Elvált anya vagyok, de ne mondják nekem, hogy a gyerekeim “csonka családban” élnek! – egy elvált anya vallomása

Egyedülálló szülőnek lenni nem könnyű – nemcsak lelkileg és fizikailag, hanem pénzügyileg is megterhelő. Hallottad már a “csonka család” kifejezést? Egy elvált anya mesél arról, hogy számára mit jelent ez a kifejezés.

 
 


Hallásproblémáim vannak, ezért keményen kell dolgoznom, hogy halljam, amikor mások beszélnek, különösen konferenciahívásokon. Így amikor az agyam megerősítette, amit a fülem hallott – hogy valaki egy nemrégiben lezajlott telefonbeszélgetésben az egyszülős háztartásokat “csonka családnak” nevezte –, egyszerre voltam zavarban és sértődött.

1952 van?!, gondoltam magamban. Azt hittem, hogy a válást övező stigmák elavultak. Tévedtem? 

Mivel adatfüggő vagyok, utána kellett néznem ennek a kifejezésnek. Nyilvánvaló, hogy a “szétszakadt családok” kifejezés a 19. század közepén jelent meg, és az egyik szülő bármilyen szerencsétlen okból, például hosszan tartó betegség, bebörtönzés vagy rendkívüli szegénység miatt bekövetkező távollétére vonatkozott. Használata 1950 és 1970 között érte el a csúcspontját, ami egybeesett a polgárjogok és a feminizmus amerikai térnyerésével. 

Mivel a közösségi médiában nyíltan beszélek, a közösségemhez fordultam, hogy megtudjam, vajon ez a kifejezés még mindig elterjedt-e. Ahogy sejtettem, nem nagyon. Az erről szóló bejegyzésem azért terjedt el, mert a szülők túlnyomó része vagy azt mondta, hogy egy állítólagos “széthullott családban” nőtt fel, vagy jelenleg egy állítólagos “széthullott otthont” vezet.

De ami igazán megdöbbentett az volt, hogy aki ezt mondta, egy díjnyertes, éleslátó üzleti magazinnak dolgozott. Azt hittem, hogy az ő szókincsük sokkal progresszívebb, minthogy egy ilyen becsmérlő, elavult kifejezést használjanak. 

Ma az Egyesült Államokban a 18 év alatti gyermekek közel negyede egy szülővel és más felnőtt nélkül él. Évekkel ezelőtt hiteles adatközlők arról számoltak be, hogy a válás egyre gyakoribb minden típusú háztartásban, beleértve a 40 év felettieket is. Számomra a “csonka család” ugyanolyan sértő, mint a “színesbőrű” kifejezés használata, amelynek célja egy marginalizált csoport megszégyenítése.

Büszke vagyok arra az otthonra, amit a gyermekeimnek teremtettem, mert hadd mondjam el, hogy az egyedülálló anyaság nem könnyű. Nem vehetem igénybe ugyanúgy az adókedvezményeket, mint a házaspárok, és nem kapok megfelelő gyerektartást sem. 

Jobban szeretem azt hallani, hogy “egyszülős otthont” vagy “egyszülős háztartást” vezetek. Én 100%-ban egyedülálló szülő vagyok, önszántamból. Elváltam a volt férjemtől, mert megértettem, hogy érzelmileg, szellemileg és anyagilag nem tud többé hozzájárulni a “házastársi háztartásunkhoz”. Hátamat a falnak vetve próbáltam egy 10 éves házasságot működőképessé tenni. Mivel az alkoholizmus, a depresszió, a szorongás és a társfüggőség uralkodott az életünkben, a közös otthonunk sokkal összetörtebb és negatívummal telítettebb volt, mint az, amelyben a gyerekeim most velem élnek.

Nem ítélem el azokat az embereket, akik úgy döntenek, hogy házas “széthullott háztartásban” maradnak. Még azok számára is, akik a családjuk összes háztartási feladatát megoldják, az ördög, akit ismersz, jobb, mint az ördög, akit nem ismersz. Én csak annyit kérek, hogy ugyanezt a tiszteletet viszonozzák. 

A gyermekeim messze nem összetörtek – függetlenek, kedvesek, rugalmasak, műveltek és áldottak. Lehet, hogy az én otthonom nem olyan, mint bárki másé, de ezek határozottan mind olyan tulajdonságok, amelyeket minden szülő remél a gyermekei számára. Csak egy szerencsétlen helyzetből kellett kilépnem, hogy mindez egyedül valósuljon meg a gyermekeim számára.

 

B.Edina, 2022. február 22.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?