Hogyan spórolj újdonsült szülőként? Segítünk!

Ha nem rég váltál anyukává, nem sokára világra jön a kisbabátok vagy épp tervezgetitek, hogy gyermeket vállaltok a közel jövőben, nos, az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennetek, az anyagi körülményeiteket. A legtöbbünk fejében az egész babaprojekt egy hihetetlen pénzügyi megterheléssel jár… 

De most megmutatjuk, hogy nem kell, hogy ez feltétlenül igaz legyen!

Bizonyára már többször is feltetted magadnak (és/vagy a párodnak) a kérdést, hogy hogyan lehetséges egy babának mindent megadni, viszonylag alacsony – de legalábbis realisztikus mércével mérhető – büdzséből? Hiszen sokunknak még a magunk ellátása (albérleti díj, rezsi, hitel, kocsi fenntartása… stb.) is nehezen megoldható, nemhogy e mellett még spórolni is valamennyit!?

A helyett, hogy pánikba esnétek, olvassátok el 4 egyszerű tanácsunkat:

  1. Vizsgáljátok meg a jelenlegi kiadásaitokat és bevételeiteket.

Excelben, papíron, vagy applikáción keresztül írjátok össze a pároddal, ki mennyit keres, és jelenleg milyen kiadásai vannak. Elcsépelt a mondás, de mégis igaz: leírva minden más. Így egy pontos képet fogtok kapni arról, kinek mire megy el a pénze, és alternatívákat is ki tudtok találni a kiadásaitok csökkentésére. Például: bár a rendszeres mozgás nagyon fontos, de lehet, hogy ezentúl nem a puccos, drága edzőtermet fogjátok választani, hanem egy olcsóbbat a környéken (nézzetek körül), vagy beszereztek pár holmit, aminek segítségével otthon is tudtok mozogni, és havonta tízezreket spóroltok. Éves szinten gondolkodjatok.
Vagy: gyakran előfordul, hogy ételt dobtok ki? Valószínű túl sokat vásároltok, és nincs megtervezve, mikor mit esztek. Higgyétek el, ha fény derül az esetleges rossz vagy felesleges vásárlási/pazarlási szokásitokra, sokkal tudatosabban mentek majd el a szupermarketbe is, és kétszer meggondoljátok, hogy mit vegyetek meg.

  1. Faragjatok le a havi költségeitekből.

Amint elkészült a listátok, be tudjátok kategorizálni az egyes tételeket (némely alkalmazás ezt magától is megteszi, de azért érdemes felülvizsgálni). Lesznek benne fix tételet, például a számlák, törlesztő részlet, opcionális dolgok, amikben kompromisszumot köthettek és limitet szabhattok, és teljesen fölösleges tételek is, amikről lemondhattok, mindenféle  hiányérzet nélkül. (Én például így mondtam le a tévé-adást, hiszen akkor már 2 hónapja be sem kapcsoltam a TV-t, de ez addig fel sem tűnt, amíg felül nem vizsgáltam minden havi költségelemet.) Biztos, hogy szükséges a kocsi mellé a BKV bérlet? Nem elég egy tízes gyűjtőjegy? Kihasználod a korlátlan kondi bérletet? Hányszor edzettél az elmúlt hónapban? De ugyanígy csökkenthetitek a rezsit is: van, aki túl magasra állítja a termosztáton a hőfokot a lakásban és közben állandóan szellőztet, míg más folyamatosan égeti a villanyt a nappaliban, miközben a hálóban olvas. Figyeljetek oda ezekre, és nézzétek meg, mi változik a következő pár hónapban a rezsi-kiadásaitokban.

  1. Fizessétek ki a tartozásitokat

Persze, ez nem ilyen egyszerű… De akármilyen megdöbbentő, sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan mennyit fizetnek havonta a törlesztő(k)re. Dolgozzatok ki egy tervet arra vonatkozóan, hogy mielőbb megszabaduljatok ezektől a terhektől. Lehet, hogy most lesz pár hónap, amikor össze kell húznotok a nadrágszíjat, de felbecsülhetetlen az az érzés, amikor nincs rajtad a hitel miatti nyomás napról napra, hétről hétre.

  1. Ne költekezzetek túl, még a baba kedvéért sem.

Most, hogy helyre tettétek a „normál” pénzügyeiteket, összpontosíthattok az új kis jövevény miatti extra kiadásokra is. A legalapvetőbb tanácsunk az, hogy jól válasszátok meg, honnan szerzitek be a babaholmikat; kerüljétek a divatos, ámde ésszerűtlenül drága, márkás boltokat. Lehet, hogy irtó cuki és vagány; de egy 8-10 centis márkás bébicipő nem ér meg 27 ezer forintot, de még a felét se!

 

Plézer Panna , 2018. november 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?