Egy életre szóló kötelék – 5 módja annak, hogy az apa kötődjön a babához

Hogyan erősítsük a baba-apa kötődést? Ha még új vagy az apaságban, rengeteg nagyszerű módja van annak, hogy erős kötődést alakíts ki a babáddal, miközben segítesz a kis családodnak boldogulni. 

 


Dávid azt mondja, hogy amikor fia megszületett, a fő gondolata az volt, hogy “remélem, nem fogom ezt elrontani”. Teljes munkaidőben dolgozott, és minden lehetséges órát kisfiával töltött, ami csak belefért emelett. Miután főként reggelente és este tudott a picivel foglalkozni, ő lett “a fürdető és lefekvős fickó”. Ahogy nőtt az önbizalma, egyre inkább úgy érezte, hogy valódi kapcsolata alakult ki kisfiával “Ez az, amikor a baba már nem csak néz téged , hanem téged kezd el keresni” – mondja Dávid.

James di Properzio, négygyermekes apa és a The Baby Bonding Book for Dads , a babák és az apák kötődéséről szóló könyv társszerzője szerint a mai “átmeneti generációs” férfiak tagjai sokkal szívesebben vesznek részt gyermekeik életében, mint ahogyan azt az ő apáik valaha is tették. A kanadai statisztikai hivatal szerint a kanadai apák körülbelül negyede vesz ki valamilyen szülői szabadságot, még ha az csak néhány hét is. De ezek a számok egyre nőnek. 

Akár teljes munkaidőben vagy otthon, akár éjszakánként vagy hétvégén töltesz minőségi időt a családoddal, vagy egyszerűen csak apa vagy, aki küzd a babával való kötődésért, íme, néhány tipp, amelynek segítségével könnyebben tudsz kapcsolatot teremteni az újszülötteddel.

Ne becsüld alá az ölelgetés fontosságát!

Di Properzio szerint minden alkalom jó, hogy összebújjunk, még akkor is, ha csak egy gyors ölelésről van szó a váltás után. “Ez a személyes kapcsolat nagyon fontos” – mondja. “A babák tükörneuronjai őrült módon dolgoznak, próbálják felvenni a jeleket, megtanulnak utánozni téged, és megértik a reakcióidat.” A biztonságérzet, amelyet a közelség nyújt, ugyanilyen fontos. Ha van lehetőséged bőrről bőrre történő összebújásra, amikor a babát a csupasz mellkasodra fekteted, még jobb.

Vállalj éjszakai műszakot!

Az egész háztartásnak jót tesz, ha a partnered többet tud aludni, ezért kelj ki az ágyból, ha van lehetőséged cumisüveggel etetni vagy megnyugtatni a babát. Nehéz lehet ezt értékelni, amikor te is álmos vagy, de próbáld meg kiélvezni ezt az időt. “Az éjszaka közepén, amikor senki sem figyel, egy az egyben pihenhetsz a babával” – mondja di Properzio.

Vegyél részt az etetésben és a pelenka cserékben!

Ha a partnered képes anyatejet lefejni, vagy ha tápszerrel etet, tölts el egy kis nyugodt, minőségi időt a babával, miközben cumisüvegből eteted. Sőt, lehet, hogy te vagy a legjobb a feladatra: Az apukáknak általában nagyobb sikerük van abban, hogy a szoptatott babát rávegyék arra, hogy időnként cumisüveget fogadjon el, mivel a szoptatott babák néha megérzik a tej illatát az anyukájukon. Néha a csecsemők felébrednek, és azt hiszik, hogy enniük kell, pedig valójában csak ringatásra vagy megnyugtatásra van szükségük ahhoz, hogy visszaaludjanak.

Ha a pelenkázás minden piszkos részletét elsajátítod, akkor te lehetsz a minta apa, amit a kicsi is megérez és értékel. Adj hozzá egy dalt, egy csiklandós játékot vagy egy kukucskálós kört, ami a különleges hagyományoddá válhat.

Ébredj fel a babával!

A babák általában jobb hangulatban vannak reggel, mint a nyűgös esti boszorkányos órákban, amikor hazaérsz a munkából. Gondolj inkább a reggelekre, mint a te különleges idődre: Ajánld fel, hogy a kora reggeli etetés után átveszed a babát, és hagyd, hogy a párod aludjon még 30 percet. Persze, zsúfolt munkanap áll előtted, de semmi akadálya annak, hogy a reggelit úgy készítsd el, hogy közben a babát hordozókendőben vagy hordozóban hordozod, vagy a konyhába viszed a Mózeskosarat vagy a pihenőszéket. Akár a fürdőszobában is felállíthatsz egy pihenőszéket, amíg zuhanyzol (rögzítsd a babát a hevederben, és hagyd egy kicsit nyitva a zuhanyfüggönyt, hogy szemmel tudd tartani). Így egyszerre kötődsz új társadhoz, és építesz jó kapcsolatot a kicsit kipihentebb partnereddel.

Vigasztald a babát, ha nyűgös!

Elméletileg szép dolog kötődni a babához, amikor boldog és édes, de nem ez a valóság. 

“A kötődés arról is szól, amikor a baba sír” – mondja Hogan Hilling, a Rattled: What He’s Thinking When You’re Pregnant ( Mit gondol ő, amikor Te terhes vagy?) című könyv szerzője. A kihívást jelentő pillanatokkal való megküzdés képessége döntő fontosságú ahhoz, hogy magabiztos szülővé válj, ezért tanulj meg bátran szembenézni a nyűgösséggel. “Babasuttogóvá” kell válnod.

Tudjuk, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni. (A párod, ha szoptat, rendelkezik a titkos fegyverrel – a szoptatós mellekkel –, és további kilenc hónap állt rendelkezésére, hogy kialakítsa a kötődést a csecsemővel.) De ne add át azonnal a babát a partnerednek; ehelyett határozz el egy hűvös és nyugodt “ne aggódj, megoldom” hozzáállást. 

Lehet, hogy kreatívnak kell lenned buta arcokkal vagy dalokkal. Egyes babák fehér zajjal (például hajszárítóval) megnyugszanak. Ha megugrod ezt a lécet is, még jobban fog kötődni hozzád gyermeked. A kicsik igenis nagyon értékelik, ha valaki segíteni tud nekik nyűgösebb állapotuk elmulasztásában. 

Hidd el nekünk: A türelem és a humorérzék, amelyet az első hónapokban apaként kamatoztatsz, egy-két év múlva is hasznos lesz, amikor profi leszel a kisgyermekkori hisztik átirányításában és levezetésében.

 

Forrás:Todaysparent.com 

B.Edina , 2022. január 29.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?