Ajaj, a szexről kérdez a gyerekem! - Néhány tipp, hogy a lehető legjobb válaszokat adhasd neki

Tehetsz érte, hogy felelősségteljes, tudatos felnőtt váljon a gyermekedből!

Bármilyen ijesztően is hangzik, minden kisgyerek életében eljön az a pillanat, amikor érdeklődni kezd a szex iránt, és ilyenkor bizony készen kell állnia a szülőnek minden felmerülő kérdés megválaszolására. A gyermekek szexuális nevelése nem egyszerű feladat, és hatalmas felelősséggel jár: igen, most jött el az a pillanat, amikor tehetsz azért, hogy megbízható és tudatos felnőttet nevelj a csemetédből.

Íme néhány szempont, amit fontos átgondolnod, ha kényes témához értek!

Vedd figyelembe az életkorát!

Természetesen nem mindegy, hogy az 5 éves fiunk, vagy a 14 éves kamaszlányunk érdeklődik-e a téma iránt. Egyik esetben sem szabad hazudni, azonban egészen más módon kell kommunikálni a témáról egy kisgyerek és egy tinédzser esetében. Vegyük figyelemre, hogy az ő életkorában milyen szinten érinti a kérdés, mennyi és milyen mélységű információra van szüksége.

Csak őszintén!

A szexualitás a világ egyik legtermészetesebb dolga, amit ha tabuként kezelsz, azzal nagyban megnehezítheted a gyermeked dolgát is. Sokkal jobb, ha a szülei őszinte választ adnak neki, mintsem ha a barátai között terjengő rémhíreknek hisz. Fontos, hogy köntörfalazás nélkül, nyíltan kommunikáljatok, de csakis olyan szavak használatával, ami nem teszi ijesztővé számára a témát.

Biztosítsd róla, hogy tőled bármit kérdezhet

Naná, hogy a gyermeked iszonyúan zavarba jön a szex szó említésétől - hiszen egy olyan dologról hall, ami furcsának és cikinek tűnik, ráadásul attól is fél, hogy esetleg butaságot mond és kinevetik. Tudatosítsd benne, hogy tőled bármit kérdezhet, veled bármilyen gondolatát megoszthatja - te semmiért sem nézed őt butának, és nem létezik olyan dolog, ami miatt szégyenkeznie kellene.

Ne haraggal, hanem segítőkészséggel közelíts felé!

Amennyiben már kamaszodik a csemetéd, bizony megeshet, hogy kellemetlen helyzetbe kerül, vagy felelőtlen döntést hoz, és fél a következményektől. Az első és legfontosabb az ilyen szituációk megelőzése. Ha lehet, készítsd fel őt minden potenciális veszélyforrásra, ha pedig már késő, éreztesd vele, hogy te mellette állsz és segítesz a probléma megoldásában.

Kiskorától kezdve tudatosítsd benne, hogy a saját testéről csak ő hozhat döntéseket

Amennyiben kislányod van, már kiskorától kezdve ültesd belé, hogy ő a saját testének az ura, és csakis olyan dolog történhet meg vele, amihez ő is kedvet érez. Nem csak a konkrét aktusról van szó: a beleegyezése nélkül senki sem veheti fel, nem piszkálhatja a ruháját és nem puszilgathatja őt. Egy kisfiú esetében szintén el kell mélyíteni a kölcsönös megegyezés fogalmát: mielőtt megölelné, megcsikizné a társát, kérdezze meg, hogy ő is szeretne-e játszani. Apróságnak tűnik, de borzasztóan fontos lépés ez a felnőttkori konszenzuális szexualitás szempontjából.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

2018. június 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?