Így támogasd a párod a szoptatás időszakában

A következő sorok azoknak az apukáknak szólnak, akik valóban törődnek a társukkal és újszülött kisbabájukkal. Bár nincs olyan csodaszer, amit megvehetnél a párodnak, hogy segítsd a tejtermelődést, szoptatást, de a www.fatherly.com szerint egy kiegyensúlyozott étrenddel támogathatod őt.

Ha szeretnél gondoskodni róluk, a konyhában is van pár dolog, amit megtehetsz, illetve a nagybevásárlás előtt is megtervezhetitek az elkövetkezendő napok étrendjét. Ahhoz, hogy a szoptatást elősegítő, tápanyagdús étkezések biztosítva legyenek, először tisztába kell kerülnötök azzal, hogyan működik a tejtermelődés.

Az anya szervezetének tejtermelése függ a „kereslettől és a kínálattól”, vagyis ezek szoros összefüggésben állnak egymással. Minél többet szopizik a pici, annál több tej fog termelődni. Tehát minél többször szeretne, és minél többször engeditek, hogy szopizzon a pici, annál valószínűbb, hogy folyamatos lesz a tejtermelődés a párod szervezetében. Minden etetés alkalmával használja az anyuka mindkét mellét, hiszen így azok stimulálva lesznek. A szoptatás, mint tevékenység pedig két, az emlőről való táplálás során nagyon fontos hormon kiválasztására serkenti az agyat; a prolaktinra és az oxytocinra.

Minden alkalommal, amikor a szoptatás befejeződik, a prolaktin hormonok azt az üzenetet továbbítják a tejtermelődést elősegít sejteknek, hogy ismét megkezdhetik az utánpótlást. Ez a folyamat extra energiát is igényel a szervezet részéről, így egyáltalán nem csoda, ha a párod több ételt, nagyobb adagokat kíván. A szakemberek szerint a napi 1800-2200 kalóriás étrend (kb. 4-500 kalóriával magasabb, mint a terhesség előtt) tökéletesen alkalmas erre az időszakra.

Természetesen az sem mindegy, mit eszik a szoptatós anyuka, miből fedezi a megnövekedett energia-szükségletét. A zabpehely, a spenót, a görögszéna, a menta és a fokhagyma például köztudottan támogatják a tejtermelődést, de bizonyos multivitaminok és gyógynövény-készítmények is segíthetnek.

Íme, összefoglalva 4 hasznos tudnivaló a szoptatás időszakára:

  1. Szoptasson a párod, ahányszor csak tud/igény van rá. Vegyétek észre a jeleket, amiket a bébi küld, ha éhes (cuppogtatja az ajkait, szopizza az ujját vagy a takarója csücskét). Az első pár hétben 8-12 alkalommal is szopizhat egy nap, aztán ahogy egyre ügyesebbé és „hatékonyabbá válik”, úgy csökken ezen alkalmak száma is.
  2. Teremts minél stressz-mentesebb környezetet a kedvesed számára. Persze, tudjuk, hogy mondani könnyű, de hidd el, kardinális jelentőségű a nyugodt környezet, különben akadozhat a tejtermelődés.
  3. Főzz rá egészségesen/gondoskodj róla, hogy bevigye a kellő mennyiségű fehérjét/szénhidrátot/zsírt. Mindig legyen kitéve valamilyen egészséges nasi, így, ha megfeledkezne a sok új teendő mellett arról, hogy bekapjon valamit, akkor sem marad éhen. A zöldségek, gyümölcsök, magvak a legmegfelelőbbek erre a célra.
  4. Figyelj arra, hogy eleget igyon az anyuka. Kb. 2-2,5 liter vizet illene fogyasztania minden nap, a többi innivaló (gyümölcslé, kávé) pedig még tovább növelik ezt a mennyiséget, mert feldolgozásuk vizet von el a szervezettől.

            Ha mégis valamilyen probléma merülne fel a szoptatás során, mindenképp keressetek fel ez szakembert, kísérd el a konzultációra.

 

A cikk forrása: fatherly.com

Plézer Panna , 2018. november 30.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó