Ha jön a baba, a cicának mennie kell?

Vannak szabályok, amit be kell tartani egy baba-cica együttélés esetén, de nem érdemlik meg a kiskedvencek, hogy egyszerűen “lecseréljük” őket!

 


Sokaknak fejfájást okoz a kérdés, hogy megváljon-e szeretett macskájától egy baba születésekor. A legtöbben ugyanis maximálisan ellenzik, hogy a cica az újszülöttel egy légtérben éljen. Egyre több a tévhit és a félelem a cica tulajdonosokban. Ideje felfedni, hogy miért ártalmatlan a cica a babákra, és fontos tisztázni, hogy mire is kell odafigyelnünk.

Valóban veszélyforrás a cica?

Az új családtagot időbe telik elfogadni egy macskaféléknek. A cica óvatosan közelít, először talán moroghat is, mert nem szereti a változásokat. Frusztrált lesz és bizonytalan. Ilyenkor simogassuk! Fokozatosan szoktassuk a babánk jelenlétéhez. Idő kell ugyan, de a hirtelen hangokat, és a sírást is megszokják a macskák. Ha megérzik, hogy az ő helyük továbbra is stabil, barátságosak lesznek, ellenkező esetben nyugtalanná válnak. Fontos, hogy türelemmel legyünk a macskánk felé.

Ha a cica mellett teszed le a voksod… 

Mindig figyelj oda a baba ruháinak tisztán tartására, többször mosd ki a ruháit és feltétlenül szőrtelenítsd az otthont, mennyiszer tudod. A baba kellékeket, beleértve a cumit, baba kulacsot, rágókát, mindig steril környezetben tartsd és mosd. Csukd be a babaszobát, hogy a macska ne tudjon a baba ágyában szunyókálni. 

Mi a helyzet a macska allergiával?

Bármennyire is félünk a kórokozóktól, a baba minél előbb találkozik egy macskával, annál hamarabb védekezik az allergiás reakciók ellen. Az immunrendszernek tanulnia kell, folyamatos fejlődésen megy keresztül. Nem szabad mindentől elzárni a picinket. Van ennek a korai találkozásnak előnye is.

Igaz a teória? Ha a macska ráfekszik a gyermekem mellkasára veszélybe kerülhet?

A macskák szeretik a kényelmes, meleg fekhelyeket. Sokszor valóban odabújnak, és előszeretettel használnak minket valódi fekhely helyett. Megteszik ezt a kisbabával is, ha van rá lehetőség? Sajnos előfordulhat. De mielőtt pánikba esnénk, szerencsére megelőzhetjük a bajt bizonyos szabályok betartásával. A legfontosabb, hogy mindig zárjuk el a baba szobáját a macskától, ezzel együtt ne hagyjuk felügyelet nélkül a csecsemőt. Nem szabad azonnal a legrosszabbra gondolnunk, ha egy cica van a gyermekünk közelében, de tartsuk be az óvintézkedéseket. A legfontosabb, hogy gyermekünk  mellett ne feledkezzünk meg a cicánkról sem. Érte is felelősséget vállaltunk, amikor a kis ragaszkodó lényt befogadtuk szerető otthonunkba. Nem lehetetlen küldetés a baba-cica együttélés. Aki igazán szereti a cicáját igyekszik optimális megoldást találni. Nem írott szabály, hogy meg kell válnunk tőle. Ha mégis valaki így dönt, igyekezzen gondoskodni az új és szerető gazdi megtalálásáról.

 
B.Barbara , 2021. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó