Hárman egy ágyban - Való-e a baba a hitvesi ágyba?

Vannak, akik szívesen alszanak kisgyermekükkel egy ágyban, mások attól tartanak, hogy elrontják a kicsiket, vagy akár szükségtelen veszélyeknek teszik ki őket. Összegyűjtöttük az együtt-alvás előnyeit és hátrányait. 

Miért jó egy ágyban aludni kisbabánkkal?

Szoptatás: Szoptató anyaként igazán kényelmes éjjel a gyermeket feltenni a mellre anélkül, hogy fel kellene állni, elmenni a kiságyig, és keresni egy kényelmes szoptatós helyet. Tehát nincs hosszú nyafogás, és mindenki gyorsan tovább tud aludni.

Biztonság: A szülők fizikai közelsége, légzési és alvási hangjai miatt a legtöbb csecsemő biztonságban érzi magát, és nyugodtan alszik. Az anya nyugodtabb, hogy halja, érzékeli gyermeke szuszogását.

A Durhami Egyetem kutatása kimutatta, hogy a szoptató anyák éjjel testtartást váltanak: térdüket a baba lába alá húzzák, felső karjuk pedig a baba feje fölött van. Ennek eredményeként a csecsemő laposan a matracon fekszik, nem az anya párnáján. Az anyja térdének és karjának akadálya meggátolja, hogy a baba lefelé vagy felfelé csúszkáljon, és az anya sem fekszik rá véletlenül a csecsemőjére. Ezen felül az anya folyamatosan figyeli a gyermek légzését és hőmérsékletét.

Milyen hátrányokkal jár, ha egy ágyban alszunk kisbabánkkal?

Túlmelegedés: fennáll annak a veszélye, hogy a gyermekre rácsúszik a szülők takarója, és a kis test felhevül vagy nem jut elég oxigénhez.

Nyugtalanság: Egyes gyermekek nagyon nyugtalanul alszanak, és zavarják a szülők alvását. Lehet ez fordítva is.

Elkényeztetés: Az egyszemélyes alvást megszokni nem könnyű. Nagyon sok következetességre van szükség és türelemre, amíg a kicsi a saját szobájába költözik, és megtanul egyedül elaludni.

Dohányzás: A dohányzó szülőknek nem szabad gyermekükkel egy ágyban aludniuk. A kilélegzett levegő még mindig tartalmazhat nikotint és szennyező anyagokat, amit a kicsi belélegez, ez megnöveli a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) kockázatát.

Kábítószerek és alkohol: A drogok, nyugtatók vagy alkohol fogyasztása megnehezíti a szülők gyors és megfelelő reakcióját a csecsemőre, ezért ösztönös érzékeik csökkenhetnek, és kárt okozhatnak a gyermekben, ha nem megfelelően alszanak mellette..

Kettesbenlét: A hitvesi ágy gyakran egy szerető pár menedéke. Ki akarna szexelni a baba előtt? Az olyan pároknál, akik együtt alszanak kisgyermekükkel, sokkal nagyobb a veszélye az egymástól való elhidegülésnek.

Az élet rendje a gyermekek leválása a szülőkről, főként az anyáról. A szeparációt jelentősen megnehezítik azon rossz és felesleges szokások felvétele, amelyek egy adott helyzetben könnyű útnak tűnnek, mint például az egy ágyban alvás. Eleinte még bizonyára nagyon aggódunk a kis szuszogó lényért, nem is meglepő, hogy közel akarjuk tudni magunkhoz, azonban nekünk gondolnunk kell arra is, hogy a gyerekeknek szükségük van egészséges, boldog, kiegyensúlyozott szülőkre. A kiegyensúlyozott élethez viszont minden lénynek szüksége van a saját terére, így a szülőknek is. Ha megtanítjuk gyermekünket egyedül önállóan elaludni, hatalmas kinccsel ajándékozzuk meg őt további életére vonatkozóan, illetve magunkat is, mert az önidőre nekünk is szükségünk van.

 

Panni, 2019. augusztus 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?