Gyermekvállalás ma, avagy a társadalmi elvárás a mai fiatalok felé

Generációs űr

A változás az, ami állandó és rengeteg más törvényszerűség mellett ebben biztosak lehetünk. A „Bezzeg az én időmben…” meg az „Én ekkor már a te korodban…” mondatok kitöltik azt a generációs párbeszéd űrt, ahol a gyerekvállalás kérdése kerül porondra a ma már nagyszülők és huszonévesek között. 

 

Helytelen értékrend?

 Amikor a megfelelő időre várnak, meglehet, tévednek, mert a tökéletes időzítés pusztán illúzió és a regényekben működik. Azonban a kellő anyagi háttér, stabil érzelmi biztonság és a partner a nehéz időkben, igenis fontos és amennyiben sokan ezt még keresik, nem segít vele a nyomásgyakorló környezet, hogy „Már pedig, ki fogsz futni az időből…” kijelentésekkel torpedózzák. Ellenben akadnak olyanok, akik felismerték magukban azt a valóságot, ahol a gyermekvállalás nem tud helyet kapni, mégis savazza őket a köznép a helytelen értékrend gyakorlása miatt. Ezen túllépve inkább becsülnünk kellene az önismeretre való hajlandóságukat és a döntéskészséget, ami miatt eljutottak erre a pontra.

Most értünk meg a kimondásra

A mai generáció halad a korral, annak beágyazódott szellemiségével, ahol felvállalható és elfogadható, ha egy nő úgy dönt, nem szeretne szülni. Ezek a vélemények közel sem újkeletű  gondolatok, egyszerűen csak mostanra jutottunk el arra a pontra, ahol ezt nyíltan fel is merték vállalni, arccal szembe menni a negatív véleményekkel. Viszont, ha csupán ezen csekély százalékával törődünk, akkor a „nem látjuk a fától az erdőt” szólás érvényesül és nem foglalkozunk azzal a kérdéskörrel, miszerint a mai fiatal nők miért tolják ki egyre inkább a szülési idejüket vagy egyáltalán miért kérdőjelezik meg a tényt, hogy anyák legyenek?

Független és önálló

Ahogy az emancipáció beette magát a köztudatba, a nők megjelentek a munkaerőben és ennek hatására a mai kor nője is építhet karriert - megbillent a mérleg nyelve. Talán úgy is érzékelhetjük, hogy új szelek fújnak, amik még közel sem olyan intenzívek, mint a passzát szél, de a jelenlétük nem elhanyagolható. Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan individualista nőkkel – és itt a lehető legpozitívabb értelemben értjük-, akiknek igenis fontos, hogy önállósodjanak, önellátóak legyenek és emellett függetlenek. A saját célok és karrieri mérföldkövek energiabankárok, ahol az idő a kamat és jócskán felszámolják azt. 

Több van bennünk…

Ma már megteremteni azt a környezetet, ami egy család megalapulásához szükséges, egészen más léptékű útból áll, mint tíz, húsz vagy akár harminc évvel ezelőtt. Mivel ma már a nők nem csupán egyetlen számban indulhatnak, ami az anyaságban és háztartás vezetésben merül ki, hanem akár három főszámban is nevezhetnek: karrier, vállalkozás, családanya. Ebben az esetben becsülni és tisztelni kell az édesanyát, aki gyermeke mellett megpróbál talpon maradni, egyengetni személyes céljait és karrierjét, ha számára az a fontos és mérvadó. 

A testünkkel-lelkünkkel való harmónia adja ki az egyén teljességét, emellett nem működünk egyformán, ne ítélkezzünk és ne akarjunk lenni ott a forgatókönyvíró, ahol maximum statiszták lehetünk a háttérben.

 

 

D. Dominika , 2021. december 30.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?