Az aerosol árt a mamának és a babának

Brit tudósok eredményei szerint a légfrissítők és aerosolok gyakori használata káros hatással van mind az édesanyára, mind gyermeke egészségére, írja a BBC.

A Bristol University kutatói szerint a bűnös nem más, mint a készítmények által kibocsátott VOC, azaz illékony szerves vegyületek. Az erősen irritáló hatású VOC minden otthonban megtalálható, elsősorban oldószerek, festékek, tisztítószerek formájában.

A kormány és több jótékonysági szervezet által támogatott vizsgálatban 14 ezer gyermek egészségét és fejlődését kísérték figyelemmel. A kutatók, a VOC otthoni szintjét vizsgálva aggasztó tendenciára figyeltek fel. Azokban az otthonokban, ahol mindennapos a légfrissítő-használat, 32 százalékkal több gyermek szenved hasmenéstől, és gyakoribb körükben a fülfájás is. Az aerosolos készítményeknél - fényező anyagok, dezodor, hajlakk - az arány 30 százalék. A mindennap légfrissítőt és aerosolt használó édesanyáknál a fejfájás kockázata 10, míg a depresszió kialakulásának veszélye 26 százalék volt.

A kutatást vezető Dr. Alexandra Farrow elmondása szerint a készítményeket használók abban a hitben élnek, hogy otthonuk tisztább és egészségesebb, bár a tisztaság nem feltétlenül egyenlő az egészséggel. Hozzátette, a legnagyobb veszélyben a terhes nők és az 1-6 hónapos babák vannak, akik idejük nagy részét otthon töltik. A kutatónő elismerte, hogy további vizsgálatok szükségesek, de mindaddig a készítmények korlátozott használatát javasolja az érintetteknek, és mindazoknak, például az időseknek, akik sokat tartózkodnak otthonukban.

Forrás: Weborvos, FlashNews

2004. október 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X