagyon jó hatással lehet a kapcsolatra. A viccelődés enyhíti a problémák súlyosságát, azonban tudnunk kell, hol a határ, vigyázzunk, ne vicceljük el a dolgokat. Ha a partnerünk nem érti a viccet, akkor csak megnehezíthetjük a helyzetet.

3. Figyelem

Nagyon fontos, hogy mindig osztatlan figyelemmel kövessük azt, amit a partnerünk mond. Közbe próbáljuk meg nem kinyilvánítani az ellenérzésünket, nemtetszésünk, ne bólogassunk, ha nem értünk egyet. Ne süssük le a szemünk akkor sem, ha nem értünk egyet, pusztán annyit kell tennünk, hogy figyelmesen és tisztelettel végighallgatjuk, amit a párunk mond. A félreérétések és a viták elkerülése miatt nagyon fontos, hogy teljes mértékben figyeljünk a beszélgetések ideje alatt.

4. Közös megállapodás

A boldog párok egyik legfontosabb “fegyvere” az, hogy képesek megállapodást kötni akkor is, ha nem mindenben értenek egyet. A megállapodás által hamarabb lezárul a konfliktus, és biztosabb alapokra kerül a kapcsolat azáltal, hogy sikerül közösen megoldaniuk a problémát. Ehhez természetesen fontos, hogy mindketten lenyeljék a büszkeségüket, és mint tudjuk, ez nem mindig egyszerű egy nagy vita kellős-közepén.

Ezt már olvastad? Az anyuka észre sem vette, hogy az autóból kiesett a gyereke!

5. Megbeszélés

Higgadtan beszélni egy konfliktus esetén nem könnyű, pláne azzal, akire pont épp haragszunk. Egy kevés szeretettel viszont minden megoldható! Nagyon nehéz lehet, de érdemes kipróbálni, forduljunk szeretettel a partnerünk felé, bármennyire is haragszunk rá, és beszéljük meg őszintén a dolgokat.

2020. március 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó