Az öt szeretetnyelv a szülő és gyerek között

Korábban már szó esett Gary Chapman nagyszerű elmeszüleményéről, a szeretetnyelvekről. Akkor a felnőtt kapcsolatokra vetítve értelmeztük ezt a fajta kommunikációt, most lássuk, mi a helyzet a szülő-gyerek viszonyában. Ha hiszitek, ha nem, Chapman úr erről is írt egy könyvet.

Ismételjük át, mik ezek a szeretetnyelvek:

  • elismerő szavak
  • minőségi idő
  • ajándékozás
  • szívességek
  • testi érintés.

Hogy honnan kéne tudnunk, hogy a gyerekünknek melyik az elsődleges szeretetnyelve? Úgy lehet megállapítani, hogy megfigyeljük, utódunk hogyan fejezi ki leginkább az irántunk érzett szeretetét.

Gyakran rajzol nekünk? Időnként nekünk adja a kedvenc Filly Ponyját, amit két perc múlva vissza is vesz? Akkor az ő szeretetnyelve az ajándékozás. Azt mondja, hogy anya, ahhoz képest, milyen öreg vagy, egészen gyönyörű vagy? Akkor ő az elismerő szavak specialistája. Ezek adhatnak nekünk támpontokat.

Lássuk részletesen is, hogyan vegyük le gyerekünket a lábáról, ha az alábbi szeretetnyelveket beszélik:

1. Elismerő szavak

Minden erőfeszítést vegyünk észre, tegyük szóvá, jutalmazzuk elismerő szavakkal: ügyes vagy, okos vagy, szép vagy, bátor vagy, kreatív vagy stb. Találjunk ki egészen egyedi elismeréseket is, pl. olyan okos vagy, mint a kétszerkettő. Olyan szép vagy, mint a szénapadlás nyáron. Olyan bátor vagy, mint egy narancssárga fokozatú riasztás.

Lehet, hogy nem érti meg elsőre a szimbólumokat, de amikor felnő, majd arra fog emlékezni, hogy apám mindig olyan jókat mondott nekem, mindig elismerte a tehetségemet. Így meglesz rá az esélyünk, hogy nem dugnak be minket időnek előtte egy öregek otthonába.

2. Minőségi idő

Nagyon könnyű dolgunk van: bármit is csinálunk együtt a gyerekkel, mindig hangsúlyozzuk, hogy nekünk mennyire nagyon sok dolgunk lenne, de helyette legózunk vele, mert mi annyira jófejek vagyunk, hogy akkor is vele időzünk, amikor nem is tehetnénk. Így azt is elérhetjük, hogy a legóból azt építsünk, amit mi akarunk, és nem azt, amit a gyerek.

3. Ajándékozás

Szót sem érdemel ennek kifejtése. Arra ügyeljünk csak, hogy mindig több ajándékot vegyünk a szülinapjára, mint az előző évben - lásd a Dursley szülők kínos leégését a Harry Potter sorozat első részében.

4. Szívességek

Az egész szülői lét egy nagy szívesség-halmaz, ugyebár. Bekötöd a cipőfűzőjét, kitörlöd a fenekét, palacsintát sütsz hajnali fél hétkor, utána viszed a nyelvtankönyvét, ha otthon felejtette, felneveled a szülinapjára kapott hörcsögöt, megeteted a teheneket a farmerámáján –szóval, lesz mit törlesztenie a beste kölkének!

5. Testi érintés

Szülőként ki kell élveznünk az öleléseket, bújásokat, puszikat addig, amíg kicsik, mert mire iskolások lesznek, mindezt már roppant kínosnak fogják találni. Legalábbis olyankor, amikor a többi gyerek is láthatja. Bezzeg este, lefekvés előtt még a nagyobb gyerekek számára is kevésbé tűnik kínosnak – az éjszakai sötétben meg főleg.

Élek a gyanúperrel, hogy a legtöbb gyerek imádja, ha kedvesek hozzá, ajándékokat kap, szórakoztató programokon vehet részt, kiszolgálják őt, és anya-apa szereti. Tehát én semmi messzemenő következtetést nem vonnék le abból, hogy a gyerekünk miként fejezi ki magát, és arra nekünk milyen válaszreakciót kéne adnunk.

Megint azt kell mondanom, kedves Gary, hogy az elméleted bukdácsol, sántít és rozoga. De persze próbálkozhatunk.

Nágel Zsuzsi , 2013. február 14.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2013 06 28. 17:50
Én azt gondolom, hogy a gyerekkel együtt változik a szeretet nyelv is. Eleinte mindegyik fontos, és gyakorolni kell mind az ötöt, aztán idővel kialakul, hogy melyik a hangsúlyosabb. De Chapman is írja, hogy egy embernek több szeretet nyelve is lehet, plusz ezek nem egzakt, egymástól jól elhatárolható dolgok, hanem mindegyik összekapcsolódik a másikkal. Pl. lehet a gyerek szeretetnyelve az ajándékozás, de ha csak odavetem neki, és bunkón beszélek vele, akkor lehet, hogy nem fogja érezni a szeretetemet. Szóval ez nehéz dolog, de mindenkinek a saját gyerekén kell kitapasztalnia, hogy mi is az, amiből a gyermek érzi, hogy szeretik. és ugye ez jó neki is, meg nekünk is. :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó