Egyre több anya veteti el a második gyerekét, mert túl sokba kerülne felnevelni

Nyugat-Európában általános probléma a negyven körüli családanyák drámaian növekvő abortusz-száma. Szerintük a gyereknevelés ma már szinte luxus.

A Daily Mail publicistája, Hilary Freeman hívja fel a figyelmet a nyugati társadalmak egyre növekvő népesedési problémájára: arra, hogy a 20-as éveik elején járó nők után a negyvenes családanyák körében lett a legmagasabb az abortuszok száma (előbbieknél 35 százalék, utóbbiaknál 30 százalék).

Freeman példának hozza fel Sarah nevű ismerősét, aki negyvenes, kétgyerekes családanya. Férjével az egyetem óta jó házasságban élnek, a gyerekeik már iskolások, egy kellemes, középosztálybeli környéken laknak Angliában.

Sarah-t és férjét óriási meglepetésként érte, amikor a fogamzásgátló tabletta szedése ellenére az asszony teherbe esett.

"Elkezdtünk számolgatni. Szerettük volna a harmadik babát, tényleg. De rájöttünk: egyszerűen nincs rá pénzünk, hogy felneveljük."

Sarah nem azt állítja, hogy éhen haltak volna, ha megszületik a harmadik babájuk. Csak éppen a férje fizetése egy az egyben rámenne a két hálószobás lakásuk törlesztőjére, plusz az új jövevény etetésére, pelenkázására, ellátására.

Sarahnak természetesen fel kellene adnia az állását, amelyet így sem könnyen szerzett meg két gyerek után. El kellene költözniük egy olcsóbb környékre, a gyerekeiket ki kellene venniük a szeretett iskolájukból, elszakítani őket a barátaiktól.

"Olyan komoly visszaesés lenne a mostani életszínvonalunkban, ami egyszerűen nem fair a két, már meglévő gyerekünkkel szemben. Ezért meghoztunk a fájdalmas döntést: elvetettem a harmadik babát. Örökre kísérteni fog ez a veszteség, de akkor is így láttuk a legjobbnak."

A Daily Mail publicistája szerint az Angliában rekordmagasságúra növekedett abortusz-szám mellett nem lehet szótlanul elmenni. Minden negyedik, teherbe esett brit nő elveteti a gyerekét. Egy- és kétgyerekes családanyák is, nemcsak fiatal, felelőtlen lányok.

"A fogamzásgátló tabletta megjelenése óta a nők könnyebben dönthetnek arról, hogy milyen nagyságú családot szeretnének. És úgy tűnik, egyre kisebbet. A fiatal nők 30 éves korukig nem is nagyon gondolnak gyerekre, hiszen tanulnak, karriert építenek, vagy egyszerűen nem találnak megfelelő partnert."

"A Tinder világában élünk, ha az egyik pasi/csaj nem jön be, már jöhet is a következő" - összegzi az újságírónő.

És akkor számolni kell a megnövekedett költségekkel is. Angliában például az óvoda is nagyon komoly összegeket emészt fel a szülők fizetéséből.

Egy teljesen átlagosnak számító, középosztálybeli család fenntartása is óriási erőfeszítést igényel a házaspárok részéről. De egy gyerek felnevelése minden fejlettebb országban komoly anyagi teher.

A publicista szerint egyszerűen szembe kell néznünk azzal, hogy a nyugati társadalmakban az újabb gyerekvállalás már a viszonylag jól szituált, negyvenes éveikben járó, családos embereknél is luxus lett.

 

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

 

 

2020. március 06.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó