Árthat a gügyögés a gyerekeknek

Az anyák kevésbé érthetően beszélnek a csemetéjükhöz, mint a felnőttekhez, pedig a normális beszédminta elsajátítása sokkal jobbat tesz a gyerekeknek – derül ki egy friss kutatásból, amely új fényt vet a kicsik nyelvtanulási folyamataira.

A szülők időtlen idők óta azt hiszik, hogy az utódjukkal való kommunikáció legkézenfekvőbb formája a gügyögés. A lassúbb, kántáló beszéd, illetve a furcsa szavak használata azonban mégsem a leghatékonyabb a képességfejlesztés szempontjából. Sőt, a szakértők úgy vélik, hogy „felnőtt módjára” kellene az apróságokkal csevegni, adta hírül a Medipress.

A Psychological Science című szakfolyóiratban megjelent tanulmányhoz 22 japán kismamát rögzítettek videón, amint 18 és 24 hónap közötti gyermekéhez, illetve a jelen lévő felnőtt személyhez szól. A tokiói RIKEN Agykutató Központ kutatócsoportja öt éven keresztül elemezte a 14 órányi beszédet, külön kiemelve a magánhangzók kezdetét, végét, a mássalhangzókat és a mondatokat. 

„Tudomásunk szerint ez az egyik legrészletesebb kutatás a gyerekcélpontú kommunikáció területén” – nyilatkozták a szakemberek, akik saját fejlesztésű technológiával mérték a különböző szótagok hangzásának hasonlóságát, például a „pa”-ét és a „ba”-ét, illetve a „po”-ét és a „bo”-ét, összesen 118 szótag-kontraszt feltérképezésével a felnőttek közötti és a gyermekeket célzó beszélgetésekben. 

Meglepő eredmények születtek: az anyák kevésbé érthetően kommunikáltak a saját gyermekükkel, mint a számukra addig idegen jelenlévő felnőttel. „Fontos következtetésről van szó, hiszen a közvélekedés szerint a szülőknek túlzottan artikulálva kell beszélniük a csemetéikhez” – magyarázta ennek kapcsán Alejandrina Cristia, a párizsi Nemzeti Központi Tudományos Kutatóintézet munkatársa.

Babanet/Medipress, 2015. február 06.

 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2015 02 16. 12:25
Elsőre azt hittem, brit tudósok felfedezéséről van szó. ;)
→ válasz erre
X
EZT MÁR OLVASTAD?