Egy édesanya kétségbeesett üzenete: “Majdnem tönkretettem a gyerekem életét, mert megengedettem, hogy használja a táblagépet!”

Egy édesanya próbálja felhívni a szülők figyelmét, hogy a technológia túlzott térnyerésével milyen károk keletkezhetnek a gyerekek fejlődésében.

“Van egy kisfiam, aki 1 éves és 2 napos. Az egész történet akkor kezdődött, mikor 5-6 hónapos volt. M. egy síros kisbaba volt, így odaadtam neki a táblagépet, pontosabban gyerekdalokat tettem be neki, és láss csodát, abbahagyta a sírást. Ezért mikor pisilnem kellett, bekapcsoltam a gépet, amikor porszívóztam, a gyerek a képernyőt bámulta, és amikor ebédeltem, akkor akár 30 percig is elvolt a géppel. Így jutottunk el odáig, hogy M. napi 3 órát bámulta a táblagépet, és mikor nem azt nézte, ment a tévé, így a gyerekem, ha jobban belegondolok napi 5-7 órát tévézett.

És ennek milyen következményei lettek?

Olyanok, hogy ha a gyerekemhez hozzászóltam, nem reagált rám, még akkor sem, ha kiabálni kezdtem, nem nézett a szemembe, még szopni is elfelejtett, de mikor a kedvenc reklámját adta a tévé, azonnal a képernyőre tapasztotta a tekintetét. És ilyenkor a legtöbb szülő mit mond? Nézd, milyen cuki, hogy áll ott, és nézi a tévét. M. már ritkán játszik velünk, ha mégis ráveszi magát, hamar elunja a dolgot, és sírva kéri a táblagépet. Semmi sem úgy történik már az ő életében, mint ami normálisnak mondható lenne.

Azt vettem észre, miután utána olvastam a dolgoknak, hogy mit kellene egy 10 hónapos csináljon, hogy M. eléggé nagy késésben van. Rájöttem arra, hogy a gyerekem már-már az autizmus határát súrolja, így azonnal döntést hoztam, és többé nem volt tévézés, táblagépezés. Nem volt könnyű leszoknia erről a káros szenvedélyéről, de 5 nap elteltével M. már sokat nevet, lehet vele bújócskázni, és rám figyel, ha valamit akarok mondani neki, igaz, ezen még van mit gyakorolnunk.

Remélem, hogy az én tapasztalataim révén más szülők még időben leállítják a tévézést, táblagépezést, mert ha nem teszik, a gyerekeikből könnyen zombit nevelhetnek.“

A cikk forrása: filantropikum.com

Nyitókép forrása: freepik.com

2020. október 20.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó