Így nevelj magabiztos, boldog gyereket, aki képes lesz bízni a saját erejében!

A szülők többsége talán túlzott óvatosságból, féltésből, vagy szeretetből, korlátozza a gyereke fejlődését, nem engedi, hogy felfedezze a kicsi a környezetét, és megismerje a világot, ami elsősorban azért probléma, mert így a gyerkőcből később kevésbé lesz önálló, kiegyensúlyozott és boldog felnőtt.

Most pszichológusok segítségével kiderülhet, hogy miként lehet a gyerekekből boldog, magabiztos, és önálló emberkéket nevelni, akik képesek felelősséget is vállalni a tetteikért.

1. A hála gyakorlása

Ha valami miért hálás vagy, akkor az pozitív érzelemmel tölt el, és megszokod azt, hogy a jó dolgokra koncentrálj, illetve, csak azt vedd észre. És idővel ez számodra egy olyan erős energiaszintet fog eredményezni, amely minden nehézségtől megvéd. Ezért érdemes megtanítanod a gyerekedet is hálásnak lenni, ennek legjobb módja, ha minden este felsorol pár pozitív dolgot, amiért hálás, így erősödni fog az önbizalma, a tartása.

2. A kihívásokkal való szembenézés

A gyerekek többsége nem szeret szembenézni a nehézségekkel, a kihívásokkal, de a szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy nem védhetik meg mindig a csemetéjüket a problémáktól, hanem meg kell tanítaniuk arra, hogyan oldják meg a gondokat. Ha te is szülő vagy, ezt tudatosítanod kell önmagadban, és arra kell nevelned a gyerekedet, hogy bátor legyen, és tudja, hogy bármiben számíthat rád.

Ezt már elolvastad? Ilyen súlyos következményei vannak annak, ha ordítozol a gyerekkel

3. Az empátia fejlesztése

Bizonyított tény, hogy azokból a gyerekekből boldogabb felnőtt válik, akik már kiskorukban megtanulnak másokra is odafigyelni, empatikusnak lenni. Ha a gyerkőc képes másnak segíteni, akkor felnőtt korára sokkal kiegyensúlyozottabb, összeszedettebb lesz, ami pedig erősíteni fogja az önbizalmát.

4. Hagyni kell, hogy bizonyos kérdésekben ő döntsön

Ami az ő hatásköre, abba neki is van beleszólása, ezt egy szülőnek sem szabad elfelejteni. Ezért bátorítsd a gyereked arra, hogy hozzon önálló döntéseket, legyen véleménye az őt érintő kérdésekben, így boldogabb, magabiztosabb felnőtt válik belőle.

Ezt már elolvastad? Nehezebb a gyerekkel otthon maradni, mint munkába járni! Szerinted is?

5. Túl a komfortzónán

Ahogy a felnőttek, úgy a gyerekek is könnyen beragadhatnak egy rutinszerű élethelyzetben, amit ha megszoknak, akkor nagyon nehezen fognak majd tudni alkalmazkodni egy megváltozott helyzethez. Ezért érdemes olyan tevékenységeket szervezned a gyerekednek, amelyben kipróbálhatja ügyességét, problémamegoldó képességét, így könnyebben tud majd helytállni ebben a folyamatosan változó világban.

A cikk forrása: filantropikum.com

Ez a cikk hipotéziseken alapuló írás. Nem ellenőrzött tartalom.

2020. április 18.
 
 
 
Címkék:  

szülők és gyerek

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó