Élvezd a gyerekkel töltött időt: 5 dolog, ami képes nagyon feldobni a napotokat!

Biztos, hogy időnként te is hullafáradt vagy, és mindenhez több kedved van, mint szuperkreatív anyukának lenni és ötletes programokat kitalálni. Néha viszont nagyon, de nagyon jól is el tudnak sülni az egyszerű, de szokatlan időtöltések!

Élvezd a gyerekkel töltött időt: 5 dolog, ami képes nagyon feldobni a napotokat!

Ragaszkodsz a bevált rutinhoz, a megszokott helyekhez, az unalomig ismert játszóterekhez, mert nem szívesen tévedsz ismeretlen terepre a gyerekekkel? Néha elképesztően fel tudja dobni a hétköznapokat egy-egy meglepő program, és még csak nem is kell semmi extrára gondolni. Tartsd szem előtt, hogy bár kicsikkel mindig vannak nehéz időszakok, az idő nagyon, de nagyon röpül, így most érdemes kihasználni a velük töltött időt. Ha úgy érzed, összecsapnak a fejed felett az otthoni dolgok, és ez is akadályoz abban, hogy élvezd a programokat, először próbáld ki a következőt!

Minden nap egy kis meditáció

Az állandó felelősség, az ezer teendő miatt könnyen robot üzemmódba kapcsolsz, és sokszor azt veszed észre, hogy már a szuper programokat sem élvezed, mert mindig a teendőkre, a koszos lakásra gondolsz? Így ugyanott tartasz, mintha el se mentél volna: tanuld meg élvezni ezeket a pillanatokat is! A meditáció ilyenkor nagyon nagy segítség: próbálj összpontosítani arra, hogy látod, hallod, megérted a gyerekeidet, akik csak úgy isszák magukba az új élményeket, akik csodálkozva figyelik az új helyeket, és minden új helyre áhítattal tekintenek. Ne hagyd, hogy ezekről a dolgokról az otthoni vagy a munkahelyi problémák eltereljék a figyelmedet! Ha ezzel megvagy, lazítsatok picit a következő jópofa programokkal!

Esti séta-pizsiben!

Sok kisgyereknél az esti alvás előtti időszak általában elég kaotikus. Ha nálatok is így van, akkor amíg nem köszönt be a hideg, időnként érdemes bevetni a pizsama-sétákat! A szokásos módon készüljetek az esti lefekvéshez, legyen meg a vacsi, a fürdés, a fogmosás, a pizsamába bújás – majd vegyetek fel cipőt, és irány egy kis séta a környéken! Imádni fogják az esti fényeket, a levegő pedig jót fog tenni elalvás előtt. Persze ne túrára gondolj, elég, ha bejárjátok a lakóhely környékét!

Tartsatok együtt tematikus vacsorákat!

A szokásos szendvicsezés helyett legyenek palacsinta vagy tortilla esték, de mindenképp olyan ételt válassz, amit ők is imádnak! Jópofa dolog együtt megsütni a palacsintát, a gofrit, vagy a tortillához együtt megmosni a zöldségeket. Itt most legyen a gyerek a középpont: élvezze ő a dolgot, az ízeket, azt, hogy pancsolhat a konyhában, közben pedig egyre jobban megszereti a főzést is!

Javítsatok együtt dolgokat!

Persze csak amit lehet! Ilyenkor viszont legyél türelmes, a gyerekek imádják a csavarhúzót és társait, és imádnak segíteni is. Lehet, hogy háromszor annyi időt vesz igénybe a csaptelep megszerelése, mint egyébként, de biztos lehetsz benne, hogy ez nagy élmény a gyereknek. Ha pedig a sötétben kell ténykedni, itt az ideje egy zseblámpa beszerzésének: az vitathatatlanul a fiúk egyik legnagyobb kedvence!

Sétáljatok többet!

A nagy rohanásban a séta egy remek alkalom, hogy kicsit lelassítsatok – mindannyian. Te is mindig percre pontosan beosztod az idődet, és a sarki boltba is autóval mész? Nem csak a testmozgás miatt sétáljatok többet: ez remek alkalom a beszélgetésre, a másfajta együttlétre, és ez a gyerekeknek is nagyon fontos.

Tartsatok fagyinapot!

Érdemes minimalizálni a gyerekeknél az édességfogyasztást, néha azonban lehet kivételt tenni. Hiszen melyik gyerek ne imádná a csodás fagyikelyhet, vagy a színes-szagos fánkokat? Persze felesleges a cukorra rászoktatni, de időnként hatalmas örömet szerezhetsz azzal, ha ovi után fánkoztok egy jót!

Barbara , 2019. szeptember 21.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó