Egyedül nem megy… - közösség és mintaadás

A napokban hallottam Csányi Vilmos etológust a rádióban arról beszélni, hogy a vadlibák, gólyák, egyéb költöző madarak hogyan tájékozódnak. Arról beszélt, hogy a költöző madarak csillagképek alapján határozzák meg vonulásuk útját. Ezt úgy bizonyították, hogy a madarakat bevitték egy planetáriumba és a fedett épületben, a mesterségesen létrehozott csillagfényes égbolton a madarak ugyanúgy repültek, mint a természetben.

Vannak olyan fajok, melyek ösztönösen követik a helyes útvonalat, de vannak olyanok is, ahol a közösség mintaadása nélkül a madár eltéved, nem találja a helyes utat. Egyes vadliba s gólya fajok túlélése tehát kifejezetten a közösség tanító, mintaadó erején nyugszik.

Nem kellett távoli asszociáció ahhoz, hogy eszembe jussanak az állatvilág más szereplői. A csorda, a nyáj, a falka, a csapat - vagyis valamilyen csoport mintaadása a benne élő tagok számára elengedhetetlen. Az állatok segítenek egymásnak, viselkedés-mintákat hagyományoznak. Ahol nem az ösztön segít, ott segít a közösség tanító ereje.

Nem ugyanígy történik az emberek társadalmában? Nem ugyanilyen fontos-e a kultúra továbbörökítése, a mintaadás? Elengedhetetlenül fontos ez a munka annak érdekében, hogy az évszázadok alatt formálódott tudás, érték ne vesszen el. Kodály gyönyörűen fogalmaz: ”Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

Magam napról napra ezt a gondolatot próbálom képviselni. Ringató foglalkozásvezető vagyok, 2007-ben végeztem el Gállné Gróh Ilona Forrai Katalin- díjas énektanárnál a módszertani tanfolyamot. Úgy hozta a sors, hogy én Ilit hallottam először hittel és szenvedéllyel beszélni a művészeti nevelés megkerülhetetlen fontosságáról, emberformáló képességéről, a kodályi koncepción nyugvó zenei nevelés egyedülálló lehetőségeiről.

Ott és akkor én is mintát kaptam arról, hogy hogyan lehet művészeti neveléssel foglalkozni, hogyan lehet énekelni, énekeltetni hittel, szenvedéllyel, alázattal, kitartással. Hogyan lehet mintát adni a családoknak a kisgyermekkori zenei nevelésről – és valamiről, ami sokkal több, mint zenei nevelés.

Érzelmi gazdagítás, ízlésformálás, örömszerzés. A Ringató foglalkozásokon közösségben adhatunk mintát az édesanyáknak. Énekelünk, játszunk, mondókázunk, szeretünk sokan együtt, hasonló élethelyzetben lévő fiatal édesanyák.

A közösség sokkal több annál, mint a magányosság ellentéte. A közösség megtart, segít, fölemel, mintát ad.

Ezt még vadlibák is tudják…

„Örömöm sokszorozódjék a te örömödben. Hiányosságom váljék jósággá benned.” Weöres Sándor

Hazay Tímea

Ringató foglalkozásvezető

A Ringató weboldala

 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?