Egykéből testvérré válás - A testvéri kapcsolat fejlesztő hatásai

Hogyan segíthetjük az egykéből testvérré válás folyamatát? Mire is jó egy testvér...

 

Nagytestvér, Kistestvér, kistesó
Egyszerre két helyen?

Egy kistestvér érkezése újra fogalmazza a hétköznapokat minden családtag számára. A figyelem megoszlik, már nem csupán az idősebb testvérre koncentrálódik, több igénynek kell eleget tenni, és mindkét gyermeknél maximálisan jelen kell lenni fizikálisan, érzelmileg és mentálisan. Azonban, hogy legyünk jelen két helyen, ha mégis úgy éreztük, az első gyermek idején, hogy minden időnket, energiánkat és érzelmi kvalitásunkat kimerítette?

Minden esetben nehéz megtalálni az egészséges, tartható egyensúlyt, és semmiképp sem szeretne a szülő különbséget tenni a két testvér között, mégsem elhanyagolható szempont, hogy egy ideig a kisebbik gyermek több figyelmet, koncentrációt és türelmet igényel, hisz nagyobb mértékben van az édesanyára, édesapára utalva. Ilyen helyzetekben apa jelenléte különös hangsúlyt kap, mert fontos kiküszöbölni azokat a hétköznapi helyzeteket, mely során az idősebbik gyermek úgy érezhetné, háttérbe szorul.

Elkerülhetetlen?

Érdemes már a várandósság ideje alatt tudatosan foglalkozni a témával és barátkoztatni gyermekünket a gondolattal, hogy hamarosan már nem lesz egyke. Osztoznia kell idővel a játékokon, a szobán, a karácsonyi ajándékokon és a szülői figyelmen. Minden szülőben erős megfelelési kényszer lép elő, amikor előbuknak a testvéri konfliktusok. Szeretnék megfelelően kezelni azokat, amik bizony elkerülhetetlenek egy testvérpár életében. Az emberi kapcsolatok véleményeken, érzelmeken alapulnak, ahol a nézeteltérés vitahelyzeteket generál, így van ez a gyermekeknél is. Ezek elkerülhetetlen szocializálódási katalizátorok, segíteni kell a kicsiknek megtanulni kezelni a helyzeteket.

Barát vagy ellenség?

Szakértői vélemények támasztják alá, hogy a testvéri kapcsolat egy paradox élethelyzet, ahol ambivalens élmények, érzések csatároznak - hol a feladhatatlan bajtársiasság, hol pedig a fékezhetetlen rivalizálás tör felszínre. Ennek a köteléknek rejtett esszenciája, hogy motiválják egymást arra, hogy jobbra és többre törekedjenek, összefogásra, és akár cselszövésre vagy együttműködésre sarkallja őket, ha épp a szobabútorokból szeretnének hadi bunkert építeni, vagy a szülők ellen találnak ki valamit.

Az életre tanít

Fontos hagyni, hogy kibontakozzon kettejük között az egészséges konfliktus, és hogy megtanulják ezeket a vitahelyzeteket lereagálni, kezelni és maguk között lerendezni. Egy testvéri kapcsolat kitűnő rutinpálya lehet ahhoz, hogy majd nyílt helyzetben, felnőtt korban zökkenőmentesebben tudjanak racionálisan érvelni az érzelmeiket kontrollálva. Ne fosszuk meg őket ezektől a helyzetektől azáltal, hogy beléjük folytjuk a szót. 

Felnőni a feladathoz

Adjuk meg a lehetőséget a nagyobbik testvérnek arra, hogy bevonja magát a kistestvér életébe. Gondoljunk itt a pelenkázásra vagy akár a babaszoba színének kiválasztására. Kitűnő alkalom arra, hogy dicséretben részesüljön, ezáltal pozitív élményt csatoljon a kistestvérhez. Emellett részesüljön ugyanannyi törődésben, szeretetben és figyelemben, mint eddig, miközben olyan helyzeteket teremtünk, ahol megtanulhatja, hogy a kis jövevény is gyermek, akár csak ő.

 
D. Dominika , 2021. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó