Fejlesztés vízben, játékosan

A legtöbb kicsi imád pancsolni. Ha a pocsolyában tapicskoláson kívül sikerül becsábítani egy valódi medencébe is, akkor már nyert ügyünk van. Nem csak jól fogja érezni ugyanis magát, hanem még jót is tesznek neki a vízben végzett játékos feladatok. 

Megkésett fejlődésű gyerekeknél különösen jó módja a fejlesztésnek a vízi mozgásfejlesztés. A különböző mozgáselemek a vízben könnyebben elvégezhetők, mint a szárazföldön. Ez kedvezően hat a kicsi motorikus és szenzomotoros képességeire.

De nem csak mozgásfejlesztés esetén lehet jó választás a medence: a beszédfejlődésre, a tartásproblémák elkerülése érdekében éppoly hasznos lehet. Jót tesz továbbá figyelemzavar, hiperaktivitás, érzelmi kötődési és beilleszkedési problémák esetén is.

És hogy miért is ilyen hasznos a vízben való játék vagy fejlesztés a szárazföldivel összehasonlítva? Vízben más a hőszabályozás, kevésbé purcannak ki a kölkök, és kevésbé van holtpont. Más a fizikai környezet is, a vízben a szabadabb mozgás kevésbé károsítja a mozgató szerveket.

Ha jó a medence vízhőmérséklete, akkor igazán kellemes maga a közeg is. A szárazföldhöz képest – ahol jobbára a lábukat használják a gyerkőcök –, itt a kar és a láb egyformán dolgozik. És ráadásul – amit mi felnőttek is sokszor tapasztalunk – a pulzus kevésbé emelkedik meg maximális terheléskor.

A vízi fejlesztés jót tesz a koncentrációnak, fejleszti a szem- kéz koordinációt, a finommozgásokat, az alkalmazkodó képességet, és az izomfejlődésre is jó hatással van. Javul továbbá az egyensúlyérzék és a tüdőkapacitás is.

Szóval, anyukák, irány a medence azzal a gyerekkel! Persze, ha komolyan, már diagnosztizált fejlődési problémával állunk szemben, mindenképpen kérjük fejlesztő szakember segítségét! 

A cikk megjelenését támogatta:


Mátyás Lara , 2013. december 10.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XBabázz lazán! - Teakiadó