Így mennek az évek!

A gyereken veszem észre mindig, hogy rohan az idő. Tegnap még gondozásra szoruló csecsemő volt, ma már el-elszakadni vágyó kiskamasz. Érdekes, hogy valahogy saját magamra kevésbé csodálkozom rá, maximum akkor, mikor belenézek a tükörbe, és nem a 18 éves fejem bámul vissza rám.

Pedig lehet, hogy nem lenne rossz, folyamatában, rövidfilmként végigtekinteni olykor az életünkön. Látni, ahogy változunk, olykor borulunk, olykor virulunk, az évek alatt odaíródnak a velünk történtek az arcunkra, a szemünk és a szánk köré.

Szerencsére vannak olyan emberek, akiknek ez eszébe jutott az elmúlt években, és használták a rendelkezésre álló eszközöket. Az egyik kedvencem például az a videó, amit egy holland édesapa készített: az elmúlt 13 évben, mióta megszületett kislánya, Lotte, minden héten lefilmezte a gyereket. Ezeket összevágva született meg az alábbi kis remekmű:

Szerencsére Lottének van egy három évvel fiatalabb öccse is, akiről apuka szintén készített egy összeállítást.

De az a videó is lenyűgöző, amit egy amerikai apuka készített. Ő 21 évvel ezelőtt készített a fiáról először egy fényképet, majd az elmúlt 21 évben szinte minden áldott nap kattant a masina - volt egy hónap, ami filmhiba miatt teljesen eltűnt. De így is készült 7500 kép, melyeket az apuka egyszer csak digitalizált - röpke három hónap alatt -, és feltöltötte az ezekből készült videót a Youtube-ra. Íme:

Ezeket a filmeket nézve mindig eszembe jut, hogy ha lenne tényleg egy Világnagy Panasziroda, megírhatnám nekik én is a magam kis "tessék lelassítani az időt, kérem" levelét. Nem magam miatt, hanem mert önző módon szeretném minél tovább élvezni a gyerekem gyerekkorát.

De hogy túllépjünk a gyerekkoron - meg a szülőségen - jöjjön még egy film, ismét egy holland férfiember munkája következik. Jeroen Wolf 2011 októberében állított meg mindenféle korú, nemű embert az utcán és még itt-ott, egyetlen kérdést feltéve nekik: Hány éves vagy? Miután 0-100 éves korig minden korosztálytól sikerült lencsevégre kapnia legalább egy-egy embert, Jeroen időrendi sorrendbe rendezte a felvételeket.

Ti hogy viselitek, hogy így rohan az idő, és hogy olyan gyorsan nőnek a gyerekek?

Szilágyi Diána , 2013. május 31.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(4 hozzászólás) 

2013 06 03. 12:39
dia
@b_judyt: Kifejtenéd?
→ válasz erre
2013 06 03. 12:56
@dia: a gyermekkori horrorfilmek jutottak eszembe, a zombiknak járt így a fejük.
Amúgy az ötlet nagyon jó, ha lassabb lenne, még ha hosszabb is a videó, élvezhetőbb számomra.
→ válasz erre
2013 06 03. 13:59
dia
@b_judyt: szerencsére én utáltam a zombis filmeket.:D
→ válasz erre
Összes hozzászólás (4) megtekintése »
X
EZT MÁR OLVASTAD?